Annons
Ekonomikum
Ekonomikum har varit särskilt poppis studietillhåll senaste tiden, men även Blåsenhus har haft en del besök.
Foto: Foto: Creative commons/Sandra Gunnarsson

Högt tryck på studieplatser trots uppmaning om hemmaplugg


Många av de studenter som pluggat på Ekonomikum senaste veckan har ignorerat de riktlinjer som finns för att förhindra smittspridning, men när höstterminen officiellt tar slut på söndag räknar man med ljusning.
– Det är trevligt att vi har ett populärt hus, men just nu kunde man önska att det inte var fullt så poppis, säger Peter Götlind, intendent vid Ekonomikum.

Så här i sluttampen av höstterminen 2020, exakt en vecka innan vårterminen drar igång, sitter många studenter och pluggar inför en tenta, en sista inlämningsuppgift eller färdigställer en uppsats. Trots att rektor i december införde striktare riktlinjer för vistelse på campus, som uppmanar studenter att i första hand bedriva självstudier hemifrån, är det många som valt att sitta på campus.

Mest märkbart har det varit på Ekonomikum, något som Anna Abbevik blivit varse. Hon är själv student, men jobbar extra som distansvärd på Ekonomikum, vilket innebär att hon går ronder i byggnaden för att se till att de som vistas där följer direktiven för minskad smittspridning.

– Studenter som vi säger till att hålla distans visar total oförståelse inför att 1,5-2 meter har gällt som avstånd snart ett år. Det nya rektorsbeslutet om att man ska plugga hemma och att man på campus får samlas max fyra per grupp har inte heller nått ut till studenterna. Ingen student jag har pratat med känner till detta, berättar hon.

Förutom att många studenter just nu har tentor och hägrande inlämningsdeadlines har situationen förvärrats av att många andra campus har haft begränsade öppettider, vilket har lett till att även de som inte studerar vid Ekonomikum har sökt sig dit. Många ur den ordinarie personalstyrkan på Ekonomikum var under förra veckan fortfarande jullediga och flera lokaler som normalt sett är öppna var därför stängda och biblioteket har bara varit öppet ett fåtal timmar och var dessutom helt stängt under förra onsdagen, på trettondagen. Ekonomikums intendent, Peter Götlind, fick dock komma in till jobbet kort under tisdagen förra veckan under sin semester för att styra upp så att fler ytor fanns tillgängliga genom att bland annat låta restaurang Humlans platser vara öppna längre än brukligt.

"Jag är frustrerad till bristningsgränsen över att vi inte får mandat att köra iväg folk."

Anna Abbevik är distansvärd på Ekonomikum. (Foto: Lina Svensk/arkiv)

Anna Abbevik upplever att många studenter blivit respektlösa när det kommer till att följa riktlinjerna om man jämför med i höstas.

– Många har skamset nickat när jag har frågat om de har varit hos släktingar i jul, men ändå så sitter de som packade sillar tillsammans på campus, säger hon.

Hon menar att respektlösheten framför allt märks på två sätt – att flera flyttar på möblemangen trots att stolar och bord är utplacerade för att följa riktlinjerna om fysisk distansering, och att de vistas fler i grupprummen än vad som är tillåtet.

– Maxgränsen är två personer per grupprum. Ofta ser vi fler och behöver säga till. Detta trots att studenterna får instruktioner om maxantal när de hämtar nycklar i receptionen, säger hon.

För Anna Abbevik har det faktum att många studenter inte följer riktlinjerna och att de inte rättar sig efter tillsägelser och påminnelser om rektorsbeslutet skapat irritation. Varken distansvärdarna eller väktarna som patrullerar campus har rätt att skingra grupper som inte följer riktlinjerna om att inte sitta i grupper om fler än fyra.

– Jag är frustrerad till bristningsgränsen över att vi inte får mandat att köra iväg folk. 


Annons

Annons

"Det har varit en viskning jämfört med tidigare år."

