Annons
Annons
Den omtalade skogen
Här kommer träden stå kvar. Uppsala Akademiförvaltning hörsammar kritikernas åsikter.
Foto: Daniel Simmons

Avverkningen i Hågadalen-Nåsten stoppas


Efter massiva protester från forskare vid UU och andra aktörer beslutar nu Uppsala Akademiförvaltning att stoppa avverkningsplanerna i Hågadalen-Nåsten.
– Vi har valt att ta hänsyn till det interna motstånd inom Uppsala universitet, säger Anders Söderström, skogschef på Uppsala Akademiförvaltning.

Det var i höstas som det blev känt att Uppsala akademiförvaltning planerade att avverka ett skogsområde i Hågadalen-Nåsten. Man ansåg skogen vara avverkningsmogen och stora delar var också hotade av granbarkborren. Planerna mötte stora protester, inte minst bland anställda vid Uppsala universitet. Runt 300 forskare och anställda skickade en skrivelse där de motsatte sig planerna.

Under onsdagen höll Uppsala akademiförvaltning ett möte och kom då fram till att gå protestanterna till mötes.

– Vi har valt att ta hänsyn till det interna motstånd inom Uppsala universitet som har varit stort. I nuläget kommer vi därför inte att avverka, säger Anders Söderström, skogschef på Uppsala Akademiförvaltning.

Även om man nu stoppar planerna, anser Akademiförvaltningen att det hade varit bättre för både skog och stiftelser om de kunnat genomföra avverkningen som man tänkt.

– Läget med granbarkborren har inte förändrats, vi har skador och vet också hur fort det kan gå när barkborren svärmar. Vi står fast vid att avverkning hade varit det bästa för både skogen och stiftelserna.

 


Annons

Annons

Läs mer

2021-04-16 14:50
Ekonomikumparken, Seminarieparken och Stadsträdgården kommer inte att vara tillåtna besöka under valborgshelgen…
2021-04-16 11:34
Med sol i hjärtat, sol i sinne tog sig Ergo ut på tur längsmed Fyrisån för att höra vad studenterna tycker om lite…
2021-04-13 15:43
“Enkelt och smärtfritt” blir utlåtandet när Ergoredaktionen lägger de 30 sekunder det tar att rösta i kårvalet.