Annons
I ritningarna planeras planeras bland annat restaurang och galleri på entréplan.
Foto: Alexander Engström/Wikimedia Commons

Ansiktslyft planeras för Carolina Rediviva


Det finns ritningar för en omfattande renovering av Carolina Rediviva. Dessa visade överbibliotikarie Lars Burman upp när han föreläste för Universitets- och studenthistoriska sällskapet i Uppsala i veckan.

Planerna för Carolina Rediviva är nu på projektnivå. För att det ska börja byggas måste Uppsala universitets rektor Eva Åkesson godkänna dem.

– Förhoppningsvis kan vi få svar runt årskiftet, säger Lars Burman, överbibliotikarie på Carolina Rediviva och professor i litteraturvetenskap.

Om planerna går igenom är det entréplanet och våningen över som kommer att renoveras.

– Entréhallen ska vara en öppen yta och levande plats. Det ska kunna vara konserter och boksläpp i hallen, säger Lars Burman.

Detta ska ske genom att bland annat ta bort receptionen som nu finns i hallen. Den ska istället finnas längre in i biblioteket. Även Silverbibeln kommer förflyttas till en annan plats.

Om det beslutas att lägga pengar på ombyggnad av Carolina Rediviva kommer även en bokaffär, större restaurang och galleri att finnas i lokalen inom några år.

– Det skulle bli en helt annan dynamik. Tanken är att bokaffär och restaurang finns nära entrén och att studieplatserna är längre bort. På så sätt går man djupare in i det tysta, berättar Lars Burman. nbsp;


Annons

Annons

Läs mer

2024-04-17 08:24
Många som pluggat humaniora och teologi vid Uppsala universitet upplever att deras utbildning saknar anknytning till…
2024-04-09 08:35
Efter januaris aktion rörande situationen på Engelska parkens Matikum har nu beskedet kommit - då får studenterna sitta…
2024-04-08 08:19
Tisdagen den sista april vibrerar vårluften i Uppsala. Under morgonen väntas drygt 40 000 personer anlända till Uppsala…