Annons
Annons
Sophia Södergård från Studentboet och Anja Andersson från HUS pratar bostad med studenten Anders Hesselbäck.
Foto: Sigrid Asker

Bostadsproffsen turnerar


Bostadsfrågor är och förblir en stor del av studenttillvaron. Under februari och mars finns möjligheter till direktkontakt med viktiga aktörer på Uppsalas studentbostadsmarknad.

Det är lunchrusning i engelska parkens glasentré. På väg från föreläsningssalen till matlådan är det flera som stannar till och tar sig en chokladbit hos Sophia Södergård från Studentboet och Anja Andersson från Hyresgästföreningen Uppsala studentbostäder (HUS).

– Vi åker ut på campusturné varje år. Det är ett bra sätt att komma närmare studenterna och visa att vi finns, säger Anja Andersson.

Campusturnén är ett tillfälle för studenter att ställa frågor om sådant som rör bostaden. Det kan handla om hur kallt eller varmt det får vara i lägenheten, vem som har rätt att bo kvar efter en separation och vad man ska tänka på när man skriver på kontrakt som inneboende.

– De vanligaste frågorna är nog hur man bäst hittar bostad, säger Sophia Södergård.

Arkeologistudenten Anders Hesselbäck passar på att ta sig en kopp kaffe. Anja Andersson frågar hur han bor.

– Jag har ett korttidskontrakt på Rackarberget sedan fem månader. Innan dess pendlade jag från Stockholm, säger Anders Hesselbäck.

Han upplever att det har blivit lättare att få bostad sedan Studentstaden gick med i Uppsala bostadsförmedling. Samtidigt är det fortfarande en svår marknad.

– Det krävs politiska initiativ och omprioriteringar, menar Anders Hesselbäck.

I korridoren där han bor nu trivs han utmärkt.

– Det är litet, men jag behöver inte så mycket plats. I militären var vi tolv som delade ett logement så studentkorridoren är lyx för mig, säger Anders Hesselbäck.

Evenemanget Campusfika on tour kommer till Blåsenhus 12 februari, Ångströmlaboratoriet 5 mars, Ekonomikum 7 mars och SLU 12 mars.


Annons

Annons

Läs mer

2024-06-13 08:28
EU-valet är genomfört - men hur röstades det i Uppsalas studentområden? Miljöpartiet och Socialdemokraterna verkar vara…
2024-06-11 09:28
En ny aktivitetsbox har dykt upp i ekonomikumparken. Boxen, som innehåller sport- och träningsutrustning, är en del av…
2024-06-07 10:55
Under måndagsförmiddagen greps 13 demonstranter i samband med en demonstration i Universitetsaulan. Det rapporterar UNT…