Peter Götlind, intendent vid Ekonomikum. (Foto: Anneli Modin/arkiv)

Förhoppningsvis kan Anna Abbevik börja pusta ut redan den här veckan dock. Intendent Peter Götlind, som officiellt kom tillbaka efter sin julledighet idag, menar att Ekonomikum alltid är som mest välbesökt precis efter nyår, strax innan tentor ska skrivas och uppsatser ska in. 

– Vi ligger nära många studentbostäder och nu har dessutom många andra campus förkortat sina öppettider vilket har gjort att trycket har ökat på Ekonomikum. Det är trevligt att vi har ett populärt hus, men just nu kunde man önska att det inte var fullt så poppis. Men redan idag är det färre studenter på Ekonomikum än det var förra veckan och det kommer fortsätta minska nu för varje dag, säger han.

Han understryker att antalet studenter som suttit i byggnaden, trots allt, har varit betydligt färre än under normala förhållanden vid den här tiden på året.

– Det har varit en viskning jämfört med tidigare år. Så de allra flesta studenterna sköter sig alldeles utmärkt, vilket är viktigt att förmedla. Sedan har vi öppnat upp så mycket ytor som möjligt och plockat bort väldigt många sittplatser, så rent fysisk har vi gjort det svårare att vara här och plugga. Även om alla sittplatser varit fulla så har det därmed inte nödvändigtvis varit trångt, säger Peter Götlind.

Han har dock full förståelse för att situationen, framför allt under förra veckan, blev påfrestande för de distansvärdar och väktare som jobbade när många ur personalen fortfarande var lediga.

– Jag har förstått att värdarna stötte på en del arrogans, men det ingår inte annat i deras uppdrag än att upplysa.

Många studenter tycks ju inte känna till rektorsbeslutet om att man inte får vara fler än fyra per grupp, kan ni göra något för att nå ut med informationen bättre?

– Informationsspridningen är alltid svår. De enda kanalerna jag har till mitt förfogande är bildskärmarna och affischer. Från mitt håll har jag dock ingen möjlighet att mejla de berörda.

Skulle ni inte kunna gå ut med påminnelser via högtalarsystemet?

– Det är bara BMC som har ett sådant system tyvärr.

I slutändan handlar det dock om personligt ansvar, menar Peter Götlind. Utgångspunkten för planering och anpassning av undervisning och lokaler har varit att anta att alla kan vara smittade, men till syvende och sist hänger mycket på individen.

– Det har varit en problematisk fråga under hela den här perioden med pandemin. Vilka åtgärder ska vi sätta in och när ska vi backa och säga att vi inte kan göra mer? Vi försöker förstås hitta ett rimligt sätt för att ta hand om både studenter och personal.

Även om de har befogenhet att stänga ner lokalerna av säkerhetsskäl är det en åtgärd de inte gärna vidtar i första taget. 

– Det har varit rektors uttryckliga önskan att vi ska ha öppet i största möjliga mån för att alternativet är sämre – att man tränger ihop sig i korridorskök eller på kaféer. Men det senaste tillägsbeslutet om att man inte ska plugga på campus och inte sitta i grupper om fler än fyra betydligt skarpare än tidigare. Man ska inte sitta på campus om man inte behöver det.

Rektorsbeslut

 

Rektor beslutade 21 december om ett tillägg till de åtgärder man i november vidtog med anledning av smittspridningen.

Enligt tilläggsbeslutet ska...

...all undervisning och examination bedrivas digitalt om det inte föreligger synnerliga skäl att genomföra dem fysiskt.

...studenter i första hand bedriva självstudier hemma. De som för sina individuella studier behöver vistas i universitetets lokaler får inte samlas i sällskap om fler än fyra personer.

...arbete ske hemifrån om det inte är uppenbart att arbetsuppgifterna kräver fysisk närvaro på arbetsplatsen.

Läs mer

2024-04-17 08:24
Många som pluggat humaniora och teologi vid Uppsala universitet upplever att deras utbildning saknar anknytning till…
2024-04-09 08:35
Efter januaris aktion rörande situationen på Engelska parkens Matikum har nu beskedet kommit - då får studenterna sitta…
2024-04-08 08:19
Tisdagen den sista april vibrerar vårluften i Uppsala. Under morgonen väntas drygt 40 000 personer anlända till Uppsala…