Annons
Lisa Gidlöf och Kim Holm har tillsammans med Ergos webbredaktör Ida Nordenhem testat Uppsalas campusrestauranger. Matikum på Engelska parken är en av dem.
Foto: Ida Nordenhem

När du tröttnat på matlåda – Ergo testar campusrestauranger


Känns tanken på att sätta tänderna i köttfärssåsen och spagettin som ligger ihopkletad i matlådan för femte dagen i rad, inte särskilt kittlande?

Matlådor i all ära – men någon gång ibland kan det vara trevligt att lyxa till det och byta ut mikromaten mot mat som någon annan har lagat. Ergo har testat restauranger på campus åt dig – som tips på vägen när du står där med sjungande mage och inte vet vart du ska gå. nbsp;
Ergos testtrio består av webbredaktör Ida Nordenhem och journaliststudenterna Lisa Gidlöf och Kim Holm. Vi har testat campusrestauranger som serverar dagens-rätt-menyer – alltså inte campuscaféer med lättare förtäring. Sopporna har vi också valt att rata. Vi har bedömt miljön, maten och bemötandet från restaurangpersonalen, och rangordnat med betygen 1–5 i respektive kategori. Eftersom restaurangerna Humlan och Bikupan, liksom Matikum och Rullan, serverar samma mat och har samma ägare bedöms dessa tillsammans. nbsp;
Får jag plugga vid matbordet, och hur fungerar det om jag är vegan? Lugn – det reder vi också ut. nbsp;
Smaklig läsning

Ekonomikum och BMC nbsp;
Betyg: Humlan 3,3, Bikupan 3,5 nbsp;
Miljö Humlan:
Är det något man ska gnälla på på Humlan så är det miljön. Stressigt, stimmigt och stort. Vi saknar väggar som delar av och skapar harmoni. ”Inget ställe man vill chilla en längre stund på”, säger Kim och slår huvudet på spiken. Betyg: 2
Miljö Bikupan: Bra vibbar, känns modernt och fräscht. Häftigt betongaktigt tak i rutmönster ramar in lokalen. ”Det händer liksom något i taket”, säger Lisa träffande. Trägolvet i matsalen bryter också av de annars sjukhusaktiga korridorerna på BMC. Betyg: 3,5
Mat Humlan och Bikupan: Ett köttalternativ, ett fiskalternativ och ett vegetariskt alternativ finns. Vilken smak Stor, saftig biff (bilden), välkomponerad laxpudding och en smakrik och mättande rödbetsbiff. Kim pratar sig varm om persiljesmöret – som kom med biffen – nbsp;resten av veckan. Betyg: 5
Bemötande Humlan: Mer effektivt än trevligt och välkomnande. ”Fast i och för sig, tanken är ju inte att man ska stå och småprata, det är ju maten man vill ha…”, medger Lisa. ”Ett glatt hej borde i alla fall vara standard”, kontrar Ida. Betyg: 3
Bemötande Bikupan: Ögonkontakten finns där – men ingen riktig gnista. Betyg: 2
Bordet bredvid på Humlan: En synnerligen välklädd student. nbsp;
Bordet bredvid på Bikupan: Student med näsan i boken. nbsp;
Bäst Humlan och Bikupan: Riktigt god mat. På Humlan får man även äta medhavd matlåda. nbsp;
Sämst Humlan: Stressig och stimmig miljö. Inget ställe vi vill sitta länge på. nbsp;
Sämst Bikupan: En hel del spring eftersom korridoren passerar matsalen. nbsp;
Lunchpris Humlan och Bikupan: Betalar du kontant eller med bankkort kostar en lunch, inklusive salladsbuffé, valfri dryck, bröd och kaffe, 72 kronor. nbsp;Laddar du ditt student1kort med 300 kronor kostar det 56 kronor. Då erhåller du även rabatter: var 10:e kaffe gratis (valfri sort och storlek), var 10:e munk och var 10:e smoothie gratis. Icke-studenten har möjlighet att ladda ett så kallat kundkort med minst 500 kronor, då kostar en lunch 62 kronor – exklusive kaffe. nbsp;
Specialkost: Personalen uppmanar att man vänder sig till dem vid frågor om specialkost. Är du till exempel laktosintolerant finns alternativa såser att välja på. Veganska alternativ erbjuds inte – om det inte står skrivet på matsedeln.
Lunchtid: 11–14. nbsp;
Plugga: Får man göra före klockan 11 och efter klockan 13. nbsp;

