Annons
Annons
Bild Anders Hagfeldt
Solcellsprofessorn Anders Hagfeldt är nu bara två beslut bort från att bli ny rektor vid Uppsala universitet.
Foto: Privat

Hemvändare redo för nya utmaningar


Anställda, studenter och rekryteringsgrupp har varit eniga om att det är Anders Hagfeldt de vill se som ny ledare vid Uppsala universitet. Solcellsforskaren ser fram emot att bredda sina kunskaper i rollen som rektor.
– Att ta del av andras tankar, hur de jobbar och vad de forskar om – det är en sån bild jag har framför mig när jag tänker på rektorsposten. Det är så roligt så det kan man inte tacka nej till, säger Anders Hagfeldt.

Det är måndag 8 juni klockan 13. Anders Hagfeldt sitter i möte med sin projektgrupp i Lausanne, Schweiz men kan inte riktigt koncentrera sig. Det är nu Universitetskollegiet ska rösta om vem de helst vill se som rektor vid Uppsala universitet. Tre starka kandidater – utgången är oviss. Snart får han reda på att hela 88 procent har röstat på hans namn. Dagen efter ger också rekryteringsgruppen sitt stöd.
– Det var väldigt överraskande, jag kände att det kunde ha gått hur som helst. Men nu när jag fått så stort förtroende genom hela processen känns det jättebra, säger Anders Hagfeldt, professor fysikalisk kemi vid École polytechnique fédérale de Lausanne (EPFL), när Ergo pratar med honom en vecka senare.
Valet är ännu inte klart – Uppsala universitets styrelse ska säga sitt och regeringen ska fatta beslut – men det mesta talar för att solcellsforskaren Anders Hagfeldt kommer att tillträda som ny rektor vid Uppsala universitet vid årsskiftet. Om det blir så, ser han mest fram emot att få lära sig mer om andra forskningsområden.
– Jag har ju varit kemidekan tidigare och det roligaste då var alla internat då man fick träffa rektor och kollegor från andra vetenskapsområden. Att ta del av andras tankar, hur de jobbar och vad de forskar om – det är en sån bild jag har framför mig när jag tänker på rektorsposten. Det är så roligt så det kan man inte tacka nej till.
 


Annons

Annons

Anders Hagfeldt berättar att han nu så smått har börjat förbereda sig på en eventuell flytt till Uppsala. För närvarande är han en så kallad full professor vilket innebär att han är chef över ett forskningslabb vid EPFL. Anders Hagfeldt blev nyligen utnämnd till institutionschef – en tjänst som han inte kommer hinna tillträda om han får posten som rektor. Han säger att det är tudelat att lämna sin forskargrupp bakom sig.
– För egen del flyttar jag ju hem. Jag har hus i Skuttunge och familj hemma i Sverige. Känslomässigt tänker jag mest på att det ska funka bra här. Det är ju inte bara jag som påverkas, det är 20-25 kollegor i gruppen som jag känner ansvar och lojalitet för.
Medarbetarna förstår att han väljer att ta denna chans, men tycker samtidigt att det är tråkigt att han lämnar. Även hans fru Simone, som ursprungligen kommer från Sydafrika, har börjat ställa in sig på att det eventuellt kommer att bli en flytt från Lausanne till Uppsala.
– Hon ser inte fram mot att packa igen. Men hon har också jobbat vid Uppsala universitet tidigare och trivdes bra med det – och hon har kompisar i Uppsala. Det värsta för henne tror jag kommer bli att hantera klimatet – men fördelen är att man kan åka till Sydafrika och hälsa på under vintern när det är sommar där.
 

"...man kan ju få skrämselhicka när man tänker på det."

Foto: Privat

För drygt en vecka sedan publicerade UNT en text där det framkom att Sacoföreningens ordförande Kirsi Höglund var kritisk till att facket inte längre fick rösta i rektorsvalet. I artikeln stod också att ordföranden helst ville se någon av de andra rektorskandidaterna då Anders Hagfeldt inte kunde något om medbestämmandelagen (MBL). Ordföranden har senare backat från det uttalandet. Hon och menar att det var olyckligt att Anders Hagfeldt pekades ut i artikeln och att hennes huvudfokus inte handlade om personfrågan.
– Hennes budskap var som jag förstod det inte riktat mot mig, utan bottnade i en oro över att den fackliga representationen minskar och då är det självklart att facket ska höja sin röst. Jag har varit prefekt och vi hade MBL-förhandlingar, det är inte så att jag inte vet vad MBL i allmänhet innebär.
Om du nu blir rektor, vad tror du kommer bli den största utmaningen när du kliver på?
– Det är en stor verksamhet att sätta sig in i. Jag kommer ju från Teknat och kommer behöva lära mig hur de andra vetenskapsområdena jobbar och behöver få till ett bra samarbete mellan olika personer, säger han och fortsätter:
– Det är dubbelt med utmaningar, man kan ju få skrämselhicka när man tänker på det. Samtidigt känns det ju också väldigt spännande.

I morgon onsdag kommer konsistoriet besluta om Anders Hagfeldt ska bli den kandidat det ska föreslå till regeringen som fattar det slutgiltiga beslutet.

Mer om rektorskandidaten

 

Här kan du läsa en tidigare intervju med Anders Hagfeldt "Vi kan få en stark klimatprofil i Uppsala"

Läs mer

2021-04-13 15:43
“Enkelt och smärtfritt” blir utlåtandet när Ergoredaktionen lägger de 30 sekunder det tar att rösta i kårvalet.
2021-04-13 14:35
Under tisdagen gick region Uppsala, länsstyrelsen och alla länets kommuner ut med uppmaningen om att alla bör gå i…
2021-04-13 11:15
Sjukvården är väldigt hårt belastad till följd av det stora antalet covidpatienter. Akademiska sjukhuset söker nu…