Demonstration Carolina rediviva
Nej – det är inte rättvist att studenter ska betala för de som vill plugga senare i livet, anser Uppsala studentkår. Här representerad av vice ordförande Dolores Fors och ordförande Jacob Färnert (i bakgrunden).
Foto: Fredrik Gustafson

Protesterar mot ökade kostnader


Regeringen föreslår att höja räntan på CSN – något som Uppsala studentkår vill stoppa. Under måndagen demonstrerade ordförandena framför Carolina rediviva för att väcka opinion.

Att regeringen vill höja räntan på studielån från 0,05 till ungefär 0,5 procent har fått flera studentorganisationer att protestera. Under måndagen ordnade Uppsala studentkår en demonstration utanför Carolina rediviva.

– Studenter har redan idag svårt att betala tillbaka studielånet. Det är ingen garanti att man får ett jobb eller ett högavlönat arbete bara för att man är högskoleutbildad, säger Dolores Fors, vice ordförande i Uppsala studentkår.

Tanken med att höja räntan är att man ska få in mer pengar som bland annat ska användas för att finansiera det så kallade omställningsstödet – en satsning som ska göra det möjligt för människor att utbilda sig senare i livet.

– Den höjda räntan ska finansiera livslångt lärande, men det tycker inte vi att studenter ska finansiera, säger Dolores Fors.

Men är det inte bra att man ges möjlighet att plugga senare eller att välja nytt – man kanske pluggade fel när man var ung?

– Jo det är det absolut. Vi fick genom UUFS [Uppsala universitets förenade studentkårer reds. anm.] vara med och svara på remissen om omställningsstödet och ställde oss bakom förslaget – men det stod inte då att det skulle finansieras med höjd CSN-ränta.


Annons

Annons

Anledningen till att regeringen vill höja CSN-räntan är inte bara för att man vill få in pengar till omställningsstödet, utan också för att kunna täcka upp för de pengar som förloras när före detta CSN-låntagare inte betalar tillbaka – exempelvis när de hinner dö eller flyttar utomlands. Dolores Fors tycker att den aspekten av räntehöjningen är mer försvarbar.

– Den delen kan vi förstå eftersom det handlar om att skapa långsiktig ekonomisk hållbarhet.

Om förslaget går igenom kommer räntan höjas från 0,05 till 0,5 procent. En ökning som kommer innebära att före detta studielånstagare kan behöva betala upp till 1650 kronor mer per år i ränta.

Uppsala studentkår sitter med i styrelsen för Sveriges förenade studentkårer som driver frågan nationellt. Man tycker dock att det är viktigt att även göra lokala insatser.

– Med manifestationen vill vi skapa opinion i Uppsala. Det är viktigt att studenterna känner till vad det här innebär.

Omställningsstudiestöd?


Är ett statligt stöd som syftar till att vuxna svenska medborgare ska kunna läsa en vidareutbildning i Sverige. Tanken är det ska stärka den studerandes framtida ställning på arbetsmarknaden.
Bidraget inom omställnings­studiestödet föreslås motsvara 80 procent av personens lön. Det ska kunna kombineras med ett lån upp till nettoinkomsten. Men det finns ett maxbelopp. För bidraget föreslås det vara cirka 20 500 kronor/månad och för lånet cirka 12 300 kronor/månad.

Omställningsstödet ska enligt förslag delvis finansieras genom ökade ränteintäkter från CSN-lån. Beslut om formerna för omställningsstödet väntas fattas innan sommaren 2022.

Källa: CSN

Läs mer

2024-11-20 09:43
Trenden om fler bokade tentamensplatser vid Uppsala universitet håller i sig, med omkring 7000 fler tentamensplatser…
2024-11-19 15:45
Studenttidningen Götheborske Spionen, som bevakat och beskrivit studenternas situation vid Göteborg Universitet i nu 88…
2024-11-08 09:51
Den 19 september presenterade regeringen och Sverigedemokraterna sin budgetproposition för 2025. Mindre pengar till…