Annons
Bild Jacob Färnert
Jacob Färnert säger att han haft jättebra dialog med universitetet i frågan om studentrepresentanters arvode.
Foto: Privat

Cash till studenter som tycker till


Studenter som engagerar sig i sin utbildning genom att tycka till ska inte gå lottlösa. I veckan beslutade rektor om nya riktlinjer för att studentrepresentanter ska få betalt för sitt arbete.
– Det här är det bästa sättet för universitetet att öka studentinflytandet, säger Jacob Färnert, ordförande i Uppsala studentkår.

I december beslutade dåvarande rektor Eva Åkesson att studenter som sitter med i olika beslutande organ vid universitetet ska få ersättning för sitt arbete. Exakt hur fördelning och ersättning skulle se ut var dock inte klart.

I veckan fattade rektor Anders Hagfeldt ett nytt beslut där tydligare riktlinjer kring ersättning finns på plats. Bland annat anges nu alla organ där studenter får ersättning. En stor förändring är nu att även studenter som sitter i institutionsstyrelser får arvode. Kårordförande Jacob Färnert som tryckt på i denna fråga under lång tid är mycket glad över beslutet.

– Det här är det bästa sättet för universitetet att öka studentinflytandet. Studentinflytandet är ju enligt många – enligt lagen, UKÄ, regeringen och universitetet – en kvalitetsaspekt, så när man satsar det här, då satsar man på utbildningen.

Enligt riktlinjerna ska en student som exempelvis sitter i en institutionsstyrelse få 500 kronor per möte. Ersättning som ska täcka arbete inför, under och efter sammanträdet.

Kan det finnas en risk att studenter nu vill sitta med bara för att få cash?

– Jo, så kan det vara. Men det är ett bra incitament som får fler att söka, vilket ger ett större urval som förhoppningsvis bidrar till att vi får in fler som är taggade och duktiga, säger Jacob Färnert och fortsätter:

– Väldigt många studenter lever av CSN. Det är inte meningen att de ska jobba gratis och lägga ner tid på sin fritid.

 


Annons

Annons

Läs mer

2024-04-09 08:35
Efter januaris aktion rörande situationen på Engelska parkens Matikum har nu beskedet kommit - då får studenterna sitta…
2024-04-08 08:19
Tisdagen den sista april vibrerar vårluften i Uppsala. Under morgonen väntas drygt 40 000 personer anlända till Uppsala…
2024-04-05 11:23
Stämningen är god när Ergo kommer till Gunnar Johansson-salen på Blåsenhus. Anton Sánchez Sulejmani, sittande…