Snabbt avverkat och julfint decemberfum


Årets sista fum bjöd på i sammanhanget många skratt och en och annan julutstyrsel. Samt några tillsatta poster bland diverse bordläggningar. Dock ingen skinka.

22 ledamöter hade samlats i Eva Netzelius-salen när årets sista fum förklarades öppnat av ordförande Jonathan Arvidsson – de stundande helgerna till ära iklädd stickad röd tröja med grön tomte. När AFK:s representanter ropades upp avbröts ordföranden efter några namn med att alla närvarande redan blivit nämnda.

– Vi är i alla fall beslutbara, konstaterade Jonathan Arvidsson.

Övrig formalia avklarades med endast ett yttrande: Martin Holmer (ordförande för medicinska sektionen och ledamot i Vänsterns studentförbund (VSF)) önskade ett tillägg på dagordningen gällande debatten kring rektorsprocessen. Detta bifölls. Gällande föregående protokoll diskuterades ändringar. Man beslutade att i stället för ändringar bifoga anmärkningar till protokollet.

Redan första kvarten hade flera skratt hörts i samlingen, och utöver ordförandens jultröja syntes fler lediga klädslar samt en julslips. Decemberfum fortsatte med punkten avsägelser, vilka inga hade rapporterats. Därefter presenterades två promemorior. Det första var Uppsala studentkårs styrelse.

– Det har varit en hektisk tid, november var remisstung med fyra stora ärenden varav ett gällde rektorsprocessen, sade Uppsala studentkårs ordförande Daniel Simmons.

– Vi kommer att lägga mycket tid på medarbetarsamtal samt förbereda värvning till vårterminen. I Studentsamverkan har frågan om studieplatser lyfts, med anledning av Carolinas ombyggnation, berättade vice ordförande Karin Ottander.

Det meddelades att Uppsala studentkårers student-och doktorandombud Philippa Björk har fått sitt vikariat förlängt. Man hade hoppats på besked om mångfaldsbyrån Esmeraldas fortsatta finansiering men beslutet har av kommunen fördröjts till februari. Kårerna har mindre pengar att röra sig med än tidigare, vilket berör flera verksamheter.

– Kondoma Meras verksamhet kommer att fortsätta, men under andra förutsättningar, sade Karin Ottander.

En ny samordnare för Buddyprogrammet har utsetts.

– Personen är jättetaggad, det känns kul.

Medicinska sektionens promemoria presenterades av Martin Holmer, som berättade att man har yttrat sig inför Uppsala studentkårs remissvar angående studenters arbetsvillkor och process för val av rektor.

– Vi har också deltagit i en workshop om verksamhetsförlagd utbildning (VFU) tillsammans med Uppsala kommun och Uppsala universitet samt anordnat en kvällsföreläsning med Posithiva Gruppen om hur personer med HIV bemöts i samhället.

För närvarande pågår beredning kring kommentarer till eventuell organisationsförändring i Uppsala studentkår. Fall som krävt mycket tid har rört medicinska fakultetens masterprogram och läkarutbildningarna, bland annat rörande köbildning för studenter som gjort tillfälliga avbrott i sina studier. nbsp;

Avslutningsvis sade han att de ser han fram emot nästa verksamhetsår, men påmindes om att det inte är ett nytt sådant som börjar utan bara en ny termin. Lättade skratt.

Sju bordlagda ärenden avhandlades. Först skulle två ledamöter till tidningsutskottet utses. Daniel Simmons påpekade att dessa kommer ha en viktig roll när stora frågor om tidningen Ergos långsiktiga finansiering avhandlas. Max Stenberg (S-studenter) anmälde sig som kandidat.

– Att ta hand om Ergo är en viktig fråga, menade han.

Fullmäktige beslöt att tillsätta Max Stenberg, medan beslut om VSF:s post på grund av att det inte fanns några nomineringar fick bordläggas. Inte heller de två ledamotsposterna till Stipendiekommittén kunde fyllas – Jacob Stone nominerades av Max Stenberg och valdes men till den andra fanns inga nomineringar.

Valutskottets vice ordförande skulle dock bara vara en, och här hade valberedningens ordförande en nominering: pol kand-studenten Khadoun Khalid, som också valdes till posten. Punkterna val av två ledamöter samt av två suppleanter till valutskottet bordlades då det saknades nomineringar.

Näst sist ut av de tidigare bordlagda ärendena var val av sekreterare till SFS-fullmäktige. Här lade Max Stenberg, styrelseledamot i SFS, ett gott ord för uppdraget.

– Jag kan verkligen rekommendera det, det är kul. Tyvärr kan jag inte nominera mig själv.

Inga andra nomineringar inkom, så fullmäktige beslöt att delegera ärendet till styrelsen.

Slutligen valdes sekreterare till Uppsala studentkårs fullmäktige. Valberedningen nominerade Magnus Jansson, som bjöd på en presentation följd av frågestund. Han berättade att han sitter på ett gäng förtroendeuppdrag, bland annat i en kyrkligt kopplad ungdomsförening och Flogsta hyresgästförening samt har sekreterarvana från de flesta.

– Jag har även nolltolerans för stavfel och särskrivningar samt är frisk i bred bemärkelse.

