Annons
Annons
Elias Strömgren
Lärarstudenten Elias Strömgren fick idén att starta en egen hjälpgrupp efter att ha sett andra erbjuda sin hjälp på Facebook.
Foto: Linnéa Kalnins

Engagemang föds ur krisen


Företagare går på knäna, folk blir av med sina jobb och egoister hamstrar toapapper – coronaviruset påverkar oss på andra sätt än de rent sjukdomsmässiga. Men ur krisen föds också engagemang och medmänsklighet. Studenten Elias Strömgren på Blodstensvägen är en av alla de som startat en facebookgrupp för de som behöver hjälp och de som vill hjälpa.
– Jag tror att det kan inge något slags lugn, att det finns några som ställer upp.

Evenemang och sammankomster ställs in, flera pubar och restauranger bommar igen och Uppsalas gator ekar tomma. Nåja, inte helt tomma, men det är betydligt färre människor ute än vad som kan anses normalt en solig marsdag i Sverige. Nyheterna domineras av rapporter, inslag och analyser av coronaviruset som härjar runt om i världen och en viss domedagskänsla infinner sig. Just den här domedagskänslan är vad Elias Strömgren, 25, ville råda bot på när han startade en hjälpgrupp på Facebook.

Elias Strömgren pluggar ämneslärarprogrammet och bor på Blodstensvägen, ett studentområde i Eriksberg. Många av gatans hyresgäster är också med i områdets egna Facebookgrupp som skapats för att främja försäljning, byten och allmänna tips.
–Det är inte alla områden som har en sån facebookgrupp, men det är ju väldigt bra stämning i den. Många hjälps åt med saker, säger Elias Strömgren.
När han såg andra människor på Facebook erbjuda hjälp till de som kan tänkas behöva den så här i coronatider föddes idén om att starta ett liknande initiativ för Blodstensvägen.
I ett inlägg i facebookgruppen skriver Elias Strömgren: ”Det är kanske bara en fråga om tid innan coronaviruset kommer hit till blodstensvägen. När den gör det är det bra om vi organiserat någon form av hjälpverksamhet där personer, som är i behov av hjälp med att t ex handla mat, lätt kan komma i kontakt med någon som kan ge hjälp”. Han uppmuntrar de boende att kommentera vilket hus de bor i, hur de kan kontaktas, samt vad de kan tänka sig att hjälpa till med, innan han avslutar inlägget med ”Fred, kärlek och solidaritet osv osv”.
Just att finnas till för sina medmänniskor är något Elias Strömgren tror kan hjälpa mycket i den rådande situationen.
– Man har sett att folk hållit på att hamstra toapapper. Om man har någon som kan handla åt en finns det ingen anledning att hamstra, det finns ingen anledning att känna domedagskänsla om man vet att någon har ens rygg.


Annons

Annons

Ett tjugotal personer har redan erbjudit sin hjälp i facebookinlägget, något han ser mycket positivt på.
– Det är ju skitbra att det är folk som har erbjudit sig själva också. Jag tror att det kan inge något slags lugn, att det finns några som ställer upp.
Elias Strömgren själv tillhör inte någon av de riskgrupper som är extra utsatta för coronaviruset och är inte särskilt orolig för att drabbas, något han tror kommer att ske oavsett hur försiktig han är. Men för de personer som ingår i riskgrupperna uttrycker han sympati.
– Jag har full respekt och känner med alla de som är i en riskgrupp. Sen är jag helt säker på att det finns riskgrupper på gatan, det finns ju några pensionärer som bor här. De borde man kanske knacka på hos, om det är någon som känner sig orolig. De kanske inte är med i facebookgruppen.
Flera av de boende på Blodstensvägen har uttryckt sig mycket positivt om Elias Strömgrens initiativ och liknande grupper och erbjudanden om en hjälpande hand i övriga Uppsala, Sverige och världen florerar på sociala medier.
– Ja, man får väl hjälpas åt, avslutar Elias Strömgren.

Läs mer

2020-08-10 15:59
Verklighet blandas med fiktion när Uppsala stadsteater sätter upp en pjäs baserad på kidnappningen av en Uppsalastudent…
2020-08-06 13:30
Trots att kraven på distansundervisning lyftes i juni kommer långt ifrån alla utbildningar vid Uppsala universitet…
2020-08-06 10:57
Rekordmånga nya studenter har antagits till Uppsala universitet i höst vilket öppnar upp för frågan: kommer det över…