Annons
Annons
På kylning för att drickas. Eller sprutas?
Foto: Wikimedia commons/ Jorge Royan

Glatt med galopp – eller tradition på upphällning?


Med mindre än en vecka kvar till valborg är det tre nationer som laddar för en valborgsenlig champagnegalopp. Ergo tog ett snack med 1q på Stocken, ÖG och Snerikes för att höra hur det går med förberedelserna – och hur man försvarar vaskande i miljötänkstider.

Det är tre mer eller mindre stressade första kuratorer Ergo når några dagar innan valborgsaktiviteterna drar igång. Flera tusen flaskor skumpa är beställd och det laddas för galopp: att sista april ligger i samband med en helg kan göra att det blir fler gäster än vanligt. Kuratorerna räknar dock med ungefär lika många besökare som förra året: mellan ca 1000 och 2500 studenter beräknas dricka – och spruta – champagne under eventen på nationerna.

Vad är det bästa med att ha galopp?

Johan Levén Elfving, 1q ÖG: – Jag skulle säga att som student, efter ett helt år av pluggande, så är galoppen ett riktigt glädjerus. Under de här två timmarna behöver man inte tänka på sina studier.

Linnea Alm, 1q Snerikes: – Galoppen i sig är väldigt rolig, men vi har också vår orkester som spelar utanför vårt bibliotek samtidigt som galoppen – så det är som två firanden i ett. Det är en folkfest.

Edward Nehlbäck, 1q Stocken: – Det är extremt uppskattat, det är många som kommer till Uppsala bara för att gå på galoppen. Det är ren eufori

Hur ser ni på att stora mängder alkohol köps in för att agera vapen i vuxen-vattenkrig i tider när miljön står så högt på agendan?

Linnea Alm: – Det är ingen fråga vi har diskuterat jättemycket men det borde man kolla närmare på. Vi försöker trycka på att valborg inte bara är att spruta billlig alkohol på varandra utan vi vill lyfta kulturarvet. Jag tror att vi på sikt kommer att gå bort från det här slösandet och att nationerna kommer att prata ihop sig om att ändra på det. Det är en förändring som vi ser i hela samhället, säger.

Johan Levén Elfving: – Det finns alltid ett miljötänkt hos oss. Vi satsar till exempel på att sälja petflaskor, återvinna allt glas och samordna leveranser av saker som staket och skumpa med de andra nationerna. Så länge det finns en efterfrågan kommer vi anordna galopp, säger han.

Edward Nehlbäck: – Det går absolut att diskutera och problematisera att skumpan hälls ut. Det är ingenting vi ber folk att göra, men det är ju en del av konceptet. Som nation försöker vi göra det som efterfrågas, och om det finns ett tänk som gör att folk inte vill ha galopp kommer vi inte anordna någon. Vi tycker det är bra att en del alkohol hälls ut eftersom många riskerar att bli allt för berusade – så för ordningens skull är det bra att allt inte dricks.

Har ni några tips till de som ska på galopp?

Edward Nehlbäck: – Det är nog att ta det försiktigt och kanske inte dricka så mycket. Och att ha väldigt roligt

Linnea Alm: – Ha bra skor Glasflaskor kan gå sönder.

Johan Levén Elfving: – Tre saker ska man tänka på: rediga skor, oömma kläder – och kontanter.


Annons

Annons

Läs mer

2024-07-11 13:34
Torsdag den 11 juli kom antagningsbeskedet för de som sökt kurser och utbildningar till höstterminen 2024. Vid Uppsala…
2024-07-08 12:09
AI-användning i studentarbeten har diskuterats hett de senaste åren. Nu lanseras nya AI-verktyg som påstår sig kunna…
2024-07-01 11:17
Enligt den senaste undersökningen från Eurostudent så upplever en tredjedel av studenter vid svenska lärosäten psykisk…