Annons
Annons
Bild Hamberg
Många som flyttar från Studentstadens lägenheter uppger att de får skyhöga fakturor för bristfällig städning, trots att de ansträngt sig.
Foto: Lina Svensk

Fler vill bestrida debiteringar från Studentstaden


När Amelie flyttade ut från sin lägenhet debiterades hon med 3700 kronor. Efter kontakt med Hyresgästföreningen väljer hon att bestrida fakturan. Hon har fått kontakt med många som varit med om samma sak.

1 februari flyttade Amelie från lägenheten i Flogsta låghus där hon bott med sin sambo sedan förra våren. De glömde frosta av frysen, men städade ordentligt och tyckte inte att de lämnade efter sig något slitage att tala om. Efter hyresvärden Studentstadens avflyttningsbesiktning kom ändå en faktura på 3700 kronor.

– 700 kronor gällde flyttstäd. Att vi glömt frosta av frysen är förstås inga problem att betala, men enligt Studentstaden ingick även rengöring av ugn och fläkt, trots att vi skrubbat med rengöringsmedel, säger Amelie.

Det hårdaste slaget var dock att Studentstaden begärde 3000 kronor för onormalt slitage i form av fettfläckar på väggen i två sovrum, fettfläckar som Amelie och hennes sambo överhuvudtaget inte sett. Hennes mamma kontaktade en jurist på Hyresgästföreningen, för att få klarhet i om de verkligen var skyldiga att betala den summan. Eftersom Amelie inte är medlem i Hyresgästföreningen hade hon själv inte rätt till organisationens juridiska rådgivning.

– Enligt juristen skulle onormalt slitage vara stora och iögonenfallande skador och missfärgade fläckar. Helt befängt. Det ena sovrummet hade vi haft som gästrum och knappt vistats i. Vi såg inga fettfläckar alls, det enda vi kunde tänka oss att de syftade på var att tapeten var lite dov där den tidigare hyresgästen måste ha haft en säng. Vår säng hade inte ens stått mot vägen utan med fem centimeters avstånd för att få plats med överkastet, berättar Amelie.

När hon skrev om sin situation i en grupp för Flogstabor på Facebook fick hon på sex timmar respons från 15 personer som haft samma problem. Det tycker Amelie är anmärkningsvärt. Därför har hon anmält ärendet till Hyresgästföreningen.

– 3700 är mycket pengar för en student och många vet inte sina rättigheter. Är det så att man väldigt ofta debiterar studenter? Skulle en vanlig hyresvärd göra så?

Amelie kommunikation med hyresvärden har bestått av en mejlkonversation, där hon klargjorde att hon bestrider fakturan. Studentstaden har svarat att de står fast vid att det rör sig om onormalt slitage, men har inte svarat på Amelie nästa mejl där hon skriver att hon fortsätter bestrida och har gått vidare till Hyresgästföreningen.

– Det är jobbigt att bestrida, jag har hamnat efter i plugget på grund av detta. Men jag vill att sanningen ska komma fram. Man undrar vad de gör med pengarna, säger hon.

Mathias Lantz, fastighetschef på Studentstaden, säger att omkring 15 procent av deras hyresgäster har debiterats för onormalt slitage vid flytt. Hur många sammanlagt som blir debiterade efter flytthar han inga uppgifter om. En del får även fakturor för att de inte har städat ordentligt. Summorna kan röra sig om allt mellan 100 kronor och några tusen, och används till att täcka kostnader för städning, reparationer och inventering.

– Vi har väldigt stor omflyttning i våra områden och därför stor erfarenhet av flyttbesiktningar. Det är en av våra största processer och vi har bra rutiner, säger Mathias Lantz.

Vid in- och utflyttning för Studentstaden protokoll över lägenhetens status samt dokumenterar med foto. Hyresgästen har rätt att vara med vid besiktning, och får en vecka på sig att meddela om hyresvärden har missat något. Enligt Mathias Lantz är det ovanligt att fakturor bestrids.

– Eftersom vi har bra rutiner för dokumentation kan vi oftast ha bra samtal med hyresgäster som undrar över fakturor. Det är en väldigt liten andel som fortsätter bestrida efter ett möte med oss.

Inte heller Vicktoria Bagi, bostadspolitisk utredare på Hyresgästföreningen, har några uppgifter om att Studentstaden i någon större utsträckning skulle skicka ut orimliga fakturor för slitage och bristfällig städning.

– Jag har ingenting negativt att säga om Studentstaden, de verkar vara som hyresvärdar är mest, säger hon.

Dock är hon öppen för att en förklaring till att man inte behövt upprätta fler ärenden gällande just Studentstaden kan vara att få studenter är medlemmar i Hyresgästföreningen.

– Vi driver inga fall med någon som inte är medlem, säger Vicktoria Bagi.

För att undvika oönskade fakturor råder hon alla hyresgäster att se över och spara besiktningsprotokollet vid inflyttning. Annars är det svårt att bestrida debiteringar man får när man flyttar från lägenheten.

– Det är lätt att glömma, ungefär som att man kanske inte skriver namn på möbler som tillhör en själv när man blir sambo, säger Vicktoria Bagi.

Anja Andersson, verksamhetsutvecklare på Hyresgästföreningen Uppsala Studentbostäder (HUS) uppger att antalet hyresgäster som vill bestrida debiteringar från både Studentstaden och Heimstaden har ökat märkbart de senaste veckorna.

– Senast imorse skickade vi ett ärende till juristerna. Det kan vara så att anmälningarna har ökat i samband med diskussioner på Facebook.

Arvid Stenström är en av de som gett Amelie medhåll i Facebookgruppen. När han för ett par år sedan flyttade ut från sin lägenhet hos Studentstaden anlitade han en städfirma.

– Jag var så trött på att få skyhöga fakturor för otillräcklig städning. Det hela slutade med att jag fick betala både städfirman och Studentstaden. Jag trodde då att städfirman hade slöat och lade all energi på att få tillbaka pengar från dem. Men när jag insåg hur många som varit med om samma sak började jag tänka om. Lever inte ens professionella städfirmor upp till Studentstadens påhittade krav?, undrar han.


Annons

Annons

Läs mer

2024-06-20 09:23
Att genomgå en forskarutbildning är mindre lönsamt idag än för 20 år sedan. Lönepremien för gruppen har sjunkit i både…
2024-06-19 09:32
Västmanlands-Dala Nation är känd som den nation i Uppsala som har flest studentbostäder att hyra ut till sina medlemmar…
2024-06-13 08:28
EU-valet är genomfört - men hur röstades det i Uppsalas studentområden?