Berlins universitet skippar köttet
Från och med oktober kommer menyerna vid Berlins 34 campusrestauranger och -kaféer att till 68 procent bestå av veganska rätter. 28 procent av rätterna ska vara vegetariska och endast fyra procent av alternativen kommer att vara fisk- och köttbaserade. Det rapporterar bland andra bbc.com.
Beslutet har fattats efter en ökad efterfrågan på klimatvänliga matalternativ från stadens studenter.
"...studenternas konsumtionsbeteende är under förändring."
Men övergången till plantbaserad kost innebär inte en noll till hundra-förändring för berlinstudenterna. Sedan nästan tio år tillbaka har de större campuskafeteriorna i staden dagligen erbjudit ett veganskt klimatvänligt alternativ, tillagad på råvaror årstiden har att erbjuda. Och vid Freie Universität Berlin finns sedan en tid tillbaka två framgångsrika och helt köttfria restauranger – en vegetarisk och en vegansk.
– De veganska och vegetariska kafeteriornas stora framgång har gjort det tydligt att studenternas konsumtionsbeteende är under förändring, säger Daniela Kummle på Berlins Studeriendenwerk (en studentserviceorganisation som bland annat ansvarar för universitetens kafeterior, studentbostäder och studiebidrag och -lån) enligt The Guardian.
Samtidigt pågår andra initiativ för att minska utsläppen vid Berlins universitet. Humboldt-Universität zu Berlin har som ambition att bli klimatneutrala till år 2030 och har hyrt in två klimatskyddschefer. Även Technische Universität Berlin har som mål att bli klimatneutrala till år 2045.