Caisa Lycken, GS presenterar Uppsala studentkårs utgifter.
Foto: Lina Svensk

En miljon bättre än väntat


Verksamhetsplan och budget för 2015/2016 antogs på terminens första fullmäktigemöte. Det preliminära utfallet för innevarande år presenterades också: en miljon mindre i förlust än vad man budgeterat för.

Höstterminens första fullmäktigesammanträde för Uppsala studentkår inleddes med ett kort anförande från kårordförande, Caisa Lycken, som framhöll att många tuffa beslut kommer att behöva fattas under verksamhetsåret – “som kommer att påverka studenter långt in i framtiden.”

Nytt för terminen är att alla medlemmar i Uppsala studentkår får tio procent rabatt på alla köp på Studentbokhandeln.

Verksamhetsplanen, som flyttats upp i dagordningen, tillägnades de första två timmarna av mötet. Uppsala studentkårs ordförandeduo gick igenom de prioriteringar som de tillsammans med resten av styrelsen satt för det kommande verksamhetsåret – uppdelat i “politiskt påverkansarbete” respektive “organisationsutveckling”.

En mer likvärdig VFU, digitala tentor och förbättrad tillgänglighet på campus är några av arbetsområdena på påverkanssidan. Kåren ska även lägga mer fokus än idag på att nå ut till internationella studenter och bevaka deras intressen.

– Detta är tyvärr en del som fallit bort de senaste åren och som vi vill återupprätta, säger Miranda Cox.

När det kommer till organisationsutveckling kommer kårstatusfrågan vara viktig under året. Både Juridiska föreningen och Uppsalaekonomerna har ambitionen att bli egna kårer, men Uppsala studentkår vill behålla dessa studenter inom sin organisation.

– Vi har ambitionen att behålla det verksamhetsområde vi har idag, säger Caisa Lycken.

Verksamhetsplanen klubbades igenom klockan 19.00, för att sedan rivas upp igen på grund av att man missat att ta upp två av AFKs yrkanden. Förslaget att riva upp beslutet viftades först bort av AFK själva som menade att deras yrkanden “kommer att få avslag ändå”, men blev till slut ändå av efter begäran från VSFs Miranda Cox

– Jag är ledsen Max [Stenberg (s), fumordförande, reds. anm.], men så här får det faktiskt inte gå till, sa hon.

Och skam den som ger sig (även om det verkar som att AFK redan hade gjort det), ett av AFKs yrkanden, som var av språklig karaktär, fick faktiskt bifall.

Klockan 19.11 kunde verksamhetsplanen klubbas på nytt.

När fullmäktige så kom till budgetfrågan föredrog Caisa Lycken vad man gjort under året för att få ekonomin i balans, och vad man kan göra framöver. De utfall man budgeterat för, på minus drygt 1,2 miljoner, ser ut att bli betydligt lindrigare för kåren; nu ser man istället ut att hamna på minus cirka 200 000 när året är slut. De stora besparingarna har gjorts på lönesidan: Förutom att Ergoredaktörerna fått sänkt anställningsgrad (från 100 till 85 procent) har man sagt upp anställda och dragit in en halv månads arvodering för studiebevakarna. Styrelsens kostnader har minskat, det kårägda Norreda torp har dragit in något mer än man räknat med och Ergos verksamhet har blivit något billigare.

För att ytterligare förbättra ekonomin framöver ska kåren bland annat arbeta för att minska sina kostnader för det delade medlemsregister man betalar oproportionerligt mycket för, och försöka hyra ut tomma kontor på kårhuset.

– Vi kommer även fortsätta att leta efter de där små utgifterna som inte behövs, säger Caisa Lycken.

Många valärenden klarades av, och några fick skjutas på framtiden. Styrelsen har fått en ny ledamot – Fi-studenten Fredrik Pousette Falk, som ersätter Emelie Öden från GS. Uppsala studentkår har numera även en arkivarie, en programsekreterare, en ordförande i valutskottet och en hel rad nya personer som ska representera vid officiella ceremonier.

Mötet avslutades klockan 20.32. Tidigt, med tanke på att det hade skvallrats om att mötet skulle behöva förlängas till torsdagskvällen.


Annons

Annons

UPPSNAPPAT
“Jag vill yrka avslag för jag tycker det är ett dåligt förslag och håller inte alls med motionären.” nbsp;– Rickard Engblom från VSF har ett argument.

“Det handlade mest om att driva på om att få ha godis i kapprummet” – Fredrik Pousette Falk (Fi-studenter) berättar vad hans elevfackliga engagemang gått ut på.

“Man bär standaret och för det framåt” – sittande standarförare förklarar vad uppdraget går ut på.

Spridda fniss hördes från vänsterhörnan när AFK anförde ett av sina ändringsförslag till verksamhetsplanen, vilket föranledde en tillrättavisning från fum-ordföranden som avrådde folk från att “skratta när någon anför sina yttranden.”

Ett tillägg under rubriken “tillgänglighet på campus” om att åtgärda bristen på skötbord på campustoaletterna blev bara nästan av. Fomuleringen att bristen på skötbord på campus toaletter vilket försämrar studiemiljön för studenter med barn hade uppenbarligen blivit fel, och VSF valde att inte bifalla sitt eget yrkande – som istället avslogs utan att något ändringsyrkande kom in.

Det stavas som schlager fast utan l - AFKare angående nyvalda marskalken Therese Schagerholm Dahls namn.

“Ja må hon leva ” – Rebecca Grebestam, som fyllde år på mötesdatumet, firade sin födelsedag på fum, och fick sång av stående ledamöter. Allt efter att förslaget att sjunga bifallits så klart.

Vadå fum?

Kårfullmäktige, populärt kallat fum, är Uppsala studentkårs högsta beslutande organ, som väljs av medlemmarna i det årliga kårvalet. Antalet ledamöter är 41 och dessa sammanträder ett par gånger per termin – oftast på Blåsenhus. Fullmäktige väljer kårstyrelsen, vilket kan liknas vid att riksdagen väljer regering. Fum är öppet för alla studenter vid universitetet.

Närvaro

Fi: 8

UUS: 8

AFK: 7

VSF: 6

GS: 4

S-studenter: 4

totalt: 37

Läs mer

2024-11-08 09:51
Den 19 september presenterade regeringen och Sverigedemokraterna sin budgetproposition för 2025. Mindre pengar till…
2024-11-04 13:29
När anmälan stängdes den 15 oktober hade drygt fem procent mer, eller knappt 13 000 personer fler, sökt till…
2024-10-30 09:48
Studentkåren Rindi, ansluten till Uppsala universitets Campus Gotland, står för närvarande utan ordinarie ordförande -…