Annons
Annons
Vem blir ny prorektor?
Vem ska ackompanjera Anders Hagfeldt när han tillträder som rektor för UU nästa år?
Foto: Privat/Creative commons

Snart väljs rektors sidekick


En kvinna som är en stark ledare, men som helst inte är naturvetare – det är ungefär den person man söker när det nu är dags för rekrytering av ny prorektor till Uppsala universitet.

Efter en lång rekryteringsprocess beslutade Uppsala universitets styrelse, konsistoriet, i juni att lägga fram solcellsforskaren Anders Hagfeldt som förslag till ny rektor för UU. Det slutgiltiga beslutet kommer att fattas av regeringen någon gång i höst, men mycket ska till för att det inte blir Hagfeldt vi ser som rektor från och med 2021.

Och nu är det snart dags att välja prorektor, det vill säga ställföreträdande rektor. Totalt 35 personer sökte eller nominerades till tjänsten.
– Många blir ju nominerade utan att över huvud taget har blivit tillfrågade. Vi frågade alla namn som låg uppe och då visade det sig att endast nio var intresserade av tjänsten. Dessa nio har sedan varit uppe för diskussion i rekryteringsgruppen och då fann vi att fem av dessa var sådana som uppfyllde både kravprofilen och de andra kvalifikationer vi tycker att man ska ha för att bli prorektor, säger Gunnar Svedberg som är ordförande för rekryteringsgruppen.

"Som komplement till kravprofilen har vi sagt att vi vill se någon som har visat sig kunna vara en bra ledare också."

Gunnar Svedberg är ordförande för rekryteringsgruppen som leder arbetet med rekryteringen av ny prorektor. (Foto: Privat)

 


Annons

Annons

I enlighet med arbetsordningen kommer rekryteringsgruppen att samråda med tillträdande rektor om vilka kandidater som ska föreslås till hörande (utfrågning) i universitetskollegiet. Men rekryteringsgruppen har redan ett hum om ungefär vilken typ av ställföreträdande rektor Anders Hagfeldt vill ha vid sin sida.
– Han fick frågan om det fanns några saker han vill se i en prorektor när han intervjuades i konsistoriet och då sa han att han gärna vill att personen ska komplettera honom ämnesmässigt och könsmässigt. Så det ska företrädesvis vara en kvinna och det bör inte vara en naturvetare, säger Gunnar Svedberg.
I övrigt bör det vara någon med värderingar som är acceptabla i samhället idag och gärna någon med bra bakgrund i utbildningssammanhang då Anders Hagfeldt själv är tung forskningsmässigt.
– Som komplement till kravprofilen har vi sagt att vi vill se någon som har visat sig kunna vara en bra ledare också. Det bör vara någon som kan vara beredd att ta över som rektor, säger Gunnar Svedberg.

Vilka kandidaterna till posten är kommer att vara konfidentiellt fram till dess att man har valt vilka som ska kallas till hörande. Gunnar Svedberg vill inte avslöja exakt när de nuvarande fem kandidaterna kommer att intervjuas, men det kommer att ske inom de närmaste veckorna. Hörandet i universitetskollegiet kommer att ske 13 oktober.

Läs mer

2020-10-15 11:15
Flera granater har hittats i Fyrisån i år och många fler om man går bakåt i tiden. Men hur hamnade de där? Är…
2020-10-10 11:45
Regeringens budskap under fredagens pressträff var tydligt – studenter måste sluta festa och ta sitt ansvar.
 – Ni är…
2020-10-08 10:42
Verkar Flogsta-grannen ha bott i studentlägenhet sedan 70-talet? Det är inte helt omöjligt. Namnet till trots hyrs…