Annons
Annons
Bild universitetshuset
UU håller fortsatt öppet men jobbar på att fler kurser ska kunna ges helt digitalt.
Foto: Creative commons/Lina Svensk

UU fortsatt öppet


Uppsala universitet håller fortfarande öppet men med ökat fokus på att fler kurser ska kunna ges på distans.
– Vi försöker hjälpa institutionerna att hitta lösningar. Än finns inget besked om att stänga, säger Fredrik Andersson Broman, enhetschef vid säkerhetsavdelningen

Idag blev Finland det fjärde nordiska landet som beslutat att man ska stänga ner landets universitet. I Sverige finns ännu inget regeringsbeslut om att stänga universitet och högskolor, men idag har bland annat Malmö universitet meddelat att de kommer att stänga ner campus från och med onsdag. Än finns dock inga planer på att genomföra liknande åtgärder vid Uppsala universitet.
– Vi har för många olika typer av utbildningar, så det går inte att göra. Vi försöker hjälpa institutionerna att hitta lösningar. Än finns inget besked om att stänga, säger Fredrik Andersson Broman, enhetschef vid säkerhetsavdelningen, enheten för fysisk säkerhet vid Uppsala universitet.
Han säger att fokus nu ligger på att hjälpa institutionerna att hitta former för undervisning som inte kräver att studenter är på plats.
– Vissa kurser har aldrig haft den typen av undervisning och där försöker IT-avdelningen och studentavdelningen att hjälpa till. Det är en utmaning, det finns inte ett sätt som fungerar på alla kurser, säger Fredrik Andersson Broman.   
Han berättar vidare att IT-avdelningen arbetat med att öka kapaciteten för e-mötesverkyget Zoom och att man också ökat antalet vpn-anslutningar sedan nätverket i fredags blev överbelastat då många anställda valde att jobba hemifrån.

Hur många studenter och anställda som är smittade av coronaviruset vid Uppsala universitet vet man inte. Senaste fallet rapporterades i fredags och det rörde då en anställd på universitetsförvaltningen.
– Vi har inte fått höra om några bekräftade fall sedan i fredags eftersom de slutat ta prover på andra än de som är allvarligt sjuka. 
Han säger att de flesta studenter som hört av sig har varit oroliga över hur deras CSN kan komma att påverkas i händelse av att man inte kan ta poäng.
– Vi kan inte göra annat än att trycka på regeringen i denna fråga och det arbetet pågår just nu.

 


Annons

Annons

Rapport från studenter

 

Hur undervisningen bedrivs vid Uppsala universitet i dagsläget varierar beroende på institution. Ergos frilansskribent Linnéa Kalnins har samlat information från ett antal studenter som läser vid olika institutioner.

  • En kurs på avancerad nivå vid Institutionen för Nordiska Språk hade ett fysiskt seminarium idag, men har fått information om att kursen troligtvis kommer förflyttas online nästa vecka.
  • En kurs på civilingenjörsprogrammet i energisystem (tredje året) hade salstenta idag. Tentavakter iförda plasthandskar kontrollerade utgångsdatum på legitimationen utan att ta i dem när studenterna gick in i byggnaden. Först när tentan lämnades in kontrollerades det att det var rätt person på legitimationen. För att undvika att studenterna skulle ta i samma penna behövde de ej lämna sin signatur när de lämnade in tentan, vilket annars är praxis.
  • Förstaårsstudenter på civilingenjörsprogrammet i energisystem skulle haft en salstenta nu i veckan, men har fått denna flyttad till söndag för att kunna följa direktiven om att studenterna ska sitta mer utspritt i salen.
  • Litteraturvetenskap A har haft fysiska seminarium både i fredags och idag. Närvaron bland studenterna har minskat, idag uppskattades endast halva klassen vara där (vilket, enligt källan: "kan ju också bero på att den inte var obligatorisk så folk tog det säkra före det osäkra"). Idag informerades det om att utbildningen kan komma att förläggas online, beroende på hur situationen utvecklas. Kursen har en salstenta planerad nästa torsdag (26/3) och de har ännu inte hört något om att detta skulle ändras eller anpassas.
  • Institutionerna för Nordiska språk, Moderna språk, samt Lingvistik och Filologi har skickat ut generell information med hänvisning till UUs sida till sina studenter. Nordiska har meddelat: "Vi vet inte om någon smittspridning på institutionen men minskar ändå på icke nödvändiga träffar där många möts på en mindre yta" till sina studenter på masterprogrammen, då en infoträff planerad till senare i veckan har ställts in.

Läs mer

2020-10-20 16:26
Undvik fest, kollektivtrafik och fysisk kontakt med andra personer än de du bor med. Under tisdagens pressträff…
2020-10-20 13:45
Uppdatering av åsiktsprogrammet, en ny styrelseledamot på plats, ett ”Agnetas nyårskarameller-moment” och kanelbullar…
2020-10-15 11:15
Flera granater har hittats i Fyrisån i år och många fler om man går bakåt i tiden. Men hur hamnade de där? Är…