Annons
Annons
Kristina Edström, Eva Åkesson och Karin Dahlman-Wright är de tre rektorskandidaterna. Hörandeförsamlingen röstade på Eva Åkesson.
Foto: UU, Sandra Gunnarsson, KI Kryss: Sandra Gunnarsson

Hörandeförsamlingen vill ha Eva Åkesson


Rektorsvalet närmar sig och nu har hörandeförsamlingen sagt sitt. Efter en mycket jämn match mot Kristina Edström utsågs sittande rektor Eva Åkesson till toppkandidat.

Under torsdagen röstade hörandeförsamlingen fram sin kandidat till det kommande valet av ny rektor. Vid första omröstningen vann sittande rektor Eva Åkesson med 29 röster, mot 25 röster på Kristina Edström och 10 på karin Dahlman-Wright. När man sedan röstade mellan de två kandidater som fått flest röster stod det lika – 32 på vardera.

– En facklig representant saknades och hade ingen ersättare, då finns risken att det blir jämnt. Men det skulle förstås kunna hända ändå om någon röstar blankt, säger Gustav Sundell, studentrepresentant i hörandeförsamlingen och ledamot i Uppsala studentkårs fullmäktige.

Hörandeförsmlingen beslöt därför att ta en kvarts paus och sedan rösta igen. Då vann Eva Åkesson med 34 röster mot 30. Gustav Sundell är nöjd med att man kom fram till ett tydligt resultat.

– Lite olyckligt att det blev lika först och det står fortfarande väldigt jämnt, men nu har vi en kandidat.

Är det en regel att man röstar en gång till om det blir lika?

– Nej, det är inte ens reglerat att hörandeförsamlingen ska ha en formell omröstning. Vi hade kunnat välja alla, eller två av dem, men valde att ta fram en. Vi ventilerade inför sista omröstningen hur vi skulle göra om det blev lika igen och kom fram till att vi i sådana fall väljer båda. Det känns bra att vi ändå kom till en slutsats där en person fick fler röster än den andra, säger Gustav Sundell.

Vad innebär det här resultatet?

– Det blir svårare för konsistoriet att välja en annan kandidat, vi låser dem lite. Hörandeförsamlingen består främst av anställda vid universitetet och studenter, medan fler utomstående ingår i konsistoriet och rekryteringsgruppen. Så Eva Åkesson är universitetets toppkandidat.

Resultatet av omröstningen kommer överlämnas till rekryteringsgruppen som träffas under fredagen. Rekryteringsgruppen lämnar förslag till konsistoriet. Regeringen utser rektor efter förslag från konsistoriet.

nbsp;


Annons

Annons

Läs mer

2021-04-16 14:50
Ekonomikumparken, Seminarieparken och Stadsträdgården kommer inte att vara tillåtna besöka under valborgshelgen…
2021-04-16 11:34
Med sol i hjärtat, sol i sinne tog sig Ergo ut på tur längsmed Fyrisån för att höra vad studenterna tycker om lite…
2021-04-13 15:43
“Enkelt och smärtfritt” blir utlåtandet när Ergoredaktionen lägger de 30 sekunder det tar att rösta i kårvalet.