Blåsenhus – Restaurang Feiroz
Betyg: 2,5

Miljö: Ljuset är det första som slår oss – på ett bra sätt. Stora fönster, trevlig vy och högt i tak. Stolarna är piffiga i olika pastellfärger. Trots mycket folk så är ljudvolymen inte besvärande. Betyg: 3,5
Mat: En kötträtt, en fiskrätt och en vegetarisk rätt finns att välja mellan. Maten är snäppet sämre än miljön: något överkokt ris och trötta potatisar. Pannkakorna (bilden) var goda men halvljumma. Den fylliga ärtsoppan uppskattades – men det var för lite av den i tallriken. Mätta blev vi ändå, mycket tack vare salladsbordet. Betyg: 3
Bemötande: Fort, fort, fort går det. Servitrisen säger ”nästa?” och blickar längre bak i kön, innan vi knappt hunnit avsluta vår beställning. Betyg: 1 nbsp;
Bordet bredvid: En trio lärare djupt försjunkna i en diskussion. nbsp;
Bäst: Ljus och öppen lokal. Plus att det finns en behållare med handsprit precis innan man går in i restaurangen.
Sämst: Det stressade bemötandet. Och att det var krångligt att veta vad som ingår och inte ingår i priset. Vi saknar en tydlig skylt.
Lunchpris: Dagens rätt med sallad, bröd och måltidsdryck kostar 70 kronor. Bara varmrätt med bröd kostar 60 kronor. Du kan köpa ett häfte med 10 kuponger och en extra lunch för 700 kronor. nbsp;
Specialkost: Det finns alltid lunchalternativ utan gluten och utan laktos, dock kan spår av gluten och laktos förekomma. Något veganskt alternativ finns inte på menyn, utan vid sådana önskemål bör man tala med personalen. nbsp;
Lunchtid: 10.30–14.
Plugga: Får man göra innan 10.30 och efter 14.

Evolutionsbiologiskt centrum – Mickes kök
Betyg: 3,7

Miljö: Lugnt och behagligt, ingen skolmatsalskänsla. Här finns bord i olika storlekar. För de som vill ta en lunch på tu man hand finns till och med bord med plats för två. Anmärkningsvärt hög medelålder på lunchgästerna. Är du ute efter en livlig miljö har du hamnat fel. ”Russinlunch”, säger Lisa med ett skratt. Betyg: 4
Mat: Tre dagens finns att välja mellan. Vill man bli riktigt mätt är det här rätta stället, portionerna är väl tilltagna. Guldstjärna för det hemmagjorda potatismoset. De vegetariska crepsen har den rätta krämiga fyllningen. Lasangen (bilden) var godare än den såg ut. Maten når dock inte lika långt som Humlans. Betyg: 4 nbsp;
Bemötande: Mediokert, inte överdrivet upplyftande. Betyg: 3
Bordet bredvid: En ensam, nbsp;medelålders dam.
Bäst: Bra mättnadskänsla och rejäl kryddhylla. Kaka till kaffet, trevligt
Sämst: Var är studenterna? nbsp;
Lunchpris: Dagens rätt med dryck, sallad, bröd och kaffe kostar 75 kronor.
Enbart dagens rätt och salladsbuffé kostar 68. Dagens rätt take away kostar 53 kronor, med sallad och bröd 60. 
Gårdagens lunch i låda 35 kronor. nbsp;
Specialkost: Ordnas, det finns alltid gluten- och laktostfria alternativ. Veganer uppmanas att prata med personalen så ordnas en rätt på plats. Ett par dagar i veckan är den vegetariska maten även vegansk. nbsp;
Lunchtid: 11–13.30.
Plugga: Får man göra före klockan 11 och efter 13.30. nbsp;

nbsp;

