Som student i svenska är Hani Woo en av de betalstudenter som inte läser på ett internationellt masterporgram. Hon upplever att det stöd och den information hon fått från Uppsala universitet har varit minst sagt bristfällig.
Foto: Veronika Skärlund

Studenter mellan stolarna


Hani Woo kom till Uppsala från Sydkorea för ett och ett halvt år sedan. Hennes mål var att läsa masterprogrammet i svenska, men först krävdes några terminer på grundnivå. Hon hade räknat med att betala studieavgifter, men inte med att bli dubbelt diskriminerad.

nbsp;

Som student från ett land utanför EU/EES måste Hani Woo betala studieavgifter i Sverige, oavsett om hon läser på grundnivå eller på masternivå. Det innebär att hon, enligt uppgifter på universitetets hemsida, ska garanteras en bostad under sitt första studieår i Uppsala. Men det fick hon aldrig någon information om förrän hon kom hit. nbsp;
– Studievägledaren på institutionen berättade att jag borde omfattas av bostadsgarantin, säger hon, och påpekar att det är konstigt att hon inte fick informationen tidigare, till exempel tillsammans med inbetalningskortet för terminsavgiften. nbsp;

Innan hon kom hit fick hon istället hjälp av en syster i katolska kyrkan och nu bor hon i en studentkorridor på Newmaninstitutet i centrala Uppsala. När hon kontaktade studentavdelningen för att ta reda på hur hon skulle gå till väga för att utnyttja garantin nästkommande termin fick hon beskedet att sista datum för intresseanmälan redan passerat.
– Jag vill gärna få bostadsgarantin. Det är universitetet som har lovat, inte vi betalande studenter som krävt det, säger hon och berättar att hon kände sig som en bankomat som bara är till för att dela ut pengar men aldrig får något tillbaka. nbsp;
Hon upplever att kommunikationen med universitetet varit dålig, alla skyller på någon annan och det är svårt att få reda på vad som gäller. nbsp;
– Jag fick aldrig svar på mitt sista mejl. Jag trodde att de skulle be om ursäkt men de erkände inte ens att de gjort fel, säger hon om kommunikationen med universitetets antagningsenhet. nbsp;

Liknande besked fick hon när hon vände sig till stipendiekansliet för att höra sig för om möjligheterna att söka stipendium. nbsp;
– Jo, visst finns det stipendium för internationella studenter, men bara för dem som läser på internationella masterprogram, var svaret hon fick. nbsp;
Hani Woo talar flytande svenska efter att ha läst ett kandidatprogram i svenska vid Hankuk University of Foreign Studies i Seoul. Hon kom till Uppsala för att läsa ett svenskt masterprogram med målet att senare ta sig in på forskarutbildningen, men först krävdes 60 hp i svenska från ett svenskt universitet. Hon är betalande internationell student, men eftersom hon läser en utbildning på svenska är hon inte berättigad att söka de stipendier som finns. Att hon läser på ett svenskt program innebär också att hon får antagningsbeskedet för höstterminen först i mitten av sommaren – bara någon månad innan hon förväntas infinna sig i Sverige. nbsp;
– För mig är det alltid ont om tid att få uppehållstillstånd, säger hon.

Nu har hon varit i Sverige i snart tre terminer, men eftersom hon bara läser lösa kurser har hon varit tvungen att söka och betala för nytt uppehållstillstånd varje termin. Till skillnad från de studenter som läser på ett internationellt masterprogram kan hon inte heller få ett svenskt personnummer, vilket gör att hon inte kan öppna något bankkonto, utan hela tiden tvingas ta ut pengar från sitt konto i Korea, med de kostnader det innebär. Hon drar sig för att uppsöka sjukvården eftersom även det riskerar att bli en dyr affär.
– Jag betalar samma avgifter som andra internationella studenter, men jag är dubbelt diskriminerad. Jag vet att det är första gången Sverige tar ut studieavgifter och förstår att det kan uppstå problem, men jag undrar om rektor vet om de här problemen, säger hon och fortsätter:
– Jag får intrycket av att universitetet litar för mycket på sin långa tradition – det går inte nu. Även om skolan är känd så måste man göra något för att ta hand om de studenter som kommer hit.

Felicitas Rabiger är internationellt ansvarig på Uppsala studentkår. Hon tycker att universitetet borde ha tänkt på att det kan finnas betalstudenter som inte är internationella masterstudenter, och att det borde finnas stipendier även för dem.
– Jag tycker att universitetet borde uppmärksamma regeringen på att de stipendier som finns bara är tillgängliga för internationella masterstudenter, inte för dem som läser på grundnivå eller program på svenska, säger hon.

Karin Apelgren, chef för studentavdelningen, håller med om att de här studenterna har fallit mellan stolarna, men pekar på att en förändring är på gång.
– Att studenten inte tidigare har fått någon information om bostadsgarantin beror på att vi inte har uppmärksammat den här gruppen tidigare. Om hon är betalande student har hon rätt till ett års bostadsgaranti, men det är nytt för i år att det gäller alla betalstudenter, säger hon.
Hon berättar att Hani Woo, liksom andra i hennes situation, kommer att få information om garantin tillsammans med inbetalningskorten för terminsavgiften.
Karin Apelgren beklagar att det inte finns några stipendier för de internationella studenter som inte läser på internationella masterprogram, men menar att universitetet bara har att följa de riktlinjer som finns för varje enskilt stipendium.
– Om någon ger oss pengar för att inrätta ett nytt stipendium så kan vi naturligtvis önska att de inte låser det till internationella masterstudenter, säger Karin Apelgren.
För att underlätta de internationella studenternas kontakt med universitetet och förbättra den information som går ut till dem, beslutade studentavdelningen att skapa en tjänst som kontaktperson för internationella studenter, både på master- och grundnivå. Tjänsten är inrättad på prov och innehas sedan den första maj av Lina Solander.
– Oavsett var man kommer ifrån kan det vara svårt att veta vem man ska vända sig till vid universitetet. När studenterna väl är här är det ju egentligen institutionen som är ansvarig. Internationella studenter som inte är kopplade till ett utbytesprogram har ofta fler frågor. Det finns ett dokumenterat behov av en sådan här tjänst och jag hoppas att den ska bli permanent, säger Karin Apelgren. nbsp;

Att de internationella studenter som inte läser vid internationella masterprogram inte har uppmärksammats tidigare skyller hon på det faktum att de är så få – gissningsvis bara ett tiotal vid hela universitetet – något som egentligen bara gör dem än mer sårbara. nbsp;
– När man införde studieavgiftsreformen trodde man att det skulle bli så enkelt, men det kommer säkert att dyka upp fler saker som man inte tänkt på, säger hon.

nbsp;


Annons

Annons

Läs mer

2024-11-20 09:43
Trenden om fler bokade tentamensplatser vid Uppsala universitet håller i sig, med omkring 7000 fler tentamensplatser…
2024-11-19 15:45
Studenttidningen Götheborske Spionen, som bevakat och beskrivit studenternas situation vid Göteborg Universitet i nu 88…
2024-11-08 09:51
Den 19 september presenterade regeringen och Sverigedemokraterna sin budgetproposition för 2025. Mindre pengar till…