Annons

Försökte fejka till sig stipendium


En tidigare student vid Uppsala universitet har försökt lura till sig en kursplats och stipendium genom att skicka in ett förfalskat intyg. Händelsen är polisanmäld.

I intyget har studenten försökt uppgradera betyg och lagt till kurser som den påstår sig ha läst vid Uppsala universitet. Problemet? Kurserna existerar inte och betygsskalan som uppgetts använts inte av universitetet.
– Det är så otroligt uppenbart att det rör sig om en förfalskning. Det är ovanligt klantigt gjort, kommenterar Karin Apelgren, avdelningschef vid Studentavdelningen.

Enligt henne är den här typen av urkundsförfalskning ovanlig vid universitetet. Som mest rör det sig om en handfull liknande ärenden per år.
– När vi ser något som är definitivt falskt, eller att vi misstänker det i så pass hög grad ser vi det som en skyldighet att anmäla det till polisen.

De senare har valt att inte gå vidare med ärendet. nbsp;Vad för inverkan fusket kommer ha på studentens möjligheter att plugga vid Uppsala universitet återstår att se. Men enligt Karin Apelgren kan det komma att vägas in i framtida stipendium- och kursansökningar från personen i fråga.


Annons

Annons

Läs mer

2024-03-26 08:41
Uppsala hamnar i biottenskiktet i en ny ranking över de bästa studentstäderna i Sverige 2024, enligt en undersökning av…
2024-03-25 08:45
En man har vid två tillfällen, 5 och 6 mars, ofredat kvinnor sexuellt på campus Engelska parken. Det rapporterar UNT…
2024-03-18 11:10
I januari tillsattes en arbetsgrupp som ska utreda förutsättningarna för att flytta om verksamheten inom Campus Gamla…