Studenter ska vara med och påverka sin utbildning. Tanken är att det nya granskningssystemet ska säkra detta.
Foto: Tulane Public Realtions/Hugosanchez11

Kvalitetssäkring ska säkras


I dag presenterar Universitetskanslerämbetet (UKÄ) den nya modellen för granskning av högre utbildning. Tidigare system har fått skarp kritik.

Fortsatt fokus på resultat, men även på det kvalitetsarbete som lärosätena gör. Så sammanfattar Karin Järplid Linde, chef på UKÄ: s utvärderingsvadelning, det nya kvalitetssäkringssystemet.

– Det här är första gången som det i Sverige utformas ett system som tar ett mer samlat grepp vad gäller arbetet med att säkra kvaliteten i högre utbildning, säger hon i UKÄ: s pressmeddelande.

Utvecklingen har skett med fokus på dialog med lärosäten, studenter och arbetslivet. Det nya kvalitetssäkringssystemet har också ett tydligt internationellt perspektiv – riktlinjer som satts för kvalitetssäkringsarbetet i Europa, Standards and Guidelines for Quality Assurance in the European Higher Education Area (ESG) finns med på ett tydligare sätt än i tidigare modeller.

nbsp;– Modellen ska gå att använda för alla typer av granskningar som UKÄ gör men kan även vara ett stöd till lärosätena själva i deras interna arbete. Det är en viktig aspekt eftersom lärosätena och UKÄ har ett gemensamt ansvar för kvalitetssäkring av universitets- och högskoleutbildning, säger Karin Järplid Linde.

Den nya modellen har redan börjat testas genom pilotgranskningar. I november kommer planeringen för hur systemet ska användas i sex år framåt att presenteras. Uppdraget att utveckla ett nytt kvalitetsgranskningssystem kommer från regeringen. Bakgrunden är att det system som tidigare använts har fått hård kritik och underkändes av organisationen The European Association in Higher Education (ENQA). Ergo har tidigare skrivit om att detta ledde till att UKÄ förlorade sitt fullvärdiga medlemskap i ENQA. nbsp;

nbsp;Karin Ottander, vice ordförande för Uppsala studentkår, tycker det är glädjande att det nya kvalitetssäkringssystemet sätter studenterna i fokus. Samtidigt påpekar hon att det inte räcker för att skapa förutsättningar för ett lärosäte med aktiv studentmedverkan.

– Studenter ska vara del av utvecklingsarbetet, och det handlar inte bara om utformning av utbildningen. Det räcker inte att det står i en nbsp;handlingsplan att man ska verka för detta. Man måste se till att följa upp att studenter faktiskt ges nbsp;förutsättningar för att vara aktiva aktörer. nbsp;

Det nya systemet beräknas kunna tas i bruk i början av 2017.

< --[if supportEmptyParas]--> nbsp;< --[endif]-->

< --[if supportEmptyParas]--> nbsp;< --[endif]-->

< --EndFragment-->

nbsp;


Annons

Annons

Det nya kvalitetssäkringssystemet

– Innehåller fyra olika typer av granskningar som kallas för komponenter.

– nbsp;Komponenterna är examenstillståndsprövningar, granskningar av lärosätenas kvalitetssäkringsarbete, utbildningsutvärderingar och tematiska utvärderingar. nbsp;

– nbsp;Modellen som UKÄ har tagit fram kan användas för alla fyra komponenter, men ska även kunna vara ett stöd för lärosätena i deras interna arbete för att utveckla och säkra kvaliteten i utbildningarna.

– nbsp;Oavsett vilken typ av granskning som genomförs så ska tre olika perspektiv alltid finnas med nämligen studenters och doktoranders perspektiv, arbetslivets nbsp;perspektiv och jämställdhetsperspektiv. nbsp;

Källa: UKÄ

< --EndFragment-->

Läs mer

2024-11-20 09:43
Trenden om fler bokade tentamensplatser vid Uppsala universitet håller i sig, med omkring 7000 fler tentamensplatser…
2024-11-19 15:45
Studenttidningen Götheborske Spionen, som bevakat och beskrivit studenternas situation vid Göteborg Universitet i nu 88…
2024-11-08 09:51
Den 19 september presenterade regeringen och Sverigedemokraterna sin budgetproposition för 2025. Mindre pengar till…