Efter strider om hyran och sabotage mot Heimstadens kontor ser hyresvärden över möjligheterna att bygga om studentbostäderna på Sernanders väg till vanliga lägenheter.
Foto: Ergos arkiv

”Heimstaden har stängt dörren”


Heimstaden skickar åter fakturor med ett hyresbelopp som saknar överenskommelse och HUS uppmanar till protest. Samtidigt ser planerna på att bygga om studentrummen i Flogsta till lägenheter ut att kunna bli verklighet.

Striden kring studentbostäderna på Sernanders väg svalnar inte. Efter att Heimstaden i december skickade ut fakturor med ett höjt hyresbelopp, trots att hyresförhandlingarna med Hyresgästföreningen Uppsala studentbostäder (HUS) hade avbrutits, uppmanade HUS hyresgästerna att vägra betala den höjda hyran. I januari utsattes Heimstadens kontor i Flogsta för sabotage, och i samband med detta avslöjades planer på att bygga om studentkorridorerna till lägenheter för icke-studenter.

Anja Andersson, verksamhetsutvecklare på HUS, skriver i dag i en Facebookgrupp för boende i Flogsta att Heimstaden även denna månad kräver hyresgästerna på den nya hyran som saknar formell överenskommelse. Hon uppmanar de omkring 90 hyresgäster som följde HUS råd i december att fortsätta betala den gamla hyran tills förhandlingarna är klara, antingen genom att HUS eller Heimstaden kommer överens eller att hyresnämnden har fattat ett beslut. Om någon hyresgäst skulle ha fått kravfaktura från inkassoföretag eller Kronofogden uppmanas denna att meddela att kravet är felaktigt.

– Om man däremot betalade den nya hyran förra månaden, av misstag eller på grund av för lite information, bör man fortsätta göra det. Annars är det ett lagbrott, eftersom man i praktiken har godkänt höjningen, säger Anja Andersson.

Däremot tycker hon att man ska göra det under protest. HUS rekommenderar att samtidigt mejla Heimstaden och förklara att den tidigare inbetalningen var ett misstag och klargöra att man inte godkänner hyreshöjningen samt vill ha mellanskillnaden tillbaka.

– Det är viktigt att spara mejlen man skickar till Heimstaden. Då kan vi ha med oss dem ifall förhandlingarna går vidare till hyresnämnden, säger Anja Andersson.

Som det ser ut nu upplever Anja Andersson att Heimstaden inte vill förhandla mer. När Hyresgästföreningens förhandlare kontaktade Heimstaden via mejl för att se över om de kan gå vidare med förhandlingarna fick hon till svar att det måste ha skett ett missförstånd, och att de hade något att säga henne.

– När de svarar så känns det som att Heimstaden har stängt dörren. Det hela är mycket tråkigt, situationen blir jätteförvirrande för hyresgästerna, menar Anja Andersson.

Hyresgästföreningens jurist Björn Collin har blivit inkopplad i processen sedan hyresförhandlingarna strandat. Han säger att många studenter har behov av kollektiv förhandling.

– Hyresgästföreningen är konsekvent emot direktavisering. Det normala är att vända sig direkt till hyresnämnden om man inte kommer överens om hyran. Man kan uppleva att Heimstaden bryter mot en tradition på bostadsmarknaden. Men nu står vi där vi står, säger han.

Pontus Rode, senior investment manager på Heimstaden, anser fortfarande att hyreshöjningen är skälig. Eftersom förhandlingarna strandade är den dessutom lägre än vad den kunnat vara, då ingen förhandlingsersättning utgår till HUS.

– Den skulle annars ha lagts på hyran. Jag förstår att HUS inte tycker det är roligt. Man kan fråga sig vems bästa de har i tankarna när de förhandlar, säger Pontus Rode.

– Drygt 1900 hyresgäster har trots allt betalat den nya hyran, vilket vi ser som en bekräftelse på att den är skälig.

Samtidigt har det blivit tydligt att man vill sätta planerna på att bygga om studentrummen i verket. Förra veckan fick Ergo uppgifter om att representanter från Heimstaden har bett att få tillträde till lägenheter i de hus på Sernanders väg som tidigare var studentbostäder men på 1980-talet byggdes om till vanliga hyreslägenheter.

– Helt otroligt, säger Anja Andersson när jag berättar det.

Björn Collin är också mycket kritisk till Heimstadens planer på ombyggnation. Om det inte finns några villkor eller regler som hindrar har hyresvärden rätt att göra om studentrummen till lägenheter. Däremot tror han att många fler än HUS och hyresgästerna kan ha invändningar, exempelvis universitetet och kommunen.

– Det finns en moralisk dimension. Om man köper ett sådant här område tar man på sig ett ansvar. Det är viktigt att det finns studentbostäder, så jag hoppas att Heimstaden tar sitt förnuft till fånga, menar Björn Collin.

Enligt Pontus Rode arbetar man nu för fullt med att arbeta fram ett förslag för ombyggnation. Han bekräftar att HSB-lägenheter har besökts för att se hur planlösningen kan se ut och menar att det inte finns några lagliga hinder för att bygga om studentrummen. På frågan hur det kommer att påverka nuvarande hyresgäster svarar han att man sannolikt kommer att hitta en rimlig lösning.

– Området har en årlig omsättning på 40 procent. Det kommer antagligen gå att planera så att de som bor där får bo kvar tills de har slutat plugga.

Beslutet skulle innebära att 2000 studentbostäder försvinner. Pontus Rode tycker ändå att ombyggnation är den bästa lösningen.

– Det känns inte som att vi har fått något positivt för att vi har 2000 studentbostäder. Oavsett vad vi gör verkar folk tycka det är fel. Om vi i stället kunde erbjuda fina lägenheter till nöjda kunder som sköter sig skulle det kännas mycket bättre för Heimstaden.

Onsdag 25 januari klockan 18 håller HUS ett informationsmöte på Sernanders väg 2 för hyresgästerna där de kan ställa frågor.

nbsp;


Annons

Annons

Läs mer

2024-12-17 10:20
Den första februari 2025 tillträder Hans Adolfsson som ny rektor vid Stockholms universitet. Som efterträdare av hans…
2024-12-16 13:03
Vissa utbildningar är mer populära än andra på Tinder. Det meddelar företaget själva i ett pressmeddelande i samband med…
2024-12-10 09:53
En ny rapport från fackförbundet Sveriges Universitetslärare och Forskare (SULF) visar att svenska lärosäten har…