Annons
Annons
Mittemot det befintliga Majklockan planerar V-Dala nation och kommunen att bygga 400 nya studentbostäder.
Foto: Mathias Eriksson

Byggplan för studentbostäder överklagas


Kommunens planer på att uppföra 400 nya studentbostäder på Flogstavallen uppskattas inte av boende på Oslogatan. Mats Rolén, en av de som har överklagat beslutet, är besviken på att politikerna inte har lyssnat på deras synpunkter.

Redan när Mats Rolén och hans grannar fick se planförslaget för V-Dala nations nya studentbostäder på Flogstavallen i april 2016 var de kritiska. Då såg det ut som att husen skulle bli fem eller sex våningar höga, vilket han menar skulle innebära att deras hus får betydligt mindre solljus..
– Vi tyckte det var för högt, med tanke på hur nära de ska ligga våra hus på Oslogatan. Vi blev mycket förvånade när vi såg att de enligt nämndens beslut ska bli hela sju våningar höga, säger Mats Rolén.
Nu har han och 28 andra fastighetsägare i området överklagat kommunens beslut. Mats Rolén är dock noga med att understryka att han och grannarna inte på något sätt är emot att det byggs studentbostäder, och att de vid flera tillfällen har föreslagit att husen skulle kunna byggas en bit bort, vid Ekebymasten istället.
– De flesta av oss har själva varit studenter, och vi har jättebra grannar i det befintliga studentbostadsområdet Majklockan. Vi hade varit tysta och snälla om politikerna lyssnat på oss och inte planerat så höga hus så nära inpå, säger han.

Erik Pelling (S), kommunalråd och ordförande i plan-och byggnämnden, säger att huvudskälet till att de nya husen, etapp två av Majklockan, ska ligga på Flogstavallen är att man i första hand vill bygga intill en befintlig gata, i det här fallet Flogstavägen.
– Vi vill att Flogstavägen ska bli mer av en stadsgata, med restauranger och frisersalonger på bottenplan. Det blir bättre för både studenter och andra, menar han.
Dessutom vill man bevara parken kring Ekebymasten, som är ett trevligt rekreationsområde för många i grannskapet. Inför bygget har de kolonilotter som funnits där husen är planerade flyttats till andra sidan masten, det vill säga där Mats Rolén och hans grannar föreslagit att V-Dalas bostäder kunde ligga istället.
– Skulle vi bygga bostäderna där skulle vi vilja anlägga en ny gata, vilket skulle innebära högre kostnader, säger Erik Pelling.
Beträffande husens höjd menar han att den är anpassad efter den befintliga bebyggelsen. Takhöjden varierar, och närmast Oslogatan kommer det bara att vara sex våningar.
– Vi bedömer att det är acceptabelt. Det är en vanlig reaktion när man bygger att folk pekar på alternativ och vi har många intressen att ta hänsyn till. Bygger man i stan får man räkna med att det blir viss skugga. Vi har jobbat länge med detaljplanen för att uppnå en rimlig balans, säger Erik Pelling.


Annons

Annons

Läs mer

2024-06-13 08:28
EU-valet är genomfört - men hur röstades det i Uppsalas studentområden? Miljöpartiet och Socialdemokraterna verkar vara…
2024-06-11 09:28
En ny aktivitetsbox har dykt upp i ekonomikumparken. Boxen, som innehåller sport- och träningsutrustning, är en del av…
2024-06-07 10:55
Under måndagsförmiddagen greps 13 demonstranter i samband med en demonstration i Universitetsaulan. Det rapporterar UNT…