Annons
Annons
Bild CSN
Alla som har tagit studielån sedan 1989 och inte ännu har betalat av lånet kommer omfattas av räntehöjningen.
Foto: CSN

Regeringen vill höja räntan på CSN-lån


Räntekostnaderna för CSN-lån kan öka med upp till 1650 kronor per år, enligt ett nytt förslag från regeringen. Tanken är att höjningen ska finansiera stöd till de som vill utbilda sig senare i livet. Studenternas representanter är dock kritiska till förslaget.
– Det här upplägget innebär att personer som är mitt i arbetslivet får sin utbildning betald av personer som ofta inte påbörjat sitt arbetsliv än", säger Albert Ohlin, ordförande för Sacos studentråd till Sveriges radio.

I slutet av september läggs regeringens budget fram för nästa år. Ett av förslagen som redan nu presenterats är att räntan på studielån ska höjas med 0,5 till 0,6 procentenheter från och med år 2023. Idag ligger räntan på 0,05 procent, så det blir en rejäl höjning.

Tanken med höjningen är att den ska delfinansiera det så kallade “omställningsstudiestödet”. Detta stöd är tänkt att ge personer som har, eller nyligen haft, ett arbete och vill vidareutbilda sig en chans att plussa på kunskaperna med upp till 80 procent av lönen i stöd under en period, skriver TT. I stället för att staten ska betala hela omställningsstödet ska ökade ränteintäkter från CSN-lån betala delar av kostnaderna.

Albert Ohlin, ordförande för Sacos studentråd, är kritisk till att studielånet ser ut att bli dyrare.

– Det innebär att trösklarna till högre utbildning blir större, och när trösklarna till högre utbildning blir större så innebär det sannolikt att färre väljer att studera, säger Albert Ohlin, till Sveriges radio. 

Han tycker inte att det är rätt att personer som vill sadla om eller vidareutbilda sig ska få det betalt av de unga.

– Det här upplägget innebär att personer som är mitt i arbetslivet får sin utbildning betald av personer som ofta inte påbörjat sitt arbetsliv än", säger Albert Ohlin.

För personer som betalar av på sina studielån kommer räntehöjningen innebära ökade kostnader på mellan 1 200 och 1 650 kronor per år beroende på hur hög skulden är. Regeringen menar också att ökad ränta ska kompensera för kreditförluster i de fall personer hinner dö eller flyttar utomlands och inte betalar tillbaka sina lån.


Annons

Annons

Läs mer

2024-05-29 12:40
Under måndagskvällen ägde Uppsala studentkårs traderingsmiddag rum på Gästrike-Hälsinge nation. Ett sextiotal kårnära…
2024-05-24 09:45
I onsdags sprangs det årliga studentloppet som anordnas av Studentidrott Campus 1477. Upp mot 200 glada löpare deltog i…
2024-05-21 10:13
Framtagandet av beslutsunderlag för en eventuell omlokalisering av Gamla torget har dragit ut på tiden och inget besked…