Dag ett på distans
Elin Silfversten, 26, och Anna-Maria Cahlenstein, 27, sitter och pluggar på Blåsenhus. De läser båda masterprogrammet i folkhälsa.
Hur kände igår ni när ni fick beskedet att universitet går över till distansundervisning?
AC: För egen del blev jag faktiskt lite arg. Vi skulle haft en workshop på kvantitativ metod nu som jag har sett fram emot länge och den blev inställd. Det hade varit skönt att kunna ses för att ställa frågor. Men samtidigt är det ju helt förståeligt att de har agerat så här.
ES: Jag kände inte jättemycket. Vi skriver våra examensarbeten just nu och jag påverkas inte så mycket. Jag ska ju egentligen intervjua personer inom sjukvården men det går väl inte nu på grund av riskerna och tidsbrist.
Har ni fått bra information från universitetet?
AC: Ja, fast det finns väl en del oklarheter. Vi vet till exempel inte hur opponeringen kommer påverkas. Men det är svårt att utkräva svar från programansvariga också. De gör väl så gott de kan och de är ju också måna om att nå ut med information.
Varför har ni valt att sitta på campus och plugga idag? Visste ni att det skulle vara öppet?
ES: Nej, det visste vi inte, men vi gick hit och chansade. Vi kom hit rätt tidigt och såg att det inte var så mycket folk, hade det varit det hade vi nog inte satt oss.
AC: Ja, det är lagom mycket folk. Så här borde det vara jämt, fast inte på grund av corona då.
Känner ni er oroliga för viruset?
AC: Nej, ingen av oss tillhör någon riskgrupp och ingen av oss har några sjukdomssymtom.
ES: Jag är inte orolig personligen, men det vore förstås tråkigt att behöva sitta i karantän. Det måste vara svårt för de i riskgrupper, särskilt om man saknar kontaktnät som kan hjälpa en att handla och sådant.
Har ni toapapper så det räcker?
AC: Ja, det har jag.
ES: Jag tror jag har så det räcker, men jag har inte stockat upp mer än vanligt.
Linn Magnusson, 27, och Samuel Stener, 28, pluggar båda psykologprogrammet termin nio och har kommit till Blåsenhus för att skriva avslutande journalanteckningar.
Hur påverkas ni av att Uppsala universitet gått över till distansundervisning?
SS: Vi fick runt tio mail igår med information, både från universitetet och enskilda föreläsare. I morse fick vi veta att mottagningen där vi träffar patienter varje vecka skjuts upp. Jag hade en patient igår som jag fick ringa och avboka för kommande vecka.
LM: Ja, andra kurser är lättare att ge digitalt, där kan ju föreläsarna använda sig av Zoom och videochatt.
Vad gör ni här idag?
SS: Vi måste skriva avslutande journalanteckningar om de patienter vi träffat. Det måste göras här för det är ett slutet system.
Är ni oroliga över coronaviruset?
LM: Inte för min egen hälsas skull, mer för konsekvenserna av det – hur det drabbar skolan, samhället och de som är äldre eller tillhör riskgrupperna.
Har ni haft något moment på distans än?
SS: Ja jag hade min första handledning över Zoom idag. Jag har ju använt skype tidigare men det här funkade bättre. Man ser sig själv i en minimerad ruta, sedan zoomar den in ansiktet på den som pratar.
Har ni bunkrat något, toalettpapper?
LM: Nej, jag har toapapper hemma, man är ju student så jag brukar köpa stora paket för att det är billigt. Jag har köpt havremjölk, jag gillar att ha flera paket hemma även vanligtvis.
SS: De hade bönor, tre paket för femton kronor, på Folkes. Det var farligt.
Oscar Olsson, 21, och Emma Lundstedt, 21, läser båda till ämneslärare i svenska. Sitter och pluggar i glasentrén på Engelska parken.
Visste ni att campus fortfarande håller öppet innan ni kom hit?
OO: Vi antog det när vi såg att biblioteket var öppet.
Hur påverkas ni av att undervisningen blir digital?
OO: Vi skulle ha haft ett seminarium som kommer att hållas i Zoom. Vi skulle också haft en muntlig uppgift på fredag, men då kommer vi i stället få filma oss själva och skicka in.
Vad är det för uppgift?
EL: Den går ut på att hålla ett argumenterande tal. Nu kommer det inte gå att bullshitta att det går dåligt bara för att man står inför publik.
Blev ni förvånade över att undervisningen nu går över till distans?
OO: Nej, det kom inte som en jättestor överraskning med tanke på hur det blev på Ekonomikum, då tänkte man att det kommer hända här också. Jag var lite inställd på att den muntliga uppgiften inte skulle bli av i den form den var tänkt.
Har ni några funderingar kring övriga kursmoment?
EL: Ja vi har en textanalys-tenta, kommer det att bli en uppsats i stället eller blir det den faktiska tentan? Då kan ju hela klassen bara samlas i ett kök..
Hur känner ni annars inför att undervisas via länk?
OO: För mig är det här första terminen jag läser vid universitetet, så jag är väl ganska formbar och flexibel. Men det är klart att jag nog hade föredragit riktiga föreläsningar.
Klockan 11.30 en vanlig dag hade förmodligen kön till restaurangen på Blåsenhus nästan ringlat sig ända ut till ingången. Idag ser det annorlunda ut. En gång hade vi en praktikant som kallade Blåsenhus för "Blåsut", någon man inte bör göra på campus nu om man uppvisar minsta förkylningssymtom. Tvål och vatten, nysningar i armveck och social distans är det som ordineras. Vid minsta tecken på förkylning eller influensaliknande symtom ska man hålla sig hemma. (Foto: Sandra Gunnarsson)