Annons
Annons
Heimstaden planerar fortfarande att bygga om studentrum till lägenheter, men det ser inte längre ut som att man ska sluta viga dem åt studenter.
Foto: Ergos arkiv

Nya bud om Flogsta höghus framtid


Heimstadens planer på att göra om Flogsta höghus till vanliga hyresrätter väckte oro under vintern och våren. Men åtminstone hälften av studentbostäderna kommer att förhyras av universitetet, och nu kliver Heimstaden tillbaka gällande omvandling.

Efter jul utsattes Heimstadens kontor i Flogsta för sabotage, och i samband med det tillkännagav dåvarande senior investment manager Pontus Rode att bostadsföretaget hade för avsikt att omvandla studentbostäderna i Flogsta höghus till vanliga hyresrätter. Det skulle innebära att 2000 studentbostäder försvann.

– Det är alltid farligt med kategoriboenden. Jag tror att det huvudsakligen kommer att vara studenter som bor där i alla fall, men vi vill inte bara hyra ut till studenter, sade Pontus Rode till Ergo 17 februari.

På frågan om hur mycket hyrorna kan tänkas höjas efter ombyggnation svarade han att han tyckte frågan var konstig, och att Heimstaden fick oförtjänt negativ publicitet.

Samtidigt flaggades för att universitetet har möjlighet att förhyra hur många bostäder de vill i området, och på så vis öronmärka dessa för studenter. I dag bekräftar biträdande universitetsdirektör Kay Svensson att det på sikt kommer att röra sig om 1000 rum och lägenheter.

– Förhyrningen kommer att ske successivt, det går inte från en dag till en annan, säger han.

Bostäderna som förhyrs av universitetet är endast till för internationella studenter. Målsättningen är att koncentrera dem till samma byggnader.

– I den bästa av världar är det förstås bäst med spridning, så att internationella studenter blandas med svenska, men i praktiken kan vi erbjuda bättre service så här.

Kay Svensson tycker sig, trots fortsatt högt tryck, se en ljusning på Uppsalas studentbostadsmarknad. Till skillnad mot för några år sedan uppstår numera ofta vakanser bland bostäderna i mitten av terminen.

– Omsättningen har ökat. Ett stort problem har varit att folk bor kvar efter att de har slutat studera, eftersom de inte får någon annan bostad, men det är inte lika vanligt längre. Dessutom satsar kommunen stort på att producera nya bostäder både till studenter och andra, säger Kay Svensson.

Jag ringer upp Pontus Rode för att ta reda på mer om framtiden för de 1000 lägenheter i Flogsta höghus som inte ska förhyras av universitetet, men det visar sig att han har slutat på Heimstaden. Istället hänvisas jag till vd:n Patrik Hall. Han uppger att inga beslut ännu är fattade, men säger att det aldrig har varit en avsikt att avveckla studentbostäder.

– Vårt syfte är inte att få bort studenterna. Däremot vill många studenter hellre ha sin egen lilla lägenhet än bo i korridor, och det blir också mindre slitage i en sådan boendeform. Men vi vet inte i vilken omfattning vi kommer att göra om korridorsrum till lägenheter, om det rör sig om 100 rum, 300 eller fler, säger Patrik Hall.

Tidigare har det ju sagts att lägenheterna efter renovering kommer att kunna hyras även av icke-studenter. Står ni fast vid det?

– Det har egentligen aldrig varit aktuellt. Men om vi hamnar i en situation där vi har fler studentboenden än studenter är vi öppna för en sådan lösning. Primärt ska dock lägenheterna fortfarande vara till för studenter, säger Patrik Hall.

Hur ser ni på hyressättning efter ombyggnation?

– Det är alltid ett dilemma när man renoverar, att man behöver höja hyran. Studenter har ju begränsad ekonomi. Men vi eftersträvar en så priseffektiv ombyggnation som möjligt och att vi kan hitta en bra lösning för alla. Vi kommer att ha en dialog med HUS (Hyresgästföreningen Uppsala studentbostäder) och olika studentorganisationer, säger Patrik Hall.

nbsp;


Annons

Annons

Läs mer

2024-06-11 09:28
En ny aktivitetsbox har dykt upp i ekonomikumparken. Boxen, som innehåller sport- och träningsutrustning, är en del av…
2024-06-07 10:55
Under måndagsförmiddagen greps 13 demonstranter i samband med en demonstration i Universitetsaulan. Det rapporterar UNT…
2024-06-07 09:03
Stockholms universitets studentkårs tidning Studietid går i graven - för andra gången. Detta efter ett beslut inom…