Om Stiftelsen V-Dala nations bostäder får som de vill kommer de snart att ta över hyresförhandlingarna för sitt eget bostadsområde Majklockan.
Foto: Hanna Ullman

Majklockan klämtar för HUS


Stiftelsen V-Dala nations bostäder har begärt att få ta över hyresförhandlingarna för sitt eget bostadsområde Majklockan. Men det är en förändring som områdets nuvarande förhandlare, HUS, menar kan komma att ligga hyresgästerna i fatet då resultatet blir att hyresvärden i princip kommer att förhandla med sig själv.

Studentbostadsområdet Majklockan – som ligger i Luthagsesplanadens västra ände på väg ut mot Flogsta – köptes 2012 av stiftelsen V-Dala nations studentbostäder. Tidigare ägare var Majklockan fastigheter AB som uppförde husen 2008. Sedan 2010 har områdets hyresgäster företrätts av Hyresgästföreningen Uppsala studentbostäder, HUS, i kollektiva hyresförhandlingar, i enlighet med den förhandlingsordning (se faktaruta) som finns för bostadsområdet. Men nu vill V-Dalas bostadsstiftelse ta över förhandlingsrätten från HUS.
– Det är, som jag har förstått det, vanligt att nationerna har den här typen av lösningar där hyresförhandlingar sker internt. Men vi ser en risk i att hyresvärden förhandlar med sig själva, säger Helena Nordlund som är hyresförhandlare för HUS på uppdrag av Hyresgästföreningen.

I början av hösten hörde några av Majklockans hyresgäster av sig till HUS kansli och berättade att de hade fått brev av hyresvärden V-Dala som ville säga upp den nuvarande förhandlingsordningen. Och den 30 september fick HUS en officiell uppsägningsbegäran av förhandlingsavtalet via ett mejl från den advokatfirma som företräder V-Dalas bostadsstiftelse i frågan. Det visade sig att stiftelsen hade genomfört en enkätundersökning för att ta reda på om de boende ville behålla HUS som förhandlingsrepresentant eller att nationen skulle ta över, men HUS har ännu inte fått ta del av resultatet från denna.
– Vi har efterfrågat det. Vi har också gjort en egen undersökning där vi har knackat dörr och lagt ut enkäten på Majklockans Facebooksida, säger Helena Nordlund.
I skrivande stund har 91 hyresgäster svarat på HUS enkät och 82 av dessa uppger att de vill behålla HUS som förhandlare. Endast fyra personer ville uttryckligen byta förhandlare.

Resultatet i V-Dala-stiftelsens egna enkät, den som HUS ännu inte har fått ta del av, skiljer sig dock från HUS dito.
– Hyresgästerna fick frågan om de ville fortsätta med HUS som hyresförhandlare eller om de ville byta till att ha nationen. Intresset för att besvara enkäten visade sig dock inte vara så stort. 109 personer – en knapp tredjedel av Majklockans hyresgäster – svarade. Av dem ville 55 att nationen skulle ta över förhandlingarna, 37 ville behålla HUS och övriga 17 hade ingen åsikt, säger Rolf Kroon, skattmästare och vice ordförande i Stiftelsen V-Dala nations bostäder.
Rolf Kroon menar att beslutet att begära en uppsägning av förhandlingsordningen med HUS för stiftelsens del var ganska självklart.
– Det är för vår del väldigt opraktiskt att ha en ordning för halva vårt bostadsbestånd och en annan ordning för den andra. Den ordning som gäller för våra andra bostäder, de som inte tillhör Majklockan, innebär att studenterna har större inflytande i förhandlingsfrågorna. De sitter representerade i stiftelsens styrelse hela året och inte bara när det är dags för hyresförhandlingar och liknande.
Att en uppsägning av förhandlingsordningen med HUS skulle innebära en förlust av juridisk kompetens i förhandlingssituationer och tvister mellan hyresgäst och hyresvärd är något som HUS uttryckt oro över. Men det tror inte Rolf Kroon kommer att bli ett problem.
– V-Dalas bostadsstiftelse är ju inte en normal motpart i förhandlingar som hyresvärd betraktat i och med att det är en stiftelse utan vinstintresse. Syftet med verksamheten är att ordna bra bostäder för nationsmedlemmarna, med så låga hyror som möjligt. Därför behövs inte juridisk expertis på samma sätt som med en rent kommersiell hyresvärd, säger han.

