“Vi är många som har jättedåligt samvete över det här”
Upsala nya tidning rapporterade igår om ett mindre coronautbrott på läkarprogrammets femte termin. Ordförande för läkarprogrammets programkommitté, Bertil Lindahl, berättade då för UNT att man på rektors inrådan har infört distansundervisning för termin fem, till att börja med fram till och med 27 september. Tre studenter hade igår testat positivt för covid-19, idag fick ytterligare en samma besked.
"Som läkarstudent är man van att försöka var duktig hela tiden och aldrig göra fel, men vi är också människor."
Anna insjuknade i söndags. Hon gick på provtagning igår, torsdag, och fick idag bekräftat att hon har coronaviruset. Nu, sex dagar efter insjuknandet, börjar hon må bättre, men hon har några tunga dagar bakom sig.
– Det har varit som en blandning mellan lunginflammation och influensa. Jag har haft feberfrossa, ont i muskler och i huvudet och har varit ganska tungandad. Det har släppt nu, tack och lov, men jag har tappat smak- och luktsinne, säger Anna.
Hon vet inte exakt när hon insjuknade, utan tror att det finns många tillfällen då det hade kunnat ske.
– Vi har ju träffats i de umgängen som vi har haft sedan pandemin bröt ut. Och vi har inte haft undervisning helt på distans och då träffas man ju uppåt 50 pers samtidigt. Men jag har också varit och handlat och gått på gymmet, så jag kan egentligen ha smittats var som helst.
Anna uppger att en av de tre som igår hade fått bekräftat att de har corona ingår i hennes närmaste umgängeskrets på läkarprogrammet och att den gruppen sågs i lördags för en fest.
– Det var ingen som hade några symtom då och vi var väldigt noga med att om man kände sig det minsta sjuk så skulle man låta bli att komma.
De blev runt 15 personer och Anna säger att de inte var så noga med att hålla avstånd i och med att alla var symtomfria.
– Vi hade så klart kunnat göra saker bättre, men vi hade ju ingen anledning att tro att någon bar på viruset. Det känns väldigt jobbigt nu och vi är många som har jättedåligt samvete över det här. Vi är alla personer som har varit väldigt försiktiga och vaksamma under hela våren och sommaren. Som läkarstudent är man van att försöka var duktig hela tiden och aldrig göra fel, men vi är också människor, säger hon.
Anna har inte deltagit i någon undervisning sedan hon insjuknade, men menar att det var svårt att hitta tydlig information om vad som händer om man missar obligatoriska moment för att man är sjuk.
– De var tydliga på introduktionsdagen med att man ska stanna hemma om man har minsta lilla symtom, men när jag letade efter information på Studentportalen så hittade jag bara att man får ha fem sjukdagar per termin. Jag bröt ihop för att jag var tvungen att vara hemma. Det är den inställningen som har etsat sig fast sedan innan pandemin – att man ska försöka att inte bli sjuk. Det är som att man ska vara övermänsklig när man pluggar till läkare.
Anna tycker ändå att man från universitetets håll har hanterat situationen bra sedan utbrottet blev ett faktum. Hon hoppas ändå att det här utbrottet ska kunna påminna andra studenter om hur lätt viruset sprids.
– Även om man gärna vill vara nära och krama kompisar man inte träffat på länge så måste man stå emot. Och man måste tänka sig för innan man anordnar fester och tillställningar – bjud inte för många och vara noga med att hålla avståndet.
"Inmundigad sprit har en motsatt effekt till handsprit vill jag tro."
Annas kurskamrat Erik, den andra personen i kompisgänget som bekräftats smittad, fick redan i onsdags veta att han hade coronaviruset. Han hade feber, ont i ryggen och snuva och har sedan i onsdags tappat luktsinnet. Idag mår han dock ganska bra. Liksom för Anna uppträdde Eriks symtom först i söndags – då han också satte sig själv i karantän – men han tror att han kan ha fått viruset redan i torsdags förra veckan.
– Jag är ganska säker på att jag smittades av en som vid tillfället inte ens visste att han träffat någon som var sjuk några dagar tidigare, säger Erik.
Han menar att det förmodligen har varit flera led av personer som har smittats och som har smittat andra personer utan att veta om det, kanske även under lördagens fest.
– Det är så svårt att veta exakt när det sker med hänsyn till alla olika inkubationstider och de olika symtombilderna, säger Erik.
Även han medger att de borde ha varit mer försiktiga under lördagens fest.
– Ingen av oss skulle komma om den hade visat symtom eller så, men folk satt ganska nära varandra och det var mycket sparsamt med handsprit. Mot småtimmarna tror jag att många hade släppt covid-tänket och bara var glada över att träffa vänner igen. Inmundigad sprit har en motsatt effekt till handsprit vill jag tro.
Han säger att det är lätt att tänka bort eventuella risker med att bli sjuk, i synnerhet när man är symtomfri.
– Speciellt när det ställs mot att få träffa vänner som en inte sett på nästan 6 månader. Men oavsett vad så borde vi varit mer försiktiga.
Erik sjukskrev sig redan i måndags, men när de faktiska provsvaren kom i onsdags erbjöd sig smittspårningen att kontakta institutionsledningen och universitetets rektor, vilket Erik tycker kändes skönt. Han håller till viss del med Anna om att det var svårt att få tydliga besked om vad det innebär att missa obligatoriska moment till följd av sjukdom.
– Fram tills det att de lade om de kommande veckorna av kursen till att bli på distans så fick vi som mest info om att ersättningsuppgifter skulle komma, men det var lite olika bud beroende på vilka en pratade med. Men efter omställningen så skickade skolan ut en ganska konkret sammanfattning av vad som kommer att gälla veckorna framöver.
Liksom Anna hoppas Erik att det här kan statuera lärande exempel för andra.
– Du hinner smitta många människor innan du ens får reda på att du träffat någon som smittan, det är nödvändigt att vara onödigt försiktig.
SVT Uppsala rapporterade vid lunchtid idag att en av de bekräftat smittade studenterna ska ha träffat och undersökt patienter.
– Det finns ingenting som tyder på att den här personen visste att den var sjuk under patientbesöken utan det har framkommit vid smittspårningen. Man kartlägger ju vilka man har träffat 24 timmar innan insjuknande, säger Bertil Lindhahl till SVT Uppsala.
Den här studenten är ingen av de två som Ergo har pratat med.
Anna och Erik heter egentligen någonting annat.