Annons

Universitetet lämnar tillbaka kranier


Människoskallar insamlade på en forskningsresa i Franska polynesien ska lämnas tillbaka. Det beslutar Uppsala universitet efter önskemål.

Hösten 2011 fick Uppsala universitet en förfrågan av organisationen Te Tupuna Te Tura om att återlämna tre kranier från Franska polynesien.

Nu, drygt tre och ett halvt år senare, har universitetet accepterat begäran. Enligt Margaretha Andersson, avdelningschef vid Uppsala universitet musik och museer, har man utfört en noggrann utredning för att säkerställa att organisationen i fråga är seriös och med legitima anspråk.

I samband med detta har även universitetets föremålsarkiv, efter ett tidigare beslut av dåvarande rektor Anders Hallberg, flyttats till mer centrala lokaler vid campus, vilket kan förklara varför beskedet dröjt.

Hur många kranier universitetet har i sina samlingar kan Margaretha Andersson inte svara på. Däremot är den övervägande delen av benmaterial från människor arkeologfynd.
– De här delarna som kommit hit som forskningsmaterial i syfte att studera andra kulturer, eller kanske använts efter rasbiologiska idéer, är en väldigt liten del. Det visar sig också i att de här fynden endast rör sig om tre.

De tre kranierna, som förvaltats av Museum Gustavianum, kommer från Nouka Hiwa, Margquesasöarna, Mikronesien. De ska ha samlats in under en forskningsresa av en doktor Holmer under fregatten Vanadis världsomsegling. Kranierna infördes i anatomiska institutionens samlingar år 1884.

Universitetet har nu begärt tillstånd att överlåta kvarlevorna. Det är sedan upp till regeringen att fatta beslut i frågan.


Annons

Annons

Läs mer

2024-04-24 09:53
Verksamhetsårets sista fullmäktigesammanträde innan konstituerande fullmäktige bjuder på oklar stämning, långa…
2024-04-21 19:55
Ikväll klockan 20.00 stängde röstningen för Kårvalet 2024. Ta del av resultatet nedan. 
2024-04-17 08:24
Många som pluggat humaniora och teologi vid Uppsala universitet upplever att deras utbildning saknar anknytning till…