Annons
Spexföreningen Mediscenarna repar för fullt inför årets storspex Paradis Hotell.
Foto: Torun Sandström

Paradishotellet – när publiken får rösta



När Mediscenarna sätter upp sitt andra spex får publiken vara medskapare. Ergo har träffat den nya spexföreningen som inte är rädd för att låta det spåra ur.

Mediscenarna börjar repetitionen genom att sända en så kallad puls genom gruppen, där var och en får berätta hur de mår. Därefter gör de några improvisationslekar, för att värma upp. Det är en ganska ny förening, vars första spex sattes upp i december förra året, men trots detta är alla varma i kläderna. Förväntningarna är höga på årets storspex, Paradis Hotell, som har premiär i den tionde december.

Trots sitt namn riktar sig Mediscenarna inte bara till läkarstudenter. Föreningen är dock anpassad efter läkarstudenter, som ofta har svårt att vara med i andra spexgrupper på grund av sin höga andel schemalagd undervisning.
– Vi försöker undvika att lägga tidiga vardagsrep, förklarar regissören Anna Eriksson Hallberg. Vi ville starta ett forum som underlättar för läkarstudenter, men vi vill inte exkludera andra.
I produktionsgruppen på cirka 60 personer är de flesta läkarstudenter, men det finns även andra program representerade.
– Vi startade föreningen förra året inom läkarprogrammet. Nu vill vi sprida oss. I och med att det är en så pass ny förening så känns det som om allt inte är riktigt fastspikat än. Vi hoppas inte hamna i ett läge där allt är satt i sten, utan vi vill alltid kunna förnya oss, berättar producenten Nils Kraft.

Spexet skiljer sig från många andra i att publiken ska kunna påverka berättelsens gång. Istället för den typiska omstarten ska publiken få möjlighet att rösta om vad som ska hända, vilket resulterar i att slutet kommer se olika ut beroende på vad publiken har valt. Detta görs lite på test, tanken är att de gör ett ärligt försök och får se hur det går.

– När publiken går från spexet ska de kunna känna att de har varit med och skapat det här, säger Klas Henriksson, som skrivit manus tillsammans med Lovisa Amelin, Gustav Sobel och Gunnar Almqvist.

På frågan om spexet har något med den populära dokusåpan Paradise Hotel blir svaret ”vem vet?”, samt att det är öppet för tolkning. Det handlar om ett hotell, som det går ganska dåligt för, och förväntningar som inte uppfylls. Fokus ligger både på dem som driver hotellet och de som kommer dit. Eftersom hotellet ligger så pass avskilt, är tanken att det ska vara som ett eget samhälle.
– Det är det första spexmanus vi skriver, fortsätter Klas Henriksson. Vi är rätt nya på det här. Vi vill att det ska vara en kombination av handling som bär framåt, men som samtidigt tillåter att landa i situationer och låta dem spåra ur. Idén är inte att det ska vara ett drama av högsta kvalité, utan något man ska skratta åt. Ibland kan man undra varför vi har med en viss scen. Sanningen är att vi vet inte riktigt, men det är roligt. Spex behöver inte alltid vara logiskt. Bara skådespelaren köper det den står och framför, köper man det som publik.

Tio skådespelare kommer att stå på scen under storspexet. De valdes ut under en audition, där de fick improvisera och leka gemensamt, gestalta en dikt samt sjunga en sång. Margrete Aspvall, assisterande regissör och ordförande i föreningen, förklarar att de ville att det skulle vara en ganska lättsam audition.
–Vi ville inte vara som en formell jury, utan alla var med och lekte. De som gjorde audition skulle alltid ha en motspelare, för att inte känna sig så ensamma och uttittade.
– Det är en rätt utsatt situation för den som gör audition, fyller Anna Eriksson Hallberg i. Särskilt nervöst är det om man inte är van att spexa och uppträda. Vi ville att det skulle vara roligt.
– Det hördes skratt inifrån audition, berättar Klas Henriksson. Det lät som om de hade jäkligt kul.

De förklarar vidare att även nu under produktionen är det viktigaste att alla har kul – har man inte roligt på vägen dit spelar det ingen roll hur slutprodukten ser ut. Samtidigt är det ju roligt ifall det blir bra, säger de och skrattar. Det blir en slags bekräftelse på att det man jobbat så hårt för blivit lyckat.
– Ibland blir det lite mycket arbete med spexet, säger Anna Eriksson Hallberg. Man vill ju klara tentan också. Men när jag frågar mig själv om det är värt det är svaret definitivt ja.

Nästa år hoppas Mediscenarna att ännu fler kommer att söka till föreningen. Det är bara att leta upp Mediscenarna på Facebook.
– Jag lovar, säger Anna Eriksson Hallberg, vi är inte farliga bara för att vi är på BMC.
Spexet spelas på Slottsbiografen den 10 december klockan 14:00 och 19:00 och 11 december klockan 13:00 och 18:00. Biljetter går att köpa på ICA Folkes livs.


Annons

Annons

Läs mer

2024-03-26 08:41
Uppsala hamnar i biottenskiktet i en ny ranking över de bästa studentstäderna i Sverige 2024, enligt en undersökning av…
2024-03-25 08:45
En man har vid två tillfällen, 5 och 6 mars, ofredat kvinnor sexuellt på campus Engelska parken. Det rapporterar UNT…
2024-03-18 11:10
I januari tillsattes en arbetsgrupp som ska utreda förutsättningarna för att flytta om verksamheten inom Campus Gamla…