Ellen Widstrand studerar på Cemus och vill upplysa om hållbar klädkonsumtion. Själv älskar hon vintage.
Foto: Sigrid Asker

Grön festival för framtiden


Räkna ut sin skogsbudget, skriva på en namninsamling om second hand-butik i Flogsta och lära sig mer om hållbart mode. Det och mycket mer erbjuder årets Uppsala Sustainability Festival på Blåsenhus.

Snön knastrar under fötterna på väg mot Blåsenhus. Men årets upplaga av Uppsala Sustainablity Festival, som pågår där, heter ”Grön vinter”. Festivalen anordnas av Centrum för hållbar utveckling (Cemus) och syftar till att sprida information om hur vi kan leva mer hållbart, bland annat för att motverka den globala uppvärmningen. Stånd och montrar står i en halvcirkel runt trappan i campusets entré. Längst bort till vänster står Isak Stoddard , programdirektör på Cemus, och resonerar med två studenter kring hur många träd hans årliga koldioxidförbrukning motsvarar.

– En flygresa till Bankok är alltså lika med 25 träd per person? Oj då, men jag är egentligen inte förvånad. Då bränner man alltså hela sin budget på en resa, säger han.

Studenterna heter Emilio Otero och Linn Svahn, och läser en fristående kurs på Cemus där de får driva hållbarhetsprojekt. Under dagen har ett trettiotal personer sökt sig till deras monter med information om koldioxidförbrukning. De flesta har gissat ganska långt från verkligheten.

– Inte konstigt, det är ju inte så lätt. Många blir förvånade över att ett års köttkonsumtion bara motsvarar ett och ett halvt träd, men då gäller det att veta vad ett träd innebär. Kött motsvarar faktiskt 23 procent av tillväxten, säger Emilio Otero, som läser till jägmästare i Umeå men har valt att lägga till studier vid Cemus för att få ett mer globalt perspektiv.

Hans kursare Linn Svahn tillägger att man som vegetarian förbrukar hälften så mycket koldioxid som en köttätare, och som vegan ännu mindre. Vid produktion av mejeriprodukter går det åt mycket vatten.

– Jag är inte själv vegetarian, men äter avsevärt mindre kött sedan jag blev medveten om detta, säger hon.

Några stånd bort hänger klädesplagg på galgar. Ellen Widstrand läser också på Cemus och har valt att driva ett projekt om hållbar klädkonsumtion. Hennes grupp har gjort en guide för konsumenter som vill veta hur de ska tänka när de handlar kläder. Bäst är att handla second hand, men om man köper nytt kan man göra stor skillnad genom att välja rätt material.

– Det här är tencel, som kräver mycket mindre vatten än andra tyger, säger Ellen Widstrand och tar fram en karta med tygprover.

För att tillverka ett par jeans går det åt 11 000 liter vatten, berättar hon. I guiden finns flera liknande exempel. Man får också lära sig att akta sig för så kallad ”greenwashing” – när företag marknadsför sig som mer ekologiskt hållbara än de egentligen är.

– Ett stort företag som H amp;M skulle mycket väl kunna bli mer hållbara än de är om de verkligen brydde sig, i stället för att bara ha en liten ekologisk kollektion, menar Ellen Widstrand.

Bland annat skulle klädföretag kunna satsa på att tillverka plagg som är hållbara rent materiellt, det vill säga inte går sönder efter några tvättar. Själv handlar Ellen Widstrand helst vintage, men hon betonar att guiden riktar sig även till folk som inte har det intresset.

– Det här är saker alla kan göra, menar hon.

Några som inte gör tillräckligt för miljön är Heimstaden, enligt föreningen Gröna grannar. ”Hellstaden” står det åp en skylt. Vid deras stånd finns också en namninsamling för att de ska få öppna sin second hand-butik i Flogsta igen.

– De sade upp vårt kontrakt. Väldigt synd, med tanke på hur mycket saker internationella studenter måste köpa som de sedan bara lämnar eftersom det inte finns någonstans att lämna dem, säger Sarah Robin.

Linnea Bergmark, lärarstudent, hamnade på festivalen efter sin föreläsning här på Blåsenhus. Hon har gått ett varv och lyssnat lite. Intressantast tycker hon att Gröna grannars bidrag var.

– Jag bor själv i Flogsta. Att kunna återvinna möbler känns som något man borde satsa på.

Uppsala Sustainability Festival pågår 10-17 i Bålsenhus och fortsätter på Cemus från klockan 19 med bra, quiz och livemusik med Ingrid and the Wolves.

nbsp;


Annons

Annons

Läs mer om projekt på Cemus:

Så ska nationerna bli hållbara

Läs mer

2024-12-17 10:20
Den första februari 2025 tillträder Hans Adolfsson som ny rektor vid Stockholms universitet. Som efterträdare av hans…
2024-12-16 13:03
Vissa utbildningar är mer populära än andra på Tinder. Det meddelar företaget själva i ett pressmeddelande i samband med…
2024-12-10 09:53
En ny rapport från fackförbundet Sveriges Universitetslärare och Forskare (SULF) visar att svenska lärosäten har…