Annons
Annons
Universitetshuset
Läkarstudenten kom in på läkarprogrammet vid Uppsala universitet hösten 2017 efter att ha tagit hjälp av ”HP-hjälpen” – en liga som mot betalning hjälpte studenter att fuska på högskoleprovet.
Foto: Arkiv/Sigrid Asker

Slutstuderat för fuskande läkarstudent


Genom att överklaga alla beslut har den högskoleprovsfuskande läkarstudenten kunnat fortsätta studera. Men nu, efter tre och ett halvt år sparkas han ut från läkarprogrammet.
– Nu har man kommit till vägs ände i den juridiska processen, säger Cecilia Marklund, enhetschef vid studentavdelningen vid Uppsala universitet, som fattade det slutgiltiga beslutet på fredagen.

Efter hela sju terminer är det slutstuderat för den student som kommit in på läkarprogrammet genom att fuska på högskoleprovet. Detta efter ett beslut i Högsta förvaltningsdomstolen förra veckan.
 
– Det finns inga fler möjligheter för honom att överklaga – nu har man kommit till vägs ände i den juridiska processen, säger Cecilia Marklund, enhetschef vid studentavdelningen vid Uppsala universitet, som fattade det slutgiltiga beslutet på fredagen.

Läkarstudenten blev misstänkt för fusk i samband med att polisen våren 2018 gjorde en räd hos fuskligan ”Hp-hjälpen” och hittade hans uppgifter. Han hade då redan kommit in på läkarprogrammet vid Uppsala universitet genom sitt högskoleprovsresultat. Att studenten har kunnat gå kvar så pass länge beror på att rättsprocesserna har tagit tid och att man från universitetets sida inte har kunnat utestänga honom förrän besluten vunnit laga kraft.

– Han har överklagat alla beslut i alla instanser, säger Cecilia Marklund.  

Första rättsprocessen rörde Universitets- och högskolerådets beslut om att återkalla studentens högskoleprovsresultat – något han valde att överklaga till samtliga instanser. Han förlorade och blev av med högskoleprovsresultatet. Då började nästa process som rörde Uppsala universitets återkallande av hans antagningsbeslut. Även detta överklagades till högsta instans – men utan att studenten fick rätt. Först när återkallningen av antagningsbeslutet vunnit laga kraft 19 januari i år, kunde Uppsala universitet förbjuda studenten från fortsatta studier på läkarprogrammet.

Studenten har hela tiden hävdat att han skrev högskoleprovet utan otillåtna hjälpmedel. Han erkänner att han kontaktade fuskligan och fick utrustningen skickad till sig men menar att han valde att inte använda den på provdagen.

Även om studenten inte får fortsätta på läkarprogrammet, kommer han att få behålla de poäng han tagit under sina sju terminer. Han har klarat alla kurser och fick sina sista poäng inrapporterade i Ladok 19 januari, samma dag som högsta förvaltningsdomstolen avslog hans sista överklagande. 

 


Annons

Annons

Läs mer

2021-02-25 16:44
Trots utökade rekommendationer från regionen gällande munskydd kommer universitetet inte införa några munskyddskrav i…
2021-02-24 11:00
Gårdagens kårfullmäktigemöte lär gå till historien som det kortaste någonsin med sina ynka 35 minuter. Man hann dock…
2021-02-18 11:44
Det fanns inte direkt några anti-vaxxers bland de studenter Ergo träffade på Ekonomikum. Därför passade vi också på att…