Annons
Annons
Universitetshuset
“Det finns inga tvivel på att den pandemi som drabbat samhället och oss alla är högst reell." skriver institutionsledningen i ett mejl till de studenter som deltog i undervisningen.
Foto: Arkiv

“Mycket av det som sker är överdrivet” – UU-lärare ifrågasätter pandemin


En lärare vid Uppsala universitet uppgav under en distansföreläsning att han anser att de smittskyddsåtgärder som vidtagits är överdrivna.
– Vi har ingen statistik som på något sätt stödjer att det överhuvudtaget finns någon epidemi eller pandemi.

Det var Upsala nya tidning som igår kväll rapporterade om läraren som under en distansföreläsning vädrade sina personliga åsikter om pandemin och de åtgärder som vidtagits för att bromsa smittspridningen.

– Jag har en väldigt personlig åsikt i frågan. Jag tycker att mycket av det som sker är överdrivet. Vi har ingen statistik som på något sätt stödjer att det överhuvudtaget finns någon epidemi eller pandemi. Jag tycker att det är sorgligt att vi har de här besluten som vi har, säger föreläsaren i den inspelade videon från föreläsningen som UNT fått ta del av.

En student som följde föreläsningen skriver till UNT att hen anser det allvarligt att en forskare och lärare vid universitetet sprider osanningar under en föreläsning, även om det är hans privata åsikter:

“Vi är så många som är oroliga nu i höst och man hoppas ju att alla tar lika stort ansvar så att vi får ett slut på detta elände, men om såna här konspirationsteorier till och med får spridning bland personal på universitetet blir man ju riktigt rädd.”


Annons

Annons

När UNT ringer upp läraren står han fast vid sin åsikt med hänvisning till SCBs statistik.

– Det löpande medeltalet över dödsfall det här året är inte högre än under andra influensasäsonger. Vi har inte en generell överdödlighet enligt statistiken, dels över tid, dels sett till åldersgrupper, det vill säga vilka som dör, och då menar jag att det inte stämmer att det finns en pandemi, säger han.

När UNT lägger fram att 2020 enligt prognoser kommer vara det dödligaste året i Sverige sedan 2002 säger läraren att han inte kan kommentera prognoser.

– Jag har bara tittat på vad som stödjer föreställningen om en hög överdödlighet över tid och generellt över hela befolkningen. Så som jag ser det så borde ett dödligt virus slå mot alla i befolkningen och signifikant över tid, vilket den inte ser ut att göra.

"Det är ytterst, ytterst olämpligt att uttrycka sig så."

Ledningen vid institutionen där läraren är verksam tar starkt avstånd från lärarens uttalanden och ber i ett mejl, som UNT fått ta del av, om ursäkt till studenterna som deltog i föreläsningen och som kan ha tagit illa vid sig av det personliga anförandet:

“Det finns inga tvivel på att den pandemi som drabbat samhället och oss alla är högst reell. Det är att betrakta som ytterst olämpligt att i sammanhanget av en utbildning välja att framföra sina egna åsikter, vilket föreläsaren har blivit informerad om.”

Universitetets kommunikationsdirektör, Pernilla Björk, beklagar också lärarens uttalanden.

– Det är ytterst, ytterst olämpligt att uttrycka sig så. Men jag kan konstatera att det är hans personliga åsikt, säger hon till UNT.

Läs mer

2021-04-13 15:43
“Enkelt och smärtfritt” blir utlåtandet när Ergoredaktionen lägger de 30 sekunder det tar att rösta i kårvalet.
2021-04-13 14:35
Under tisdagen gick region Uppsala, länsstyrelsen och alla länets kommuner ut med uppmaningen om att alla bör gå i…
2021-04-13 11:15
Sjukvården är väldigt hårt belastad till följd av det stora antalet covidpatienter. Akademiska sjukhuset söker nu…