Annons
Sittande farao är en av de 119 skulpturer som behöver konserveras.
Foto: Uppsala universitet / Wikimedia Commons

Skulpturer till adoption


Ett hundratal skulpturer i Uppsala universitets konstsamling behöver tas om hand för restaurering. Därför vänder man sig nu till allmänheten, som kan adoptera en skulptur.

Konstskatten från 1800-talet består i cirka 120 gipskopior av grekiska och egyptiska klassiskerkändisar som Athena, diskuskastaren och Sittande farao, som finns runt om på europeiska muséer. Skulpturerna införskaffades i studiesyfte för studenterna, men också för att Uppsalaborna skulle få uppleva konsten.
– Det hände mycket på 1800-talet och det fanns en vilja att ha ett eget konstmuseum på Uppsala universitet, berättar Åsa Thörnlund, antikvarie på Museum Gustavianum.

Sedan länge har en stor del av skulpturerna stått i magasin och på vindar i universitetets lokaler. Nu vill ta fram skulpturerna ur gömmorna och ambitionen är att kunna ställa ut dem på allmänna platser runt om vid universitetet. För att kunna konservera dem vänder man sig till allmänheten, som kan ge ett bidrag, bli omnämnd i donationslängden och få ett adoptionscertifikat till den skulptur man valt att bidra till. Det lägsta beloppet ligger på 500 kronor. Men skulpturerna kommer att stanna i samlingen och det är ingen regelrätt adoption det handlar om.
– Nej, man får inte ta hem skulpturen skrattar Åsa Thörnlund.

Studenter kan också köpa en affisch för 150 kronor och på så sätt stödja konstsamlingarna.

Varför har man valt att finansiera restaureringen såhär?
– Det är en ganska stor kostnad och att konservera tar väldigt lång tid. Det är ett sådant jobb som är väldigt pilligt och vi har anlitat en skulpturkonservator, Elisabet Tebelius-Murén, som vet allt om hur man gör, säger Åsa Thörnlund.

Idén har man hämtat från Carolina Rediviva, som sedan 2011 har projektet Adoptera en bok , för att bevara det kulturarv som biblioteket sitter på. Det projektet fick man i sin tur inspiration från British Library i England.


Annons

Annons

Läs mer

2024-03-26 08:41
Uppsala hamnar i biottenskiktet i en ny ranking över de bästa studentstäderna i Sverige 2024, enligt en undersökning av…
2024-03-25 08:45
En man har vid två tillfällen, 5 och 6 mars, ofredat kvinnor sexuellt på campus Engelska parken. Det rapporterar UNT…
2024-03-18 11:10
I januari tillsattes en arbetsgrupp som ska utreda förutsättningarna för att flytta om verksamheten inom Campus Gamla…