Annons
Annons
Philip Birk
Philip Birk skrev historiska kåserier för Ergo läsåret 2017/18 medan han läste till ämneslärare i historia. Nu har han haft studieuppehåll sedan en tid tillbaka, men förhoppningen är att han ska läsa klart sin utbildning och jobba som lärare i framtiden. ”Men det finns många tankar och drömmar. Vem vet vad jag gör ens om tre år?”
Foto: Hans Jonsson/Historiska Media

Känd från Ergo kan bli känd från tv


Författaren Philip Birk har rönt framgångar med två kritikerrosade spänningsromaner som nu ser ut att kunna bli tyskproducerad tv-serie. Vi ringde upp den före detta Uppsalastudenten och Ergoskribenten för att får svar på klassikern ”hur känns det?”.

När Ergo ringer Philip Birk strax efter 9.30 på morgonen blir vi en ofrivillig väckarklocka.
– Jag satt uppe till fyra i natt och skrev, säger han sömndrucket.
En timmes respit senare är det med betydligt mer stuns i rösten han förklarar att han köttar råmanus till den tredje boken i romansviten om konsttjuven Tom Grip, just nu hemma i föräldrahemmet i Varberg.
Var du ”on a roll” i natt eller?
– Nej, snarare motsatsen tyvärr. Men råmanuset ska vara inne om en vecka, så det är bara att köra. Det är ett kapitel kvar att skriva. Sedan ska ju manuset bearbetas i några månader.
Just nu är han hyfsat nöjd med det han producerat. Bok tre har hittills varit enklare att skriva än tvåan, som han menar genomgående är sämst i ordningen vad gäller bokserier (lex Harry Potter och Sagan om ringen).
– Jag märkte en tydlig skillnad i att skriva första boken, som jag skrev för skojs skull, och att skriva tvåan där det fanns vissa förväntningar och jag hade begränsad tid på mig. Jag fick ta studieuppehåll en bit in i manusskrivandet av tvåan, det dränerade mig helt, säger Philip Birk.
Han läste lärarprogrammet i Uppsala 2017-18, samtidigt som han skrev historiska kåserier för Ergo. Två terminer hann han med, av både studier och kåserier, innan bokskrivandet tog över. En period hade han ett extrajobb vid sidan av författandet, men även det fick stryka på foten när skrivandet intensifierades. Förmögen har han inte blivit på författandet än, menar han, men han har kunnat spara undan pengarna för de två första böckerna för att kunna leva på medan han skriver den tredje.
– Pengar är förstås inte utan betydelse, men de kommer väldigt långt ner på listan över anledningarna till att jag skriver. Det är 100 procent värt att snåla in då och då för att få göra det jag gör.
 
Så till de sålda film- och tv-rättigheterna till bokserien. I våras gavs den första boken, Kyldygnet, ut på tyska i Tyskland, Österrike och Schweiz och därefter dröjde det inte länge förrän tyska produktionsbolaget FFP New Media visade intresse för Tom Grip-berättelserna.
Hur kändes det när du fick veta det?
– Jag blev helt chockad. Jag pratade med mitt tyska förlag när de sa “vad kul med filmbolaget.” Jag hade inte en susning om vad de pratade om så jag satt där som ett fån. Sedan ringde jag upp de som jag jobbar närmare med och fick bekräftat att ett bolag hade uttryckt intresse för rättigheterna.
Inget är hugget i sten än, menar han, men det känns hoppfullt. Bolaget har köpt rättigheterna för de två första böckerna i serien och innehar dem för två år framöver. Under den tiden ska de hitta finansiärer och rätt produktionsteam. Själv hoppas Philip Birk förstås på en svensk produktion, något bolaget också lutar åt.
– Det är lättare att göra en svenskspråkig serie och sedan dubba den för den tyska marknaden än tvärtom, säger han.
Vilken skådis skulle du vilja se som Tom Grip om du fick fantisera helt fritt?
– Jag la faktiskt upp ett inlägg på facebook för ett tag sedan där jag bad om förslag på skådisar till den rollen, men det var mest pappas gamla kompisar som föreslog sig själva. Ett bra förslag var dock Sverrir Gudnason, men han är nog lite för gammal. Tom Grip är 26 i första romanen. Kanske han som var med i Hjärter dam – Gustav Lindh. Om man tänker att det skulle ta några år innan serien blir verklighet skulle han vara i perfekt ålder.
Fem böcker lång är tanken att serien ska bli – en för varje nordisk huvudstad respektive bok tar avstamp i. Oslo är skådeplatsen för del  tre.
Har den någon titel än?
– Jag har lite funderingar… det vill säkert inte förlaget att jag ska avslöja än, men det är väl kul om det kommer ut i Ergo först. Tigerstaden är arbetsnamnet.


Annons

Annons

Debuterade 2015

26-åriga författaren Philip Birk är född i Varberg, har studerat i Uppsala och är numera bosatt i Lund med sin flickvän. Han romandebuterade 2015 med egenutgivna Bronshjälmen. 2018 kom första boken i thrillerserien om konsttjuven Tom Grip, Kyldygnet, hos Historiska Media och i april i år släpptes uppföljaren Frostnatt.

 

Läs mer

2024-05-21 10:13
Framtagandet av beslutsunderlag för en eventuell omlokalisering av Gamla torget har dragit ut på tiden och inget besked…
2024-05-16 08:34
Under tisdagen har studenter slagit läger utanför flera svenska och europeiska universitet med anledning av Israel…
2024-05-15 11:06
Försommaren är närvarande när det är dags för årets konstituerande fullmäktige, som äger rum i Universitetsaulan den 14…