Annons
Annons
Bild Muataz och Tania
Muataz Lafta och Tania Safa läser termin åtta på läkarprogrammet och har startat föreningen Studenter i Forskning Uppsala.
Foto: Privat

Vill sänka tröskeln mellan studier och forskning


22 år och redan inne på att doktorera – Ergo har pratat med läkarstudenten Muataz Lafta som tillsammans med Tania Safa startat en förening för att fler studenter ska kunna förverkliga sina forskardrömmar.

Rättelse: i ursprungsartikeln stod att föreningen är startad av Muataz Lafta, men den är startad av Muataz Lafta och Tania Safa, läkarstudent termin åtta.

Redan tidigt under läkarutbildningen blev Muataz Lafta intresserad av att forska. Han kontaktade själv olika forskningsgrupper och kom så småningom igång. Hittills har han hunnit forska på sömn, könsskillnader i hjärnans anatomi och neurokirurgi. Nu vill han underlätta för andra med samma intresse genom den nya föreningen Studenter i Forskning Uppsala som han startat tillsammans med Tania Safa.

– Vi uppmanas att forska under utbildningen, men många känner sig osäkra på hur man ska göra och så var det även för mig. Tanken med den här föreningen är att stärka intresset för forskning bland studenter, underlätta för de som vill börja och ge stöd till de som redan håller på, säger Muataz Lafta som är 22 år och läser termin åtta på läkarprogrammet.

Studenter kan gå forskarskola på sommaren – vilket Muataz Lafta har gjort – och det finns också en plats för en student som vill doktorera samtidigt som läkarstudierna. Att få plats på forskarskolan är dock svårt, och ännu värre är det med doktorandplatsen. Muataz Lafta menar därför att föreningen behövs för att sänka tröskeln in till forskningsvärlden.

– Den här typen av föreningar finns vid andra lärosäten, men har saknats här. Uppsala universitet är ett stort och Uppsala är en stor forskningsstad, här finns enorma möjligheter, säger han och fortsätter:

– Vi planerar att prata med universitetet för att öka studenternas möjlighet att forska redan under studietiden. Vi har också funderat på att dela ut ett handledarpris för att få fler handledare att ställa upp. 

"Det är en väldigt intensiv utbildning, men tid finns alltid."


Annons

Annons

Föreningen är inte bara till för läkarstudenter, utan vänder sig också till studenter som läser biomedicin och till apotekare. För närvarande har Muataz Lafta och Tania Safa lyckats samla hela 17 ledamöter. Han är dock inte ny på det här med att starta upp föreningar, utan har sedan tidigare också varit med och dragit igång Kirurgiska Föreningen Uppsala som syftar till att ge studenter mer erfarenhet av kirurgi.

Muataz Lafta drömmer om att doktorera redan under studietiden. Siktet är i slutändan inställt på hjärnkirurgi. Ambitionerna är höga. Men hur hinner han med både forskning och föreningar på sidan av sina ganska krävande studier?

– Det är en väldigt intensiv utbildning, men tid finns alltid. Det handlar mycket om hur man prioriterar. Det kan vara svårt i början av utbildningen, men när man kommit igång blir det en bra variation i vardagen. Beroende på ambitionsnivå kan man också lägga upp forskningen så det passar en själv.

Om föreningarna


Här hittar du mer information om föreningarna:

Studenter i Forskning Uppsala 
Kirurgiska Föreningen Uppsala.

Läs mer

2021-05-12 18:18
Grönt ljus för att etablera stödmedlemskap och en ny och fräsch värdegrund – det var propositionerna som röstades igenom…
2021-05-12 11:00
Huset på Banérgatan i Kåbo med dryga trettiotalet lägenheter ska säljas. Anledningen enligt VD Lisa Jacobsson är att…
2021-05-10 15:47
Nu börjar sommarlovet närma sig och med det även sommarjobbet. Ergo gav sig ut i den efterlängtade vårluften för att…