Annons
Annons
fubb
Otillåtna hjälpmedel som mobiltelefoner är en vanlig grund till fuskanklagelser. Men i många fall kan det röra sig om missförstånd.
Foto: Illustration: Lina Svensk

Missförstånd bakom avstängningar


Disciplinåtgärder mot studenter som anklagats för fusk dubblerades mellan 2015 och 2018. Mycket tyder dock på att studenterna inte alltid har varit medvetna om att de fuskat.

Svenska lärosäten vidtog under 2018 disciplinåtgärder mot 1 326 studenter. Det innebär en ökning med 51 procent sedan 2015. De allra flesta ärendena har rört fusk. Cristina Pérez är högskolejurist och föredragande i Mälardalens högskolas disciplinnämnd. Tillsammans med Södertörns högskola toppar det lärosätet i statistiken över disciplinåtgärder mot studenter (1,08 procent av alla helårsstudenter). Enligt Cristina Pérez brister de anmälda studenterna ofta i kunskaper om akademiska förhållningssätt och skrivande och upplever stor stress kring sina studier.

– Jag tror att vi behöver ta ett bredare grepp kring vad de har med sig för förkunskaper från gymnasiet. De har befunnit sig i en sådan situation att de inte sett någon annan utväg för att klara av momentet, eller i plagiatfall kanske inte ens förstått att de har gjort fel, säger hon till Universitetsläraren.

Simon Edström, vice ordförande för Sveriges förenade studentkårer (SFS) betonar att lärosätena behöver vara tydliga med vad som är otillåtet vid examination.

­– En kvarglömd mobil i fickan på en tentamen kan leda till avstängning. Många blir förtvivlade över att det kan bli så stora konsekvenser, men det är jätteviktigt för rättssäkerheten och legitimiteten av hela utbildningssystemet, säger Simon Edström till Universitetsläraren.

I 80 procent av fallen har disciplinåtgärden varit avstängning, i övriga har studenterna endast fått varningar.

– Om man inte klarar sin tenta eller uppsats kan man förlora studiemedel och sin bostad, det kan vara en väldigt pressad situation, säger Simon Edström till Universitetsläraren.

Uppsala universitet återfinns på plats 26 på listan över störst andel disciplinåtgärder 2018. Här var det 0,25 procent av helårsstudenterna som fälldes.


Annons

Annons

Läs mer

2020-08-06 13:30
Trots att kraven på distansundervisning lyftes i juni kommer långt ifrån alla utbildningar vid Uppsala universitet…
2020-08-06 10:57
Rekordmånga nya studenter har antagits till Uppsala universitet i höst vilket öppnar upp för frågan: kommer det över…
2020-08-05 11:54
Bättre sent än aldrig – nu har 96-åriga Giuseppe Paternò tagit examen i historia och filosofi.