Annons
Fallet Macchiarini kan ha ökat medvetenheten om riskerna med forskningsfusk, enligt forskningshandläggare vid Lunds universitet.
Foto: Staffan Larsson, mediphoto.com

Flest fuskfällda i Lund


Av 65 anmälningar har sju fällts för oredlighet i forskning under de gångna två åren, visar en undersökning. I Uppsala rör det sig om det omskrivna fallet med fusk i fiskforskning.

Av 65 anmälningar om oredlighet i forskning de två senaste åren har bara en handfull fällts. Det visar en granskning som Universitetsläraren har gjort, omfattande sex lärosäten: Uppsala, Lund, Stockholm, Umeå, Chalmers och Karolinska institutet.
Nära hälften av anmälningarna gäller forskare vid Karolinska institutet. Alla ärenden är inte avslutade än, men hittills är det bara Paolo Macchiarini och hans medforskare som som har fällts där. Vid Uppsala universitet fälldes forskarna bakom den uppmärksammade studien om abborryngel och mikroplaster 2017. En forskare har fällts vid Stockholms universitet och ingen i vare sig Umeå eller på Chalmers.
Lunds universitet har däremot gjort fyra fällningar under 2017.
– Av de drygt 20 ärenden vi hanterat och avslutat sedan 2010 så har oredlighet i forskning kunnat konstateras i fyra ärenden, alla under 2017. Vad detta beror på är svårt att svara på. Generellt så har diskussionen om de här frågorna ökat i universitetsvärlden, inte bara på grund av Macchiarini-affären. Och denna medvetenhet gör kanske att personer vågar anmäla sådant som de menar vara tveksamheter, säger Magnus Gudmundsson, forskningshandläggare vid Lunds universitet till Universitetsläraren.


Annons

Annons

Läs mer

2024-03-26 08:41
Uppsala hamnar i biottenskiktet i en ny ranking över de bästa studentstäderna i Sverige 2024, enligt en undersökning av…
2024-03-25 08:45
En man har vid två tillfällen, 5 och 6 mars, ofredat kvinnor sexuellt på campus Engelska parken. Det rapporterar UNT…
2024-03-18 11:10
I januari tillsattes en arbetsgrupp som ska utreda förutsättningarna för att flytta om verksamheten inom Campus Gamla…