Utsikt från Rackarbergsgatan 18
Etagevåningen på Rackarbergsgatan 18 är snart klar för inflyttning efter renovering.
Foto: Foto: Sigrid Asker

Puben återuppstår på Rackarberget 2.0


Omfattande renovering som samtidigt ska bevara miljöns karaktär. Det är målsättningen när det anrika studentområdet nu rustas upp. I planerna för området ingår också att återuppliva den insomnade Rackispuben.

Många är de studenter som kommit och gått på Rackarberget genom åren. Kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S) och Uppsalahems vd Elnaz Alizadeh (S) är två av dem. Idag är de på plats i vad som en gång i tiden var en restaurang och sedermera secondhandbutik på Rackarbergsgatan 10, för att presentera Nya Rackis – en uppdaterad version av Uppsalas äldsta studentbostadsområde.

– Det var mycket kärlek i luften när jag bodde här, men det ska jag inte gå in på, säger Erik Pelling.

Han avslöjar dock att han på ett nyårsfirande här under gymnasietiden dansade med den kvinna som han nu, efter att ha träffat henne igen 20 år senare, ska gifta sig med.

– Jag var ju egentligen för ung för att vara på krogen och mina kusiner som var ännu yngre kom också in. Men så ska det inte bli när Rackispuben öppnar igen, säger Erik Pelling.

Elnaz Alizadeh har bott på tredje våningen i huset där vi befinner oss.

– Erik får stå för de seriösa historierna här, jag får stå för den lite äckligare. Det finns en anledning till att husen behöver renoveras och jag är en del av den, säger hon till publikens munterhet.

Nu visar det sig inte ha varit värre än att Elnaz Alizadehs korridorsgranne låtit larver sätta bo i skafferiet, och att hon var den som först såg en larv komma ringlande mot mackan hon satt och åt.  

Det är tydligt att anekdoterna om det anrika bostadsområdet väcker glädje och igenkänning hos många av oss som besöker pressvisningen, vars huvudsakliga syfte dock är att prata om framtiden. Rackarberget ska rustas upp både invändigt och utvändigt. Över 1 000 bostäder kommer att renoveras och 488 nya ska byggas. Även utomhusmiljöerna kommer att utvecklas.

– Vi älskar att jobba med studenter och de här förslagen har tagits fram av landskapsarkitektstudenter som gjort sina examensarbeten hos oss. Det finns planer för lusthus, amfiteater och en lekplats med studenttema, säger Studentstadens fastighetschef Joakim Palestro.

Ett område med kulturhistoriskt värde måste renoveras smakfullt och med respekt för anorna. Joakim Palestro visar ett flygfoto över Rackarberget och låter oss jämföra med en simulerad bild av hur området kommer att se ut efter att de nya husen är byggda.

– Hur många nya hus ser ni?, frågar han.

– Sex, säger någon.

Till slut kommer publiken fram till att det faktiskt rör sig om tio nya huskroppar.

– Det är häftigt att de smälter in så väl, samtidigt som området kommer att utvecklas mycket, säger Joakim Palestro.

De första nyrenoverade lägenheterna blir klara för inflyttning redan 29 november. Konferensen avslutas med att de publiceras på Studentstadens hemsida. Nu är det med andra ord fritt fram för alla studenter att söka.

Sedan är det dags för huvudnumret, eller rättare sagt huvudnumren. Vi får välja mellan att titta på en nyrenoverad etagelägenhet och gå ned i källaren där Rackispuben är tänkt att återuppstå. Som infödd Uppsalabo och inte längre student lockas jag mer av det senare, men jag är ju trots allt på plats för att rapportera åt en tidning för studenter. Knivigt! Som tur är hinner jag med både och.

Rackispuben är ett stycke uppsaliensisk musikhistoria. Från 1970-talet till 1996 hölls här en bra bit över 3 000 konserter. Nästan alla svenska artister som var aktiva under tidsperioden har någon gång spelat på Rackis, och även internationella namn som Nico, Jonathan Richman och Richard Thompson.

– Benny Enholm, dåvarande vd för Studentstaden, lovade att verka för att öppna Rackispuben igen. Nu ser det ut att bli verklighet, säger Joakim Palestro.

Exakt hur och när är ännu oklart, men dialoger förs med olika restaurang-och musikentreprenörer. Enligt Joakim Palestro är tanken att puben i källaren och restaurangen på bottenplanet ska drivas gemensamt, vilket inte var fallet förra gången det begav sig.

Vi förflyttar oss ned i det före detta och alltså troligen blivande vattenhålet, som i nuläget är mörkt och slitet. Att renovering krävs är uppenbart. Artisternas klotter i logerna hoppas man dock bevara, säger Joakim Palestro och pekar mot en vägg där det står ”RINGO” med stora bokstäver.

– Ingen vet om Ringo faktiskt har varit här, men ändå.

Ulf Carlsten som drev Rackis gillade dock inte klotter. ”SLUTA SKRIV!/UFFE”, står det med stora bokstäver i taket.

För att inte svika Ergos läsare genom att nörda ner mig i artister som dog innan de föddes rusar jag vidare mot Rackarbergsgatan 18, där den nyrenoverade etagelägenheten visas. Jag tar på mig bygghjälm och reflexväst och knatar uppför trapporna bland byggdamm och ännu inte installerade toalettstolar. Balkongen längst upp är nästan i storlek med ett mindre studentrum och med utsikt över hela Uppsala. Jag gissar att lägenheten redan är tagen vid det här laget.


Annons

Annons

Läs mer

2024-11-04 13:29
När anmälan stängdes den 15 oktober hade drygt fem procent mer, eller knappt 13 000 personer fler, sökt till…
2024-10-30 09:48
Studentkåren Rindi, ansluten till Uppsala universitets Campus Gotland, står för närvarande utan ordinarie ordförande -…
2024-10-22 13:02
Många prefekter tillträder sina roller innan de är färdiga med prefektprogrammet - och upplever bristande undervisning i…