Engelska parken och Polacksbacken
Betyg: Matikum 2,8, Rullan 2,3

Miljö Matikum: Proppfullt – ett enda ledigt bort klockan 12.30. Långbord varvas med mindre bord och placeringen känns genomtänkt, för trots att det är smockat sitter man inte i knät på varandra. Trevliga inslag av konst. Betyg 3,5
Miljö Rullan: Utsidan ser riktigt lovande ut: varm orangeröd stenbyggnad med spröjsade fönster. Insidan påminner om en kyrka med högt i tak, träbalkar och fönster i olika former. Lägg till ett träkors, en orgel och långbänkar och kyrkokänslan vore total. Betyg: 2
Mat Matikum och Rullan: Smakar som en skolmatsals, varken mer eller mindre. Fisken (bilden) såg mest inbjudande ut. Trattkantareller räddade den vegetariska rätten. Vi saknar lite mer matiga salladssorter i salladsbuffén, till exempel ett pasta- eller bulgur-alternativ. Stort plus: på Rullan finns hela fyra dagens-rätt att välja mellan. Betyg: 2
Bemötande Matikum: Stack inte ut något speciellt, men trevligt. Betyg: 3
Bemötande Rullan: Inte full koll på prislistan, men ögonkontakten och tonen var trevlig. Betyg: 3
Bordet bredvid på Matikum: En typisk student som pratar om gårdagens fest, samt delar träningstips, med en annan student. nbsp;
Bordet bredvid på Rullan: En tom stol. nbsp;
Bäst Matikum: Schysst lokal nbsp;– den jobbiga ”matsalskänslan” har man lyckats eliminera, trots att det är stort. Klok detalj: intill meny-tavlan finns en brevlåda där lunchgästen kan posta synpunkter. nbsp;
Sämst Matikum: Den ”labyrintiga” vägen hit. Vi har varit bortskämda med att restaurangerna varit placerade nästan precis vid huvudingången, här fick vi leta oss fram. nbsp;
Bäst Rullan: Utsidan. Byggnaden lockar verkligen in besökaren. nbsp;
Sämst Rullan: Atmosfären känns nbsp;andaktsfull snarare än mysig och trivsam.
Lunchpris Matikum: Dagens rätt med salladsbuffé 65 kronor. Dagens rätt med bröd, dryck och salladsbuffé 70 kronor. Dagens take away inklusive salladsbuffé, 58 kronor. Du kan köpa 11 lunchkuponger för 700 kronor, då kostar dagens rätt inklusive bröd, dryck och salladsbuffé 64 kronor – exklusive kaffe. nbsp;Med en så kallad zipnyckel kostar kaffet 5 kronor mellan 11–14. nbsp;
Lunchpris Rullan: Dagens rätt med salladsbuffé och kaffe 70 kronor. Dagens rätt med bröd, dryck, salladsbuffé och kaffe 75 kronor. Dagens take away inklusive salladsbuffé 63 kronor. Du kan köpa 10 lunchkuponger för 700 kronor, då kostar dagens rätt med bröd, dryck, salladsbuffé och kaffe, 70 kronor istället för 75. nbsp;
Specialkost: Prata med personalen så ordnas det. Någon rent vegansk rätt finns inte. nbsp;
Lunchtid Matikum: 11–14.
Lunchtid Rullan: 11–14.
Plugga: Får man göra före klockan 11 och efter klockan 14. nbsp;

Universitetshuset – Alma
Betyg: 4,3
Miljö:
”Det är det här jag har längtat efter ”, säger Lisa. Vi andra håller med. Källarfeeling de luxe: vita, rispade stenvalv, varm belysning, bord som är placerade lagom långt från varandra. Prydliga bord med blomma – om än av plast – och duk. Här vill vi stanna länge. Betyg: 5
Mat: Det finns två dagens lunch att välja på. Någon dagens vegetariska erbjuds inte, utan då finns istället några rätter att värma i mikron. Maten prisar vi inte lika mycket som miljön. Fiskrätten är ljummen. Kötträtten okej – inte mer. Den rikliga salladsbuffen, som dessutom serveras i stilrena skålar och inte plasthinkar – är lunchens stora behållning. Betyg: 3,5 nbsp;
Bemötande: Bäst Vi möts av ett stort och välkomnande leende och innan vi hinner fråga så får vi förklarat för oss vilka rätter som finns att välja på. Betyg: 4,5 nbsp; nbsp;
Bordet bredvid: Grupparbetande studenter.
Bäst: Den mysiga lokalen. Och det saftiga brödet med fruktinslag som ingick i lunchen.
Sämst: Källarstämningen kan vara olämplig för den klaustrofobiske. Ljudnivån blev ganska hög – trots att borden inte stod särskilt tätt. nbsp;
Lunchpris: En dagens – inklusive vatten, salladsbuffé, frukt, bröd och kaffe – kostar 80 kronor. Med studentkortet kostar det 70 kronor. Någon vegetarisk dagens finns inte – däremot finns en vegetarisk wok, två sorters vegetariska pajer (bilden) och fochacia, samt salladsbuffé. Ett kuponghäfte värt 640 kronor kan köpas för 575 kronor, det kan användas till vilken mat som helst. Just nu är kuponghäftet rabatterat och kostar 525. nbsp;
Specialkost: nbsp;Ordnas – tala med personalen. Något renodlat veganskt alternativ finns inte, utan då hänvisas man till salladsbuffén.
Lunchtid: 11–13.
Plugga: Får man göra innan klockan 11 och efter klockan 13. nbsp;


Annons

Annons

Läs mer

2024-04-09 08:35
Efter januaris aktion rörande situationen på Engelska parkens Matikum har nu beskedet kommit - då får studenterna sitta…
2024-04-08 08:19
Tisdagen den sista april vibrerar vårluften i Uppsala. Under morgonen väntas drygt 40 000 personer anlända till Uppsala…
2024-04-05 11:23
Stämningen är god när Ergo kommer till Gunnar Johansson-salen på Blåsenhus. Anton Sánchez Sulejmani, sittande…