Annons
covid-19
Studenten som bekräftas smittad av coronaviruset uppges inte utgöra en smittkälla för andra på Ekonomikum.
Foto: Creative commons/Ergoarkivet

Ingen bedömd smittorisk efter coronafall på Ekonomikum


Två personer vid Uppsala universitet – en anställd och en student – har bekräftats smittade av coronaviruset. Studenten, som studerar vid företagsekonomiska institutionen, uppges inte ha utgjort smittkälla för någon vid Ekonomikum då hen inte vistades där under de dagar hen hade sina initiala sjukdomssymtom.

Det första konstaterade coronafallet vid Uppsala universitet kom i fredags. Det är en anställd vid institutionen för farmaci på Biomedicinskt centrum (BMC) som bekräftas ha blivit smittad under en resa till norra Italien. Den anställde har inte varit på arbetet sedan den blev sjuk och smittskyddet vid Region Uppsala har därför beslutat att smittspårning inte är nödvändigt i det här fallet. Den smittade mår under omständigheterna bra och vårdas i hemmet.

Studenten, som idag bekräftades bära på coronaviruset, smittades också under en resa till norra Italien. Studenten, som studerar vid företagsekonomiska institutionen, har varit på Ekonomikum sedan hen kom hem, men uppges inte ha utgjort en smittkälla.
– Enligt studenten har hens läkare gjort bedömningen att det inte finns risk att hen utgjort en smittkälla för någon vid Ekonomikum eftersom studenten inte vistades i Ekonomikum under de dagar hen hade sina initiala sjukdomssymtom, skriver prefekten för företagsekonomiska institutionen, Arne Sjöblom, i ett meddelande till Ergo.
Arne Sjöblom skriver också att studenten för närvarande mår bra, utöver förkylningssymtom, och att hen kommer att vara i sitt hem tills hen är friskförklarad.

Christina Boman är säkerhetschef vid Uppsala universitet. Hon berättar att man har gått ut lokalt på intranätet vid de två berörda institutionerna med information och att universitetsdirektören har skickat ut ett brev med information om det första konstaterade fallet vid lärosätet.
– Hon kommer att göra det med det här andra fallet också, men därefter kommer vi att hänvisa till vårt intranät där vi kommer uppdatera information löpande då vi inte kan skicka ut ett brev varje gång någon blir sjuk, säger Christina Boman.
Har ni mejlat studenter och anställda?
– Vi håller på just nu faktiskt. Idag har jag även haft ett möte med studentkårerna där jag har bett dem att vi ska hjälpas åt att nå ut med information. Jag vet att studenter inte nödvändigtvis håller koll på Studentportalen så vi har bett dem sprida information i sina kanaler också. Alla tänkbara kanaler är viktiga för det här.


Annons

Annons

"Våra riktlinjer är att om man har rest eller varit på semester i riskområden så ska man som student ta kontakt med sin prefekt eller ansvarig för utbildningen och stanna hemma i två veckor."

Christina Boman är säkerhetschef på Uppsala universitet. (Foto: Lina Svensk/Ergoarkivet)

Uppsala universitet får ingen direktinformation om enskilda fall från smittskyddsenheten på grund av patientsekretessen. Den information de får kommer från prefekter och ansvariga chefer som har kontakt med de som kan ha utsatts för smittan.
– Våra riktlinjer är att om man har rest eller varit på semester i riskområden så ska man som student ta kontakt med sin prefekt eller ansvarig för utbildningen och stanna hemma i två veckor. Har man inte varit i ett sådant område, men ändå blir sjuk ska man naturligtvis stanna hemma och ringa 1177. Upptäcker man då att man är smittad av coronaviruset så måste man berätta det för ansvarig på universitetet, säger Christina Boman.

Behöver övriga studenter på Ekonomikum känna sig oroliga?
– Nej det tycker jag inte. Däremot kan alla bidra genom att hålla god handhygien – tvätta händerna noga eller sprita dem om du inte har tillgång till tvål och vatten – och hosta i armvecket till exempel. Vi försöker att informera om utvecklingen så brett som möjligt, men det är viktigt att man som individ också följer utvecklingen på Folkhälsomyndigheten och tar till sig information som kommer från ansvariga myndigheter. Det här är en samhällshändelse och inte något specifikt kopplat till universitetet. Vi får bara försöka hantera det hela efter bästa förmåga allteftersom det dyker upp, säger Christina Boman.

Rekommendationer om coronaviruset

När du kommer hem från resa:

Studenter som nyligen vistats i riskområden ska studera hemifrån i två veckor efter hemkomst. Ta kontakt med kurs-/programansvarig vid din institution så att arbete och studier kan fullföljas på bästa sätt.

Som riskområden definieras de områden som finns med på UD:s lista för avrådan samt de områden som definieras som riskområden enligt folkhälsomyndigheten.

I nuläget (200306) definieras Kina, Iran, Sydkorea, Japan, Singapore och Italien (regionerna norr om Rom) som riskområden. Detta kan komma att ändras så håll dig uppdaterad via folkhälsomyndighetens och UD:s webbsidor.

Vid influensaliknande symtom och luftvägsbesvär kontakta vården genom 1177 och följ deras anvisningar. Besök inte vårdcentral eller akutmottagning.

Hela universitetets lista över rekommendationer om coronaviruset hittar du här.

Läs mer

2024-03-26 08:41
Uppsala hamnar i biottenskiktet i en ny ranking över de bästa studentstäderna i Sverige 2024, enligt en undersökning av…
2024-03-25 08:45
En man har vid två tillfällen, 5 och 6 mars, ofredat kvinnor sexuellt på campus Engelska parken. Det rapporterar UNT…
2024-03-18 11:10
I januari tillsattes en arbetsgrupp som ska utreda förutsättningarna för att flytta om verksamheten inom Campus Gamla…