”Det gäller att ha is i magen”
Uppsala är rödlistat i Sveriges förenade studentkårers (SFS) årliga bostadsrapport. Det kan krävas upp till 36 månaders kötid för att få ett korridorsrum. Susanna Edström, projektledare för terminsstart på bostadsportalen Studentboet, säger att trycket är som högst i augusti och september.
– Bostadsmarknaden är en flaskhals i början. För två veckor sedan kände jag mig ganska handfallen men nu börjar jag känna att jag kan göra något för oroliga studenter.
De som hör av sig till Studentboet uppmanas att söka på breda fronter. Man bör ställa sig i kö hos alla större bolag, som Rikshem och Studentstaden, hålla koll på andrahandsmarknaden och se över möjligheterna hos nationer och stiftelser. Flera nationer har rum reserverade för reccar. För den som kommer in på en reservplats och inte står i någon kö handlar det ofta om att få tak över huvudet i väntan på något mer permanent. Fram till 2 oktober finns ett akutboende med 24 platser på Centralstationens hotell och vandrarhem.
– Under september brukar de flesta hitta någon annan lösning, säger Susanna Edström.
Svårast brukar det vara för studenter som kommer från någon mindre ort långt från Uppsala som saknar akademisk bakgrund. Bostadsmarknaden bygger mycket på kontakter och kan ta tid att avkoda, menar hon.
– Tyvärr är det en tröskel man måste komma över. Risken finns att man ger upp om man inte har bostad några veckor in på terminen. Det gäller att ha is i magen.
Förutom att förmedla bostäder arbetar Studentboet för att fler ska hyra ut i andra hand till skäliga hyror. Studenter kan även få hjälp att granska sina hyreskontrakt.
< --EndFragment-->
nbsp;