Annons
Annons
Rackarberget. Om Fastighetsägarnas förslag går igenom kan hyrorna i studentbostäder höjas med 3,5 procent.
Foto: Sigrid Asker

Så mycket kan hyrorna höjas


Branschorganisationen Fastighetsägarna vill höja hyrorna i Uppsala med 3,5 procent. Om förslaget går igenom träder det i kraft i januari 2019, och omfattar även studenthyresvärdar.

Hyrorna i Uppsala är låga, anser branschorganisationen Fastighetsägarna och yrkar därför på en höjning med 3,5 procent. Förslaget omfattar även studentbostäder.

– Vi får se vad det landar i. Tanken är att förslaget ska träda i kraft i januari 2019, säger Åsa Sahlin, fastighetskonsult på Fastighetsägarna.

Bakgrunden till Fastighetsägarnas yrkande är att hyrorna under flera år har ökat mindre än inflationen. Man anser att hyresrätten som boendeform i och med det är hotad på sikt.

shy;– Hyrorna måste följa samhällsekonomin utveckling både nationellt och lokalt. Det skapar förutsägbarhet för både hyresvärd och hyresgäst om hyresutvecklingen, och gör att fler vill äga, förvalta, utveckla och bygga hyresrätter. Det gynnar både de som ska in på bostadsmarknaden som får lättare att hitta ett boende och de boende som får en bra boendekvalitet, säger Åsa Sahlin.

Förslaget kommer att förhandlas med Hyresgästföreningen.


Annons

Annons

Läs mer

2024-06-13 08:28
EU-valet är genomfört - men hur röstades det i Uppsalas studentområden? Miljöpartiet och Socialdemokraterna verkar vara…
2024-06-11 09:28
En ny aktivitetsbox har dykt upp i ekonomikumparken. Boxen, som innehåller sport- och träningsutrustning, är en del av…
2024-06-07 10:55
Under måndagsförmiddagen greps 13 demonstranter i samband med en demonstration i Universitetsaulan. Det rapporterar UNT…