Bild mina sidor CSN
Än finns ingen anledning till oro för att studenter som läser vid svenska lärosäten, menar Klas Elfving, pressekreterare på CSN.
Foto: CSN

Inget CSN om utbildning ställs in


Efter den senaste tidens spridning av coronaviruset har en oro väckts kring vad som kommer hända med studiestödet om man inte längre kan bedriva sina studier. Ergo ringde upp CSN för att reda ut.

Uppsala universitet har beslutat att rekommendera begränsningar av konferenser och besök för att minska risken för spridning av coronaviruset. Än bedrivs dock utbildning som vanligt. Men vad skulle hända om ett universitet tvingas stänga ner, kommer man som studerande då ha rätt till fortsatt CSN?
– Du har rätt till studiestöd den tiden du bedriver dina studier. Skulle skolan eller universitetet stänga ner helt och du tvingas avbryta dina studier har du enligt regelverket ingen rätt att få studiestöd, säger Klas Elfving, pressekreterare på CSN, och fortsätter:
– Sannolikt är det dock så att de flesta lärosäten kommer kunna ordna så att du kan fortsätta studera på distans och då har du rätt till fortsatt studiestöd.
Det är ju många som är beroende av CSN, det är ju inte deras fel om universitetet stänger ner.
– Nej så är det ju. Men vi måste förhålla oss till det regelverk som finns.
Klas Elfving menar vidare att CSN inte kan fatta beslut som frångår regelverket, utan att det i så fall skulle bli en fråga för regeringen att hantera.

 

 


Annons

Annons

Det finns runt 15 000 studerande i världen som har svenskt studiestöd. Dessa omfattas av samma regelverk. Lärosäten i bland annat Madrid, Italien och Polska Wrocław har stängt för att minska smittspridningen. Klas Elfving berättar att man försökt nå ut med information till de studenter som befinner sig i drabbade områden.
– Vi har till exempel 132 studerande i norra Italien. De har vi försökt hjälpa genom att skicka information där vi också ber dem att kontakta oss för att hitta en bra lösning.
Vissa har kunnat fortsätta studera på distans och har därmed rätt till studiestöd. I de fall då utbildningen upphör helt och man inte längre kan studera är det viktigt att rapportera att man avbrutit sina studier till CSN.
– Vi vill absolut inte behöva fatta beslut om återkrav, därför är det viktigt att man meddelar oss om man inte längre pluggar.

Den som smittas av coronaviruset har rätt till fortsatt studiestöd, viktigt då är att man anmäler till försäkringskassan. Mer information kring coronaviruset och rätten till CSN hittar du här.

Läs mer

2023-10-04 09:54
Har du eller någon du känner en funktionsvariation och studerar vid Uppsala universitet?
2023-10-02 08:46
Efter ett rafflande konstituerande fullmäktige (konst-fum) i maj är det dags att sätta igång arbetet för det nya…
2023-09-26 09:35
Den senaste tidens våldsvåg i Uppsala har lett till oro bland invånarna. Många studenter är ofta out-and-about och rör…