Emma van Aller (VSF) inflikade att Magnus Jansson verkar vara mycket rutinerad, men undrade om han verkligen kommer ha tid med ytterligare ett uppdrag.

– Vi vill ju inte att du ska bli utarbetad.

– Bra fråga, men ideella uppdrag är en giltig anledning att skjuta upp plugg så det är ingen fara. Dessutom har jag tyngre bördor på andra håll, svarade Magnus Jansson, som härefter valdes till sekreterare i Uppsala studentkårs fullmäktige.

Så kunde fum övergå till ordinarie valärenden. Först skulle två ledamöter väljas till Uppsala studentkårs styrelse. Gustav Sundell nominerade Caroline Blomberg, som har stor föreningsvana både inom och utanför universitetet. Hon blev vald medan den andra posten fick bordläggas.

Till ledamöter i stiftelsen UBBO:s styrelse utsågs Magnus Jansson, Andreas Sköldebrand, Adrian Ribbing, Pontus Valdemarsson samt Max Stenberg, som samtidigt avgick som suppleant.

När en ledamot och en suppleant till Stiftelsen Studentens styrelse skulle utses nominerade Fredrik Hultman sig själv till den första posten. Då hade Gustav Sundell redan beskrivit uppdraget som mycket trevligt, främst eftersom man två gånger per år får gå på lunchmöte och äta Caspers soppa. Vid sidan av att förvalta Norreda, förstås. Fredrik Hultman valdes för ett år och Gustav Sundell fortsätter sitt uppdrag som den andra ledamoten i ett år till.

Fullmäktige utsåg Pontus Valdemarsson till ledamot i stiftelsen UBBO:s arbetsutskott. Nästa punkt var att välja representanter till DISA-prisets jurygrupp. Här fanns dessvärre inga nomineringar, men Daniel Simmons påtalar att även detta ska vara ett givande uppdrag.

– DISA-priset delas ut av universitetet och Studentbokhandeln i syfte att främja populärvetenskapligt skrivande. Det är helt rätt grej om man gillar böcker.

Ärendet bordlades och fullmäktige gick vidare till att välja två ledamöter till Folkuniversitetets fullmäktige. Samlingen blev av Gustav Sundell upplysta om att Uppsala studentkår en gång i tiden var med och startade Folkuniversitetet, vilket är anledningen till att kåren har flera platser i styrelsen. Hela tre nomineringar hade inkommit, vilket innebar omröstning med knappar.

– HUR gör man omröstning med flera val nu igen?, utropade Jonathan Arvidsson.

Efter viss förvirring kring hur röstknapparna egentligen fungerar hade Cecilia Brenner och Filippa Kalle blivit valda till Folkuniversitets styrelse.

Avslutningsvis blev det enligt önskemål debatt om den pågående rektorsprocessen. Martin Holmer påpekade att han gjort sitt yttrande eftersom han ser behov av uppdatering kring hur arbetet går. Daniel Simmons svarade att konsistoriet väntas fatta beslut om formerna kring rekrytering på onsdag 14 december, och att det inte i dagsläget går att säga något om vad remissen har fått för gehör.

– Det var ett intensivt arbete med remissvaret, men det gick vägen på småtimmarna, berättade han.

– Vi har varit tydliga både i remissvaret och i debattartikeln i UNT med att vi vill värna studenters och anställdas inflytande, påtalade Fredrik Hultman.

Flera i VSF uttryckte kritik mot möjligheten att Kårsamverkan ska lysa ut rekryteringsgruppen, som man menade inte skulle vara tillräckligt transparent. Martin Holmer hävdade att beslutet om vilka som ska sitta i rekryteringsgruppen är för viktigt för att lämnas till Kårsamverkan.

– Om en hörandeförsamling utser rekryteringsgrupp blir ju alla kårer representerade. Som det ser ut nu är processen inte särskilt transparent, menade Emma van Aller.

– Jag sitter i konsistoriet och kan inte hålla med, det finns ju ännu inget beslut att vara transparent med, kontrade Fredrik Hultman.

Efter en kvart beslutade fullmäktige att dra streck i debatten. Mötet avslutades. Skinkan som brukar skickas runt under fum, som kompelement till de vegetariska mackor som serveras, lyste denna kväll med sin frånvaro och klockan var bara 19.21 när klubban slogs i bänken för sista gången.

nbsp;

nbsp;

nbsp;

nbsp;


Annons

Annons

Uppsnappat

”Julslipsar ska inte vara snygga, det är det som är poängen.”

”Jag fattar inte att jag blandar ihop Max och Martin KONSTANT ”

”Jag strävar efter att vara så mycket paragrafryttare och petimäter som möjligt.”

Läs mer

2024-12-17 10:20
Den första februari 2025 tillträder Hans Adolfsson som ny rektor vid Stockholms universitet. Som efterträdare av hans…
2024-12-16 13:03
Vissa utbildningar är mer populära än andra på Tinder. Det meddelar företaget själva i ett pressmeddelande i samband med…
2024-12-10 09:53
En ny rapport från fackförbundet Sveriges Universitetslärare och Forskare (SULF) visar att svenska lärosäten har…