Annons
Fredrik Hultman, Allians för kåren, Jonathan Arvidsson, Allians för kåren, Erik Tullberg, ordförande, Allians för kåren och Axel Burman, Uppsala universitets studenter har skrivit en debattartikel där de uttrycker sitt stöd för Carola Lemne, ordförande i universitetets styrelse.
Foto: Bozhidar Stefanov och Sandra Gunnarsson

Kårpolitiker stödjer Lemne


Det finns inget konkret exempel som visar att Carola Lemne inte lyckas hålla isär rollerna som vd för Svenskt näringsliv och ordförande i universitetets styrelse. Det menar fyra medlemmar i Uppsala studentkårs fullmäktige, som i en debattartikel skriver att häxjakten mot Carola Lemne måste få ett slut.

Under tisdagen publicerade UNT en debattartikel där fyra medlemmar i kårfullmäktige uttrycker sitt stöd för Carola Lemne, ordförande i universitetets styrelse. De menar bland annat att ordförande och vice ordförande i Uppsala studentkår ska ha kritiserat Carola Lemnes ordförandeskap på lösa grunder. De skriver bland annat, ”Så länge det inte finns några belägg för att Lemne har misskött sitt uppdrag måste framför allt kåren förhålla sig neutral,”.

– Vi anser att kåren ska vara en seriös studentröst. Då kan man inte göra utspel om vad som helst. Vi kan inte se att Carola Lemne agerat fel och inte lyckats hålla isär rollerna, säger Fredrik Hultman, ordförande för Allians för kåren och en av undertecknarna.

I debattartikeln lyfter de också fram flera exempel på universitet där ordföranden är aktiv inom näringslivet. Vad de vänder sig emot är framförallt att debatten kommit att handla mer om personangrepp än om ett system som praktiseras på många universitet i Sverige. nbsp;

– Generellt sett kan det finnas ett problem med dubbla roller. Men det är ett teoretiskt problem i detta fall, säger Fredrik Hultman och fortsätter.

– Problemet är att diskussionen har rört sig bort från om rollerna är förenliga eller inte, till att handla mer om att kritisera henne som person. Detta trots att det inte finns något stöd för att hon misskött sig i sin roll som ordförande. nbsp; nbsp;

Carola Lemne skrev under en artikel som uttryckte stöd till en förlängning av vapenavtalet till Saudiarabien, vilket många tyckte var oförenligt med Uppsala universitets värdegrund. Ni menar att det inte finns någon intressekonflikt?

– Problemet hade varit om hon i sin roll som ordförande för universitetet hade uttryckt stöd till vapenförsäljningen. nbsp;

Debatten tyder på att det är många som inte har ett förtroende för Lemne, är inte det ett problem i sig?

– Vad jag har uppfattat är det vissa forskare som vid upprepade tillfällen skickat debattartiklar och skrivit till regeringen. Det ska inte uppfattas som en majoritet. Självklart är det bra om de anställda har förtroende, men man kan inte gå ut i media och insinuera saker utan stöd för det man påstår, säger Fredrik Hultman.

Ni skriver bland annat att häxjakten måste få ett slut, är inte det lite drastiskt uttryckt?

– Jag tycker att någonstans måste man ändå sätta ner foten. Kritiken riktar sig mot svenskt näringsliv och henne som person. Trots att hon inte misskött sig som ordförande.

nbsp;

nbsp;


Annons

Annons

Fakta

Debattartikeln Sluta jaga Lemne publicerades i tisdagens UNT och finns att läsa här.

Artikeln undertecknades av:

Fredrik Hultman, ledamot i Akademiska senaten och ordförande shy;Allians för kåren

Jonathan Arvidsson, tf partiombud i kårfullmäktige, Allians för kåren

Erik Tullberg, ordförande i Uppsala studentkårs Tidningsutskott, Uppsala universitet studenter

Axel Burman, ledamot i kårfullmäktige, Uppsala universitets studenter

nbsp;

Läs mer

2024-03-26 08:41
Uppsala hamnar i biottenskiktet i en ny ranking över de bästa studentstäderna i Sverige 2024, enligt en undersökning av…
2024-03-25 08:45
En man har vid två tillfällen, 5 och 6 mars, ofredat kvinnor sexuellt på campus Engelska parken. Det rapporterar UNT…
2024-03-18 11:10
I januari tillsattes en arbetsgrupp som ska utreda förutsättningarna för att flytta om verksamheten inom Campus Gamla…