UU bättre på att hålla sig på marken
– Det är små förändringar som ser lovande ut, men den generella nivån är fortfarande alldeles för hög, säger Karolina Kjellberg, miljöchef vid Uppsala universitet.
När Uppsala universitet summerat antalet resor för 2019 blir det tydligt att flygresorna har minskat jämfört med föregående år. Bland annat har antalet inrikes flygresor (över 50 mil) minskat med 24 procent. Men kan man verkligen tala om en reell minskning, eller är det bara en naturlig års-variation i antalet flygresor?
– Ser man på de långa flygresorna så är minskningen mindre. Men när det gäller de korta resorna inom Sverige så är det en jättetydlig minskning samtidigt som både långa och korta tågresor gått upp, så det är faktiskt en indikation på att flygandet inom Sverige minskat, säger Karolina Kjellberg, miljöchef vid Uppsala universitets byggnadsavdelning.
Hon tror att en del av förklaringen är en ökad miljömedvetenhet bland de anställda. Man har också genomfört insatser för att minska flygresorna, så som kampanjer med SJ och information till institutionerna med statistik som faktiskt visar hur mycket de flyger.
"Merparten av flygandet är långa utrikesresor, och där behöver vi jobba mycket mer för att minska utsläppen."
Samtidigt som siffrorna tycks indikera en trend i positiv riktning, är Karolina Kjellberg noga med att påpeka att det fortfarande flygs för mycket vid Uppsala universitet.
– Det är mycket positivt att det korta inrikesflygandet går ner. Men de resorna utgör bara en liten del av universitetets totala flygande. Merparten av flygandet är långa utrikesresor, och där behöver vi jobba mycket mer för att minska utsläppen.
I höstats inventerade Uppsala universitet sina miljömål och kunde då konstatera att de var allt för löst formulerade. Nu håller man på att ta fram nya mål som ska ligga i linje med det svenska klimatpolitiska ramverket och Parisavtalets målsättningar. De nya målen för miljöarbete vid UU ska finnas på plats i juni och en viktig del kommer då vara att sätta upp konkreta utsläppsmål.
Så mycket minskade antalet resor
Flyg:
Antal inrikes flygresor under 50 mil har minskat med cirka 7 %, totala flygsträckan har minskat med nästan 10 %.
Antal inrikes flygresor över 50 mil, och den totala flygsträckan för dessa resor, har minskat med ungefär 24 %.
Antal utrikes flygresor under 50 mil, och den totala flygsträckan för dessa resor, har minskat med cirka 16 %.
Antal utrikes flygresor över 50 mil har minskat med ungefär 2 %, medan totala flygsträckan har minskat med knappt 4 %.
Tåg:
Antal tågresor har ökat med drygt 11 %, medan körd sträcka har ökat med cirka 30 %. Detta indikerar att tågresorna blivit allt längre.
Här kan du läsa hela miljöredovisningen för 2019.