Annons
Annons
Flygplan + Unihuset
Anställda uppmanas till försiktighet.
Foto: Unsplash/arkiv

UUs resesystem har utnyttjats av kriminella


Kriminella har via Uppsala universitet kunnat boka resor för att bland annat smuggla vapen, droger och människor. Universitets resesamordnare uppmanar nu anställda till försiktighet för att minimera missbruket av systemet.

Universitetsanställdas telefonnummer, koder, mejladresser, kundnummer och dylikt har kunnat inhämtas av kriminella genom bedrägeri och ID-kapning och har därefter använts för att boka biljetter som ibland använts i kriminella syften. 

– Vi vet om flera fall av smuggling av både människor, vapen och droger som har skett med hjälp av biljetter utställda i universitets namn. I några fall har vi också stått för kostnaderna. De pengarna kunde förstås använts till bättre syften. Vi behöver därför hjälpas åt för att undvika bedrägerier och ID-kapning, säger Marie Engegard, resesamordnare vid universitetsförvaltningen, i en artikel på Medarbetarportalen.
 


Annons

Annons

Universitetet arbetar aktivt med åtgärder för att försvåra för kriminella som vill utnyttja systemet, men uppmanar även anställda till ytterligare försiktighet och inte lämna ifrån sig information som kan ge tillgång till bokningssystemet.

– Undvik att inresande gäster får tillgång för att göra en bokning själva i våra system, det ska gå igenom en ansvarig anställd, säger Marie Engegard.

Samtliga försök till illegala biljettbokningar genom UUs system polisanmäls.

 

Läs mer

2021-09-16 17:12
Såväl studenternas psykiska hälsa som deras kännedom om Studenthälsan har fått sig en törn under de snart ett och ett…
2021-09-16 15:31
Svensk Kollektivtrafik har avslutat sitt samverkansavtal med Studentkortet vilket innebär att Studentkortet inte längre…
2021-09-09 14:54
Räntekostnaderna för CSN-lån kan öka med upp till 1650 kronor per år, enligt ett nytt förslag från regeringen. Tanken är…