Bild Akademiska sjukhuset
Läkarstudenten menar att han inte fuskat på högskoleprovet och därför bör få gå kvar. Speciellt eftersom han klarat av utbildningen hittills.
Foto: Lina Svensk

Läkarstudent överklagar dom – får gå kvar


UU kommer inte kunna stänga av den läkarstudent som fuskat på högskoleprovet inom den närmsta tiden. Läkarstudenten har nu överklagat UU:s s beslut om att återkalla hans antagning till kammarätten.

Uppsala universitet kommer låta den läkarstudent som kommit in på programmet med ogiltigt högskoleprovsresultat få gå kvar ytterligare tid. Detta sedan studenten i förra veckan valde att överklaga förvaltningsrättens dom – där UU får rätt att återkalla studentens antagningsbeslut – till kammarrätten.

Studenten menar nu, precis som i tidigare anföranden, att han tog kontakt med fuskligan ”Hp-hjälpen”, men att han ångrade sig och inte använde själva fusk-utrustningen på högskoleprovet. Han menar att han därför bör få gå kvar på läkarprogrammet. I sin överklagan skriver studenten:

Jag vill understryka att jag skrev högskoleprovet utan otillåtna hjälpmedel. Högskoleprovet skrevs efter egen förmåga och jag ska därför ha rätt till min utbildningsplats, som jag alltid tagit tillvara på under alla sju terminer”.

I och med att han överklagat har domen inte vunnit laga kraft. UU måste därför låta studenten gå kvar.

"Jag har förhoppningen att Uppsala universitet skulle se bortom UHRs felaktiga beslut"


Annons

Annons

Turerna kring detta ärende har varit många och tar sin början i att läkarstudenten tog hjälp av fuskligan ”HP-hjälpen” innan han skulle skriva högskoleprovet 2017. Han upptäcktes i ligans register efter att polisen gjorde tillslag. Studenten hade då redan kommit in på läkarprogrammet vid Uppsala universitet tack vare högskoleprovsresultatet. Sedan dess har läkarstudenten läst sex terminer och är nu inne på sin sjunde.

Hur har då detta gått till? Genom att beslut och domar har överklagats av läkarstudenten. Först beslutade Universitets- och högskolerådet (UHR) att återkalla högskoleprovsresultatet. UHR fick slutligen rätt – men först efter att läkarstudenten överklagat detta till högsta instans vilket tog tid. När resultatet var indraget, kunde UU i somras återkalla hans antagningsbeslut. Och det är denna återkallelse som ska behandlas nu. I den aktuella överklagan skriver studenten:
Jag har förhoppningen att Uppsala universitet skulle se bortom UHRs felaktiga beslut och i stället ta min studiegång och dess resultat i beaktning.

Det är nu upp till kammarrätten att avgöra om de kommer ge prövningstillstånd – det vill säga ta upp hans fall på nytt – eller ej. Om de säger nej, finns möjlighet att överklaga även detta beslut till högsta förvaltningsdomstolen. Om även denna instans säger nej vinner domen laga kraft och läkarstudentens antagning kan dras in.

Läs mer

2023-10-04 09:54
Har du eller någon du känner en funktionsvariation och studerar vid Uppsala universitet?
2023-10-02 08:46
Efter ett rafflande konstituerande fullmäktige (konst-fum) i maj är det dags att sätta igång arbetet för det nya…
2023-09-26 09:35
Den senaste tidens våldsvåg i Uppsala har lett till oro bland invånarna. Många studenter är ofta out-and-about och rör…