Bild Communication University of China/ Emma Ferritsius
"Jag har läst kinesiska i ett och ett halvt år och kan teori och grammatik men är inte så bra på att prata. Språket lär man sig bäst i landet så det var därför jag ville åka dit", säger Emma Ferretsius som skulle ha läst en utlandstermin vid Communication University of China (i bild t.v.).
Foto: Wikimedia commons/Privat

Oviss vårtermin till följd av coronavirus


Flera kinesiska universitet har meddelat att de studenter som planerat resa dit för att studera inte bör komma i nuläget. Uppsalastudenten Emma Ferritsius hade hyrt ut sin lägenhet och var beredd att åka på en utlandstermin i Peking.
– Jag trodde att resan skulle bli av. Det var först i torsdags förra veckan jag fick höra att kursen hade ställts in.

Till följd av coronavirusets spridning har flera universitet i Kina skjutit upp terminsstarten på obestämd tid. Uppsalastudenten Emma Ferritsius hade planerat att åka på en utlandstermin genom språkvetenskapliga fakulteten till Peking för att läsa kinesiska under våren.
– Jag trodde att resan skulle bli av. Det var först i torsdags förra veckan jag fick höra att kursen hade ställts in av Uppsala universitet, säger Emma Ferritsius.
Hon har läst kinesiska upp till c-nivå och ville åka till Peking för att kunna utveckla sitt tal. Vanligtvis erbjuder språkvetenskapliga fakulteten utlandstermin i Kina endast under vårterminen, men med den rådande situationen har de meddelat att utlandsterminen hon vill läsa eventuellt kan bli aktuell i höst. Problemet är då att utlandsterminen skulle sammanfalla med uppsatskursen som endast går på hösten. Emma Ferritsius har ännu inte bestämt om hon kommer att åka till Pekning om det skulle bli aktuellt senare.

Själv har hon inte varit speciellt orolig för coronaviruset. Emma Ferritsius berättar dock att delar av hennes familj nu är väldigt tacksamma över att hon inte kan åka.
– Min 98-åriga farmor är överlycklig. Så fort hon hörde om protesterna i Hongkong ringde hon mig och hoppades att min resa inte skulle bli av. När hon nu fick höra att jag inte kunde åka tyckte hon det var ett bra beslut, även om det inte var mitt beslut. Även mamma var lättad.

Att planerna ändrats i sista stund har inneburit en hel del extra fix. Emma Ferritsius hade hyrt ut sin lägenhet i andra hand och bodde hemma hos sina föräldrar i väntan på resan. Nu har hon precis fått tag i ett studentrum att hyra och flyttat tillbaka till Uppsala.
Planen är nu att komma in på en annan kurs att läsa under våren.
– Jag är intresserad av geovetenskap och valde det som förstahandsval. Jag fick veta igår att jag kunde bli registrerad på en annan kurs men utbildningsledaren ville vänta och höra från mitt förstahandsval först. Så medan jag väntar har jag gått på föreläsningarna i fall jag får börja. De har verkligen försökt hjälpa oss komma in på det vi vill så fort som möjligt.

Lars Hagborg, utbildningsledare vid språkvetenskapliga fakulteten, berättar att de valde att ställa in kursen på grund av den osäkerhet som råder.
– Det fanns för många frågetecken. Inte bara rörande hälsoläget utan också kring studenternas möjlighet att kunna genomföra sina studier på plats, säger han.
Han berättar att det rör sig om fyra studenter som planerat att läsa kursen Kinesiska D1 i Peking och att man nu håller på att hjälpa dessa att hitta alternativa kurser. Planen är att studenterna som skulle ha åkt nu kan få möjlighet att åka i höst om situationen tillåter.


Annons

Annons

Emma Ferretius skulle åka på utlandstermin genom språkvetenskapliga fakulteten. Det finns också studenter som planerat att åka till Kina för att studera genom utbyte. Dessa studenter har sökt redan i maj förra året och har planerat att läsa en utbytestermin vid Peking University under våren. Det är ännu oklart om de kommer att kunna åka då universitetet skjutit fram terminsstarten på obestämd tid.
– Vi står i kontinuerlig kontakt med det kinesiska universitetet, men som det ser ut nu är det bara att avvakta. Informationen från universitetet är att terminen fortsatt planeras att starta men att den blir senarelagd, säger Erika Dabhilkar, avdelningschef vid avdelningen för internationalisering vid Uppsala universitet.
Om universitetet skulle öppna senare under våren är det upp till studenterna att bestämma om de vill åka. I de fall studenterna upplever att det blir för sent, kommer de att få möjlighet att skjuta på utbytet till hösten om situationen tillåter.

Ergo har frågat om Uppsala universitet har några studenter på plats i Kina för närvarande. Erika Dabhilkar på avdelningen för internationalisering säger att de inte har några studenter som befinner sig i Kina på utbytesstudier via de centrala samarbetsavtalen. Varje institution kan dock ha egna avtal med kinesiska universitet så det kan finnas studenter på plats som de inte känner till. Ergo har endast pratat med Språkvetenskapliga fakulteten som för närvarande inte har några studenter i Kina.

Information om coronaviruset

På Uppsala universitets hemsida har man uppdaterat informationen om coronaviruset med rekommendationer kring hur medarbetare och studenter bör agera. Det står bland annat att medarbetare och studenter som vistats i Hubeiprovinsen bör kontakta närmsta chef eller utbildningsansvarig vid hemkomst. Rekommendationen är i nuläget att arbeta eller studera hemifrån i två veckor efter hemkomst.

Läs mer

2024-11-20 09:43
Trenden om fler bokade tentamensplatser vid Uppsala universitet håller i sig, med omkring 7000 fler tentamensplatser…
2024-11-19 15:45
Studenttidningen Götheborske Spionen, som bevakat och beskrivit studenternas situation vid Göteborg Universitet i nu 88…
2024-11-08 09:51
Den 19 september presenterade regeringen och Sverigedemokraterna sin budgetproposition för 2025. Mindre pengar till…