Massiv byråkrati blir för många internationella studenter ett svårt hinder att ta sig över för att börja plugga i Sverige.
Foto: Wikmedia commons/ Skiret girdet njozet

Internationella studenter fastnar i byråkratin


De flesta avgiftsskyldiga studenter som antas till studier vid svenska lärosäten påbörjar dem aldrig. Internationella kansliet gör sitt bästa för att underlätta mötet med den snåriga byråkratin.

Enligt en ny kartläggning från Universitetskanslerämbetet (UKÄ) påbörjar bara 30 procent av de avgiftsskyldiga studenter som har antagits till högre studier i Sverige sin utbildning. Som förklaring anges ett svårnavigerat byråkratiskt system. Detta framkommer i ett pressmeddelande från UKÄ.

Rekryteringsprocessen har flera trösklar där vi tappar studenter. Avgifterna är säkert den största orsaken till bortfallet, eftersom en stor del av avgiften måste betalas för att kunna ansöka om uppehållstillstånd. Även om det finns stipendier så räcker de inte till alla. Sedan gäller det att uppehållstillståndet beviljas i tid så att vistelsen i Sverige kan förberedas, säger Annika Pontén, tillförordnad myndighetschef för UKÄ.

När studieavgifter för studenter utanför EES och Schweiz infördes 2011 minskade antalet berörda studenter med 80 procent. Antalet har ökat sedan dess men det är fortfarande betydligt färre än innan. Spridningen från vilka länder studenterna kommer ifrån har också blivit mindre. UKÄ hävdar att avgifterna sannolikt har påverkat rekrytering till forskarutbildningar negativt. Man efterlyser ett förtydligande av reglerna för återbetalning av studieavgifter och större möjligheter att söka stipendier.

Lina Solander, handläggare på Internationella kansliet vid Uppsala universitet, har märkt av betydande hinder för avgiftsskyldiga internationella studenter att börja plugga i Sverige.

Det är många som meddelar att de inte kan komma. Ofta handlar det om att de inte får lån till sina studieavgifter.

Internationella kansliet ligger på för att skapa fler stipendiemöjligheter, bland annat genom Uppsala universitet och Svenska institutet. Lina Solander säger att man nu sett till att det kommer finnas två nya stipendieprogram från och med hösten 2017.

Vi kan också kolla upp möjligheter för studenterna att söka stipendier i sina hemländer, och tipsa om dem. Det är väl i stort vad vi kan göra, säger hon.


Annons

Annons

Läs mer

2024-12-17 10:20
Den första februari 2025 tillträder Hans Adolfsson som ny rektor vid Stockholms universitet. Som efterträdare av hans…
2024-12-16 13:03
Vissa utbildningar är mer populära än andra på Tinder. Det meddelar företaget själva i ett pressmeddelande i samband med…
2024-12-10 09:53
En ny rapport från fackförbundet Sveriges Universitetslärare och Forskare (SULF) visar att svenska lärosäten har…