Annons
Annons
Bild Jacob Färnert
Jacob Färnert säger att han haft jättebra dialog med universitetet i frågan om studentrepresentanters arvode.
Foto: Privat

Cash till studenter som tycker till


Studenter som engagerar sig i sin utbildning genom att tycka till ska inte gå lottlösa. I veckan beslutade rektor om nya riktlinjer för att studentrepresentanter ska få betalt för sitt arbete.
– Det här är det bästa sättet för universitetet att öka studentinflytandet, säger Jacob Färnert, ordförande i Uppsala studentkår.

I december beslutade dåvarande rektor Eva Åkesson att studenter som sitter med i olika beslutande organ vid universitetet ska få ersättning för sitt arbete. Exakt hur fördelning och ersättning skulle se ut var dock inte klart.

I veckan fattade rektor Anders Hagfeldt ett nytt beslut där tydligare riktlinjer kring ersättning finns på plats. Bland annat anges nu alla organ där studenter får ersättning. En stor förändring är nu att även studenter som sitter i institutionsstyrelser får arvode. Kårordförande Jacob Färnert som tryckt på i denna fråga under lång tid är mycket glad över beslutet.

– Det här är det bästa sättet för universitetet att öka studentinflytandet. Studentinflytandet är ju enligt många – enligt lagen, UKÄ, regeringen och universitetet – en kvalitetsaspekt, så när man satsar det här, då satsar man på utbildningen.

Enligt riktlinjerna ska en student som exempelvis sitter i en institutionsstyrelse få 500 kronor per möte. Ersättning som ska täcka arbete inför, under och efter sammanträdet.

Kan det finnas en risk att studenter nu vill sitta med bara för att få cash?

– Jo, så kan det vara. Men det är ett bra incitament som får fler att söka, vilket ger ett större urval som förhoppningsvis bidrar till att vi får in fler som är taggade och duktiga, säger Jacob Färnert och fortsätter:

– Väldigt många studenter lever av CSN. Det är inte meningen att de ska jobba gratis och lägga ner tid på sin fritid.

 


Annons

Annons

Läs mer

2021-06-11 15:56
Mot slutet av sommaren ser det äntligen ut att bli vaccineringsdags för personer i studentålder. Men hur funkar det om…
2021-06-02 15:39
“Jag vill, men jag har inget att säga och är orolig för mina hundar.” Ja, en lite mer flärdfull formulering krävs det…
2021-06-01 16:29
Uppsala universitet kommer vara zoom university även under sommaren, men till hösten ser man äntligen ut att kunna…