UUS
Uppsala universitets studenter (UUS) representeras av ordförande Jacob Färnert, 21 år, som läser politices kandidatprogram. Han sitter även i Uppsala studentkårs styrelse och är ordförande i samhällsvetenskapliga sektionen.
Foto: Sandra Gunnarsson

UUS: "Förbättra förankringen bland våra studenter"


Reformera fullmäktige och gör kårmedlemskapet mer attraktivt – så hoppas UUS förbättra Uppsala studentkårs verksamhet kommande mandatperiod. De representeras här av Jacob Färnert, förstanamn på deras lista.

Beskriv ditt parti för någon som har noll koll på kårpolitik och kåren.
– UUS är ett parti som brinner för att förbättra studentnyttan och göra det bättre för studenterna i Uppsala.
 
Vad är Uppsala studentkårs viktigaste fråga att driva under kommande verksamhetsår?
– Att våra studenter ska få en bra utbildning och en god studiesituation. Jag tror att många kommer till Uppsala universitet och tror att de går på nordens bästa universitet. Men så är inte läget, vi som är på sektionerna får varje dag höra om studenter som är missnöjda med sin utbildning.

Kan du nämna en viktig sakfråga ditt parti kommer driva om ni får möjlighet?
– Att reformera fullmäktige så att vi kan förbättra förankringen bland våra studenter och fånga upp saker som de tycker är viktigt att prioritera.

Hur ska ni reformera fullmäktige?
– Det som är mest praktiskt tror jag är att göra om så att sektionerna blir valkretsar där alla inom sektionen får rösta på kandidaterna som ställer upp.

Under de senaste åren har US bland annat lagt ner Studentbokhandeln och Ergos pappersupplaga – vad ska ni skära i härnäst?
– Jag tycker att budgetläget ser bra ut, baserat på vad jag fått höra från styrelsen. Jag har alltid varit väldigt tydlig med att vi måste kunna utföra vår kärnverksamhet vilket är det vi får myndighetskapital för så det handlar väl om att prioritera då.

Det är fortfarande minusresultat, vad skulle du vilja se för lösningar som får kåren att gå plus?
­– Försöka se över hyrorna, se över våra kostnader och försöka få in fler medlemmar. En grej vi börjat med är att på insparker erbjuda gratis medlemskap första terminen för nya studenter. Där såg vi en anslutningsgrad på uppemot hundra procent, så det tror jag är ett bra koncept. Man skulle också kunna höja medlemsavgiften.

Vilket av de här förslagen tror du mest på att ni som parti skulle vilja genomföra?
– Att vi ska jobba mer med medlemsvärvning och försöka få fram ett mer attraktivt medlemskap. Jag tror starkt på föreningsinsparker och minns själv att jag blev väldigt varmt välkomnad av min programförening. Då är det väldigt bra om vi är där från början och informerar om vad kåren gör.


Annons

Annons

Vad anser ni att kåren gör bra i nuläget?
– Jag tycker att vi studiebevakar väldigt bra. Vi driver på viktiga frågor för våra studenter, till exempel klimatfrågan. Vi har drivit igenom att vi har en studentrepresentant i kommunens studentbostadsforum och i sektionen har vi drivit på för att studentrepresentanter ska få ersättning för sitt arbete.

Vad gör kåren mindre bra i nuläget?
– Jag tror vi behöver bli mycket bättre på att värva medlemmar och att verkligen försöka få folk att förstå vad syftet med kåren är. Med tydligare fokus på det blir det mycket lättare att värva medlemmar och folk som vill engagera sig.

Det var också det din partikamrat Johannes Bäck lyfte förra året vid denna intervju, att era viktigaste frågor var att jobba med synlighet och tydlighet. Har ni gjort tillräckligt under året?
– Som styrelse har vi gjort bra, vår design är uppdaterad och mer attraktiv. På min sektion har vi satt tydligt fokus, ’det här är vad vi gör’ och försökt förmedla det. Om vi pratar om kåren centralt tycker jag att synligheten har blivit bättre, men innebörden av vad vi gör kan vi bli mycket bättre på att kommunicera ut.

Det blev tydligt senaste icke- fum att till och med kårengagerade inte har koll på vad kåren gör. Nu sitter sektionerna i styrelsen vilket ni tyckt varit en lösning för att platta ut organisationen och sprida information. Är sektionsinflytande verkligen lösningen på kårens problem?
– Det tycker jag absolut att det är, det är fantastiskt att se hur mycket bättre situationen är nu. Jag har varit engagerad i två år och under förra året upplevde jag inte alls det var samma samarbete mellan sektionerna. Nästa steg är att se till att det blir tydligare fokus på vad sektionerna vill och vilka frågor som studenterna vi representerar vill driva, därför behöver vi ändra valsystemet så att de rösterna kan komma till tals.

Hur ska ni avhjälpa att kårengagerade inte vet vad kåren gör?
– Det är viktigt att man har ett väldigt tydligt ledarskap som sätter ut rätt riktning, inkluderar alla och säger att det här är vad vi arbetar med just nu, samt att man tar in och diskuterar åsikter.

Uppsala universitets studenter har haft 90 procents närvaro på innevarande verksamhetsårs fullmäktigemöten.*


 
Fullmäktige har ställts in två gånger, det är inte direkt på grund av ditt parti, men hur ska ni få bukt med minskad närvaro?
– På SamSeks sektionsråd har vi nästan 100-procentig närvaro. Jag tror att med det nya systemet som vi är för, där sektioner är valkretsar, skulle öka närvaron. Då hade de som satt i fullmäktige brunnit mer för att driva frågor där.

Hur ska ni trycka på så att UU tar sitt klimatansvar?
– Jag tycker vi ska fortsätta med det arbetet vi hållit på med det här året där vi bland annat bidragit till Uppsala universitets miljöplan. Något som jag tycker är underskattat är det lokala arbetet. På institutionen för freds- och konfliktforskning har de beslutat att skära ner sina flygresor med runt 50 procent. Om man har ett starkare studentinflytande lokalt tror jag fler institutioner kan följa.

*Närvaron är beräknad på de fullmäktigemöten som hittills genomförts under verksamhetsåret, de två som ställts in är inte medräknade. Siffrorna är tagna från kårens egna närvarolista.

Läs mer

2024-11-20 09:43
Trenden om fler bokade tentamensplatser vid Uppsala universitet håller i sig, med omkring 7000 fler tentamensplatser…
2024-11-19 15:45
Studenttidningen Götheborske Spionen, som bevakat och beskrivit studenternas situation vid Göteborg Universitet i nu 88…
2024-11-08 09:51
Den 19 september presenterade regeringen och Sverigedemokraterna sin budgetproposition för 2025. Mindre pengar till…