På Majklockans Facebooksida råder det hos hyresgästerna delade meningar kring vilken hyresförhandlare man föredrar. Vissa menar att om V-Dala tar över förhandlingarna ger det större utrymme för dem själva att vara med och påverka, medan andra anser att HUS fyller en viktig funktion där man själv inte har möjlighet eller ork att delta i förhandlingar. En av dem som vill behålla HUS är Viktor Sandström.
– De är ett organ som är oberoende från V-Dala i förhandlingskedjan. Att HUS försvinner och ersätts av V-Dala känns högst olustigt, då oberoendet mellan parterna inte kan garanteras på samma sätt. Nationsvärlden är liten, och V-Dalas och stiftelsens intressen kommer, formellt eller informellt, överlappa. Vad kommer framtida hyresförhandlingar vara bra för om det bara kommer att ske i en ekokammare, skriver han i ett mejl till Ergo.
Ett annat orosmoment som HUS ser är punkt fem i den förhandlingsordning som finns för stiftelsens andra nationsbostäder, den som också kommer att bli gällande för Majklockan om uppsägningen går igenom.
– Den punkten säger att om parterna i hyresförhandlingen inte kommer överens så ska hyresgästerna deponera den tänkta hyreshöjningen på ett konto enligt hyresvärden sist lagda bud. Det är inte brukligt att hyresgästen deponerar pengar tills en överenskommelse har nåtts – hyresgästen ska inte behöva betala något utöver den ursprungliga hyran förrän de båda förhandlande parterna har fastslagit en hyresändring, säger Helena Nordlund, och tillägger att den här lösningen kan ligga hyresgästerna i fatet vid en prövning av hyran i Hyresnämnden.
– De kan anse att hyresgästerna genom att betala in den högre hyran har accepterat hyresvärdens bud.

Enligt Rolf Kroon har dock det depositionssystemet aldrig använts, men understryker att om det skulle användas kan det inte innebära någon nackdel för hyresgästerna.
– Av förhandlingsordningar framgår tydligt att höjningen ska betalas tillbaka om den inte går igenom. Den här typen av deposition är inte ovanlig i just hyrestvister, säger han.
HUS har nu överklagat er uppsägning av förhandlingsordningen till Hyresnämnden, vad tror du att utkomsten blir av det?
– Det är inte färdigt än, men jag kan inte se något annat än att vår uppsägning skulle gå igenom.


Annons

Annons

Förhandlingsordning?
En förhandlingsordning är ett kontrakt mellan hyresvärden och den förening/organisation som företräder hyresgästernas kollektiva intresse i hyresförhandlingar. HUSs förhandlingsordning innebär bland annat att hyresvärden måste hyresförhandla med HUS och den lokala hyresgästföreningen eller hyresgästrepresentanter.

Hyresnämnden?
Hyresnämnden är en specialdomstol som har till uppgift att medla i hyrestvister och att pröva vissa tvister mellan hyresgäst och hyresvärd. Vissa av nämndens beslut kan överklagas till Svea hovrätt.

Läs mer

2025-04-23 11:07
I måndags klockan 20.00 stängde röstningen för kårvalet 2025. Nu är rösterna räknade. Ta del av resultatet nedan.
2025-04-16 09:27
Nu planeras och byggs flera nya studentbostäder i rödlistade Uppsala, vissa med inflytt redan till sommaren. Samtidigt…
2025-04-09 10:04
Uppsala teknolog- och naturvetarkår har förlängt avtalet och får vara kvar på Uthgård till maj 2026. Samtidigt pågår…