Annons
Annons
Bild Matilda Ernkrans
På regeringens pressträff meddelade Matilda Erkrans, minister för högre utbildning och forskning, att högskoleprovet ska ställas in.
Foto: Sigrid Asker

Vårens högskoleprov inställt


Regeringen höll i eftermiddag en presskonferens om deras arbete med anledning av det nya coronaviruset. Minister för högre utbildning och forskning Matilda Ernkrans meddelar att vårens kommande högskoleprov för första gången någonsin är inställt.
– Det här är en extraordinär åtgärd och det har aldrig skett tidigare.

Idag, fredag, klockan 16 höll statsminister Stefan Löfven en presskonferens tillsammans med socialminister Lena Hallengren, näringsminister Ibrahim Baylan och minister för högre utbildning och forskning Matilda Ernkrans med anledningen av coronaspridningen.

Ernkrans framhöll att många lärosäten just nu genomför åtgärder för att minska spridningen av viruset, bland annat arbetar flera för att minska närvaron på campus och istället skapa möjligheter för att bedriva samtliga utbildningar på distans. Som ytterligare en åtgärd för att minska risken för smittspridning har Universitets- och högskolerådet beslutat att ställa in högskoleprovet.
– Vi kunde tidigt identifiera att just högskoleprovet kunde påverkas av coronaviruset. I år har närmare 70 000 anmält sig till högskoleprovet den 4 april. Det hålls på 120 orter och det är då många personer som befinner sig på samma ställe under samma dag. Risken för smittspridning gör att vi idag kan konstatera att ansvarig myndighet UHR (Universitets- och högskolerådet) har beslutat att ställa in årets högskoleprov, sa Matilda Ernkrans.
Provet kommer alltså att ställas in och inte ges alls under våren. Hur detta kommer påverka de som räknat med att ta poäng inför höstens antagning är ännu oklart.
– Det här är en extraordinär åtgärd och det har aldrig skett tidigare. Ett inställt högskoleprov kommer få konsekvenser för de som söker in till högre studier och vi är medvetna om det och tittar på alla möjliga åtgärder för att hantera det inför höstens intagning.

Ingenting sades om vad som kommer hända med CSN om lärosätena inte lyckas ordna distansutbildning till sina studenter, och de därmed inte kan fortsätta studera, sades under presskonferensen.

 


Annons

Annons

Läs mer

2020-10-20 16:26
Undvik fest, kollektivtrafik och fysisk kontakt med andra personer än de du bor med. Under tisdagens pressträff…
2020-10-20 13:45
Uppdatering av åsiktsprogrammet, en ny styrelseledamot på plats, ett ”Agnetas nyårskarameller-moment” och kanelbullar…
2020-10-15 11:15
Flera granater har hittats i Fyrisån i år och många fler om man går bakåt i tiden. Men hur hamnade de där? Är…